Intr-o atmosfera boema, cu muzica populara, mancare traditionala romaneasca si o lumina indoita de crama, de care fotograful si astazi se mai plange, m-am intalnit cu Grigore Chis, directorul Broker Cluj si unul dintre cei mai experimentati brokeri de pe bursa romaneasca. Ce a urmat? O discutie despre ce inseamna sa fii elev, profesor, broker, speculator si investitor, fara ocolisuri si fara „floricele” care sa netezeasca colturile povestii.

Intalnirea a avut loc in restaurantul Lacrimi si Sfinti, cunoscut mai degraba ca „Restaurantul lui Dinescu”, aflat in Centrul Vechi din Bucuresti.

„Un coleg mi-a recomandat acest restaurant si cand am auzit al cui este, mi-am zis ca sigur trebuie sa vin aici. L-am admirat mereu pe Mircea Dinescu”, imi explica Grigore Chis alegerea facuta.

Arunca o privire scurta in meniu si apoi intreaba chelnerul „Ce ne oferi?”. Platou de transhumanta, Zacusca de Calafat, friptura de vitel cu muraturi, vin rosu.

Incepe sa imi povesteasca despre cariera in piata de capital, legata exclusiv de orasul Cluj Napoca, asta chiar daca este maramuresean. „Liceul l-am facut in Baia Mare, eu nu sunt din Cluj. In ’91 m-am inscris la facultate, la inginerie economica in Cluj-Napoca. Initial venisem setat de acasa sa fac tehnologia constructiilor de masini, insa cand am ajuns pe holurile facultatii erau bannere despre cum ‘poti deveni manager’ si pana la urma m-am razgandit”, spune el.

Chis conduce in prezent Broker Cluj, singura societate de intermediere listata pe Bursa de la Bucuresti. In 2009 l-a inlocuit din functie pe Petru Prunea, unul dintre oamenii care au pus umarul la infiintarea pietei de capital romanesti, dar care a iesit din scena pe usa din spate, din cauza unei sanctiuni a CNVM venita ca urmare a descoperirii unor fraude la doua sucursale ale firmei.

“In anul 4 de facultate Petru Prunea avea un colocviu care se numea piete de capital si burse de valori. Din intamplare, am ajuns acolo, mai ales ca eu la facultate am fost facultativ. Nu stiam nimic despre bursa, iar Prunea ne povestea despre ce tranzactii se faceau pe Rasdaq, ce actiuni cresteau sau scadeau. Din 12 cursuri cu el, de la 5 m-a dat afara”, povesteste Chis.

Zambeste si adauga: “Imi spunea ca sunt obraznic si indolent. Imi punea o intrebare, iar cand ma pregateam sa ii raspund, imi spunea ca nu il intereseaza raspunsul meu si sa ies afara si sa arunc guma… si daca tot fac asta sa raman acolo. Prunea avea stilul lui: preda si vorbea in continuare fara sa aiba cursuri scrise ca alti profesori. Erau cursuri interactive care personal imi placeau foarte mult”.

Se scuza si raspunde la telefonul care suna de cateva secunde: “Ma suna de la birou, cu supravegherea pietei…”. Revine si povesteste despre decizia de a lucra in piata de capital.

“Dupa cursurile cu Prunea, am vazut si filmul Wall Street, apoi i-am zis sotiei ca stiu ce ma fac: broker. Ma intrebat ‘de ce?’ si i-am raspuns pentru ca stiu ca o sa fac foarte multi bani, dar sa nu ma intrebe cand. In toti acesti ani am reusit sa fac multi bani, dar am si pierdut mult”.
Primul loc de munca al lui Grigore Chis a fost cel de la Actionarul, firma care prelua cupoane si ordine de tranzactionare pentru a le plasa apoi pe Bursa.

“Dupa trei luni am plecat si am incercat sa intru la Gelsor (n.red.: fond de investitii infiintat in 1999 de Sorin Ovidiu Vantu), dar nu faceau angajari… era la inceputul lui ’98 cand piata se ducea in cap. Intamplator insa am luat un ziar local unde era un anunt in care se spunea ca se angajeaza agent de valori mobiliare”, continua brokerul.

