Stefan Liviu Stanciu, un tanar din Iasi in varsta de 26 de ani, a renuntat la o cariera promitatoare in marketing ca sa treaca la propriu la cratita: si-a dat jobul cu venit stabil pentru gofre si acum lucreaza 14 ore pe zi cu sortul de gat. Totul pentru a ridica, de la zero, o afacere pe cont propriu, chiar daca este constient ca pe data de 15 ale lunii nu mai intra bani pe card, cum se intampla cand era angajat.

Anul trecut, Stefan si-a dat demisia dintr-o agentie de work and travel, unde lucra ca marketing manager, pentru a face ceva pe cont propriu. Asa ca in mai 2015 avea ideea afacerii, un stand cu gofre - Wowffles, si pe 1 august vindea prima gofra.

"Initial pornisem cu o idee de afaceri a unei agentii de publicitate. Iasiul e plin pe segmentul acesta, dar piata este pentru toata lumea. Doream sa colaborez in special cu firme. Am inceput timid, fiind pe vremea respectiva inca student la master, existau clienti, iar partenerii aveau entuziasm. Totusi, din mai multe motive (precum parteneri care au ales sa plece din Iasi), am pus ideea on-hold si am lucrat singur, mai mult ca freelancer. Pur si simplu, aproape peste noapte, am dorit sa am clienti si persoane fizice. Am calatorit mult prin Europa si am observat cat de mult street food exista, cu mancare sanatoasa, nu hot-dogi la microunde. Si am hotarat, impreuna cu prietena mea, care este celalalt asociat al firmei, sa deschidem acest stand", povesteste fondatorul Wowffles, nume care i-a venit in minte pe la 3-4 dimineata.

Sursa foto: Wowffles/Facebook.com

Stefan Liviu Stanciu a investit aproximativ 10.000 de euro in business-ul Wowffles, iar banii au fost in exclusivitate economii, ale sale, ale partenerei sale, Roxana Verstiuc, si ale parintilor. 90% din investitie a mers in constructia unui stand si in echipamentele cu care este dotat standul, iar firma a fost infiintata in cel mult 10 zile lucratoare.

Standul se afla intr-o zona centrala din Iasi, in apropierea unui mall, hotel si a unei zone de birouri, unde Stefan si partenera sa prepara si vand gofre cu diverse sortimente si produse de bar clasice, apa, sucuri, cafea.

"Momentan noi, cei doi asociati, ne ocupam de absolut tot, de la cumpararea materiilor prime la preparare, de la vanzare la marketing. Asta dintr-un simplu motiv: dorim 12-18 luni sa vedem perioadele aglomerate, perioadele moarte si fiind vorba de street food, cum afecteaza temperaturile si precipitatiile afacerea. Nu am fi putut avea o situatie exacta daca angajam alte persoane fiindca introduceam alte variabile in ecuatie", spune Stefan, care lucreaza pe zi 12 ore, mai mult decat la fostul job, insa lucreaza pentru el.

Sursa foto: Wowffles/Facebook.com

La standul Wowffles se vand gofre simple, dulci, acrisoare, pudrate cu zahar sau cu topping-uri diverse, cu preturi intre 5 si 9 lei. Cei doi tineri antreprenori au 30-40 clienti pe zi, care cumpara in medie cate doua gofre. Clientii sunt persoane intre 16 si 30 de ani, care lucreaza in zona de birouri sau frecventeaza mall-ul din apropriere.

Wowffles este singurul stand cu gofre din Iasi si printre putinele din tara. Alte doua business-uri similare sunt in Cluj si Bucuresti. "Este un business destul de nou pentru Romania, oamenii inca nu stiu exact ce sunt, cum se consuma s.a.m.d. Cred ca toti din acest domeniu avem problema aceasta. Iar marketingul de educare e, din punctul meu de vedere, unul foarte costisitor. Tocmai de aceea, probabil, frecventa unor astfel de business-uri e astfel mica", explica tanarul antreprenorul, care spera ca anul acesta sa amortizeze investitia de 10.000 de euro.

E mult mai usor sa lucrezi 8 ore pe zi si sa mergi acasa stiind ca banii iti vin in cont.

"Contrar parerii populare, antreprenorul roman nu e o persoana care traieste pe o plapuma de dolari. E, din punctul meu de vedere, un sacrificiu foarte mare si un risc important pasul spre antreprenoriat. E mult mai usor sa lucrezi 8 ore, 5 zile pe saptamana, dupa care sa te duci acasa stiind ca banii iti vin in cont. Vorbesc din proprie experienta fiindca am fost si angajat. Este adevarat, sentimentul dupa 14 ore zilnice de munca, in propria afacere, e mult mai fain decat sa scoti bancnotele dintr-un ATM cand esti angajat. Dar implica foarte multe riscuri si enorm de multa munca, lucruri pe care nu si le asuma foarte multa lume (si nu vorbim doar de tineri). In plus, in Romania nu exista cultura afacerii, asteptam de la stat, asteptam de la sef, ne plangem si, orice s-ar intampla, mai ales rau, e vina altora", vorbeste Stefan Liviu Stanciu despre diferenta dintre angajat si antreprenor.

Tanarul incurajeaza si alti tineri din Romania sa se lanseze in afaceri si are si un sfat pentru ei: "sa-si aleaga o facultate (daca vor studii de acest gen) care sa-i invete cat mai multe lucruri si cat mai diverse".

In viitor, fondatorul Wowffles doreste sa extinda partea de food si chiar sa deschida un nou stand.

Sursa foto: Wowffles/Facebook.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Lifestyle »


Setari Cookie-uri