“Am sunat de la un telefon cu fisa; mi-au spus ca pot sa vin oricand la interviu asa ca am plecat pe jos, 7 km. Eram proaspat casatorit si nu aveam foarte multi bani. Am ajuns si la fata locului am gasit un tip plictisit, care in cele din urma m-a angajat, nu inainte de a ma intreba de ce am 6 ani de facultate, pentru ca doar la medicina se mai facea atat de mult. La acel moment i-am spus ca este o greseala pe adeverinta de absolvire. Dupa 6 luni, cand eram om de baza in firma, la o petrecere aceeasi persoana a recunoscut ca fusesem singurul candidat. ‘Si daca tot suntem la confidente, si eu recunosc ca am repetat un an de facultate’- i-am spus eu”, povesteste Chis amuzandu-se.

Actualul sef al Broker Cluj a lucrat astfel doi ani pentru MP Global, unde a fost agent de bursa si trader pe Rasdaq.

“Tipul despre care povestesc fusese consultant la Dacia Felix si lucrase inclusv in SUA, pe Wall-Street. Mi-a spus: ‘Grigore stii cum fac americanii? Ei au dreptul sa se inchida in fiecare zi cu un milion de dolari. Cu atat au voie sa ramana in decontare. Dar ei in timpul asta fac tranzactii de sute de milioane de dolari. Uneori ies pe plus, altadata pe minus, la finalul zilei trag linia’. Mi-a spus ca asta vrea si de la mine: sa speculez. Aveam in fiecare zi o suma fixa de bani la dispozitie si speculam pe BVB, tranzactii descoperite stiind ca la finalul zilei trebuie sa am acei bani”.

Isi aduce aminte ca in 1999 Siminel Andrei (unul dintre cei mai influenti oameni din piata de capital romaneasca si cel care a condus timp de doua decenii fondurile de investitii Broadhurst, cu active de 300 mil. euro in Romania) intrase in Bursa de la Bucuresti.

“Siminel Andrei viza diverse pachete de actiuni; totul era sa te bagi in seama, sa te pui peste el la tranzactii si se puteau face bani”.
Dupa experienta de la MP Global, Chis s-a angajat la Broker Cluj, firma de care i se leaga cea mai mare parte a carierei. Il intreb daca Petru Prunea isi mai aducea aminte de elevul Grigore Chis.

“Ca de un cal breaz”, raspunder brokerul, dupa care adauga: “Si-a adus aminte ca repetasem un an de facultate si m-a intrebat ce garantie ii ofer ca nu ma apuca acum dracii din nou. I-am aratat inelul, a inceput sa rada si mi-a spus ca m-a apreciat mereu pentru ca nu m-am lasat calcat in picioare. M-a intrebat ce stiu sa fac si i-am zs ca stiu sa speculez. A ras de mine si mi-a spus ca nu stiu sa speculez”.

Chis povesteste ca la MP Global avea voie sa se inchida intra-day in cel mult 5 milioane de lei.

“M-a intrebat cati bani vreau pentru speculatii. Ma gandeam ca vreau de zece ori mai mult decat la MP Global, asa ca am cerut 100 de milioane, ca sa negociem pana la 50. Mi-a zis ok, de maine ai 100 de milioane. La sfarsitul fiecarei luni, 20% din profitul pe care il faceam pentru firma il incasam eu, dar luam si 20% din pierdere. Practic, imi puneam la bataie toti banii pe care personal ii aveam atunci: 23 de milioane ramasi de la banii de nunta. In prima luna mai erau sapte zile si trebuie sa merg cu 8 milioane de lei de acasa. M-a apucat disperarea… a fost singurul moment din cariera cand am vrut sa plec din piata. Sotia mi-a spus ca are incredere in mine chiar daca pierd si toti banii. La finalul lunii s-a intors piata si am plecat acasa cu 3,5 milioane de lei”.

Isi aminteste ca niciunul dintre fostii colegi din Broker Cluj nu credea ca Prunea, cunoscut in special pentru zgarcenia sa, ii va da acei bani.

“Toti din firma radeau spunand ca nu o sa imi dea Prunea banii. Mi i-a dat. In urmatoarea luna i-am cerut sa imi mareasca plafonul, mi-a dat 200 milioane fondul total. In noiembrie 1999 era nebunie pe bursa, tocmai intrasera SIF-urile la tranzactionare. In acea luna am castigat 20 milioane de lei banii mei. Iarasi colegii au ras crezand ca Prunea nu o sa imi dea banii, dar s-a tinut de cuvant si de aceasta data”.

In cea de-a treia luna, Girgore Chis a fost numit director de tranzactionare in cadrul Broker Cluj.

“Mi-a facut carte de munca si m-a numit sef servicii de tranzactionare. Mi-a spus ‘ma bat astia la cap ca trebuie sa avem un sef pe tranzactionare. De maine fii tu Grig!’”.

Chis caracterizeaza perioada de la infiintarea Bursei ca fiind una boema in care evolutia actiunilor nu era afectata in niciun fel de politic ci doar de interesele de moment ale investitorilor.

“In plus, nu se stia adevarata valoare a unei actiuni. Nu se constientiza ce inseamna votul intr-o Adunare a Actionarilor. Nu se constientiza ca o actiune e o parte dintr-un intreg si daca ai indeajuns de multe ajungi sa conduci o companie. Au fost putini care au constientizat acest lucru, iar cei care au facut asta acum ne uitam la ei la televizor si vedem ce mari sunt. S-au cumparat pe bursa firme cu 20.000 – 30.000 mp construiti cu 150.000 de dolari”, spune el.

Imi povesteste apoi despre despartirea de Broker Cluj de profesorul Petru Prunea din 2005.

“Inainte de listarea Broker un grup de actionari pe care eu ii adusesem in companie au incercat sa il schimbe pe Prunea. Ne-am certat si le-am spus ca nu pot sa il dea afara pe Prunea, omul care era practic simbolul BRK, cu doar cateva luni inainte de listare. In cele din urma i-am convis sa nu il schimbe, insa Prunea a inceput apoi sa deruleze filmul, sa isi aduca aminte cine ii adusese la Broker si in plus, un membru al CA i-a spus ca m-a vazut certandu-ma cu ei, si ca probabil eu am tras sforile pentru demiterea lui”.

Face o pauza apoi adauga un alt eveniment care a contribuit la plecarea de la Broker Cluj.

“La o sedinta din 2004, Prunea facea un tur al mesei intreband pe fiecare dintre cei prezenti unde se vede peste cinci ani. Cand a ajuns la mine i-am spus ca vreau sa fiu acolo – aratand spre scaunul lui. Toata lumea a amutit. Surprinzator, i-a placut atat de mult raspunsul incat dupa aceea ma lua cu el la toate sindrofiile si ma prezenta ca fiind omul sau de incredere din firma. Cand ne-am certat in 2005 si-a adus aminte de aceasta intamplare si m-a acuzat ca planuiam debarcarea lui de mult timp. L-am intrebat daca mai incredere in mine, mi-a spus ca nu asa ca in acea zi mi-am dat demisia”, povesteste Chis.

Il intreb despre perioada care a urmat, cea in care a lucrat ca administrator de portofoliu in cadrul BT Asset Management, compania specializata in administrarea de investitii, membra a Grupului Financiar Banca Transilvania. Brusc, renunta la luxul de amanunte cu care ma obisnuise cand vorbea despre Broker Cluj.

“La BT Asset Management primul lucru care m-a socat a fost ca eram un om dintr-un sistem. Dupa ce fusesem vedeta, dupa ce fusesem ‘Grig’, acum eram un X in peisaj. Totusi am avut avantajul ca incepusera sa imi placa investitiile in afara de speculatii, si asta tot datorita lui Prunea, care la un moment dat ne-a spus sa iesim in fiecare luna pe teren, sa vizitam firmele din portofoliu, pentru ca poate o sa ne schimbam parerea despre ele si despre ce inseamna”, spune Chis, dupa care isi aduce aminte de cresterea si prabusirea pietei din 2007 si 2008.

“In 2007 cu oricine vorbeai pe strada era milionar. Toti aveau o bunica cu un teren evaluat la cine stie ce sume, toata lumea avea cate ceva. Cand a venit criza nici nu am realizat acest lucru. Nu mi-a trecut niciodata prin cap ca o firma listata in care invesitsem poate sa scada cu 90% sau sa intre in insolventa, sau in faliment”.

Il intreb ce facea in zilele de dupa falimentul Lehman Brothers, cand piata romaneasca scadea zilnic cu 15%, iar tranzactionarea era intrerupta. “Veneam la munca si inchideam calculatorul. Ce puteai sa faci? Toata lumea vroia sa vanda si nimeni nu cumpara. Cine sa intre la cumparare cand noi nu avem tranzactii in lipsa?”.

Grigore Chis a revenit in 2009 la Broker Cluj, dupa ce lui Prunea i-a fost interzis sa mai activeze in piata timp de cinci ani de zile.
“Ce am gasit la Broker cand m-am intors? Am gasit actionari cu asteptari setate atat de sus incat ma intrebau cand or sa se tranzactioneze actiunile la 2 lei (n.red.: actiunile BRK se tranzactionau atunci la circa 0,15 lei), am gasit o firma cu circa 100 de procese deschise, am gasit o firma cu portofoliu de actiuni care mai valora 31 milioane de lei, dintre care doar 10 milioane de lei actiuni lichide. Nu in ultimul rand, am gasit o firma care, desi in 2007 avea capitaluri proprii de 140 mil. lei si profit 38 mil. lei, nu facuse nicio investitie in software, hardware, locatii, mobilier, etc.”.

In prezent, Chis spune ca nu mai vrea sa faca bani din speculatii pentru ca “piata a devenit prea grea”. “Vreau sa fac intermediere profitabila. In 2011 am ajuns la concluzia ca criza este doar in mintea noastra. Mai exact, nu am fost pregatiti pentru o lupta concurentiala. Acum vrem sa ne diversificam sursele de venit asa cum se intampla si cu brokerii din afara Romaniei: o treime market-making, o treime imprumuturi in marja si o treime comisioane de intermediere”.

II numesc zece persoane reprezentative din piata de capital romaneasca si il rog sa mi le descrie in cateva cuvinte.

Ludwik Sobolewski (noul CEO al Bursei de la Bucuresti): "Speranta tuturor celor din piata!"

Stere Farmache (cel mai longeviv CEO si presedinte al BVB, in prezent membru in CA) : "A stiut sa faca Bursa si piata pana la un moment dat, dupa care a fost depasit."

Bogdan Juravle (seful Swiss Capital, firma aflata aproape permanent pe locul 1 in topul brokerilor): "Singurul broker din Romania."

Petru Prunea: "Un vizionar si in acelasi timp sansa si cosmarul vietii mele."

Mircea Ursache (vicepresedinte ASF, responsabil de piata de capital): "Nu stiu ce sa iti zic!"

Dan Rusanu (presedinte ASF): "Nu stiu. Despre ambii (n.red. Rusanu si Ursache) nu pot sa spun decat ca imi doresc sa schimbe ceea ce au gasit si sa faca ceea ce sunt platiti sa faca."

Dan Paul (vicepresedinte BVB, presedinte al Asociatiei Brokerilor): "Nu inteleg rolul actual al Asociatiei Brokerilor."

Greg Konieczny (managerul Fondului Proprietatea): "Despre el personal nu stiu ce sa zic, dar prin modul de manifestare in piata al Fondului Proprietatea am vazut cu totii cat de limitati suntem. Referindu-ma la Franklin Templeton nu pot spune decat ca sunt din alta liga. Pentru noi intrarea lor in piata a fost un mare castig. Sunt convins ca fara ei noi astazi nu aveam nici Nuclearelectrica, nici Romgaz, nici alte listari de stat pe Bursa si nici nu se vorbea despre management privat la companiile de stat."

Rares Nilas (director BT Securites, firma de intermediere asteptata sa fuzioneze cu Broker Cluj): "Un competitor direct timp de 10 ani si sper viitor prieten."

Dumitru Beze (presedintele Asociatiei Investitorilor pe Piata de Capital): "Este un om de PR extraordinar si care a avut unele merite in piata de capital romaneasca."

Inainte de pleca, il intreb despre calatorii si timpul liber, insa evita sa ofere raspunsuri detaliate. “Timpul liber mi-l petrec cu prietenii si familia. In concedii plec si in afara tarii, dar nu vreau sa vorbesc despre locurile vizitate pentru ca nu vreau sa par laudaros”.

Fotbal? CFR sau Universitatea Cluj?

“Craiova!”, imi raspunde zambind.

Ce am consumat:

Platou de Transhumanta 27 lei

Zacusca de Calafat 17 lei

Vitel de Vreme Buna 50 lei

Pastrav Zglobiu 28 lei

Muraturi 8 lei

Apa plata 7 lei

Vin rosu 40 lei

@Wall-Street Lunch este un feature editorial deja traditional: interviuri inedite acordate jurnalistilor de catre cei mai reprezentativi oameni din businessul romanesc, intr-un cadru informal si relaxat.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri