Primul magazin al IKEA, deschis in '58, a fost transformat in muzeu: vezi cum arata

IKEA, cel mai mare retailer de mobilier, decoratiuni si accesorii la nivel mondial, va deschide primul muzeu al companiei pe 30 iunie, in Älmhult, satul suedez in care au fost puse bazele business-ului de catre Ingvar Kamprad in urma cu peste 70 de ani.

Muzeul (foto 1, din exterior) este amplasat in cadrul primului magazin IKEA (foto 2), constructie care a fost inaugurata in 1958 si care a functionat pana in 2012 cand a fost deschis un alt magazin in Älmhult.

Muzeul, pentru a carui amenajare s-a lucrat timp de trei ani, ocupa o suprafata de 7.000 de metri patrati (dispusa pe patru etaje) si va include un restaurant, dar si un magazin.

Povestea IKEA este spusa prin intermediul a peste 20.000 de obiecte. De asemenea, muzeul gazduieste doua tipuri de expoziti: cea principala care arata istoria brandului prin intermediul a trei teme (Our roots, Our story si Your story) si una temporara (IKEAtemporary) care este actualizata de doua ori pe an. In prezent expozitia temporara (foto 3) se concentreaza pe intamplarile si obiectele din bucatarie.

Citeste si:
IKEA încheie colaborarea cu un furnizor de lemn din China
IKEA încheie colaborarea cu...

Our roots (Radacinile noastre) prima parte a expozitiei principale prezinta Suedia la inceputul secolului al XX-lea, o tara agrara care la acel moment era printre cele mai sarace din Europa. Tocmai lipsurile au stat la baza viziunii unor antreprenori suedezi precum Ingvar Kamprad, cel care a pus bazele IKEA la 17 ani, sau Erling Persson, fondatorul H&M, de a oferi produse la preturi accesibile pentru cat mai multi oameni. Astfel, cele doua branduri suedeze au ajuns astazi cel mai mare retailer de mobiler si decoratiuni din lume (IKEA), respectiv al doilea retailer de fashion la nivel mondial (H&M).

Expozitia Our roots arata, de asemenea, istoria familiei Kamprad si faptul ca fondatorul IKEA a fost inca din copilarie un om de afaceri, aceasta facand primele sale vanzari la varsta de cinci ani, cand comercializa cutii de chibrituri. Veti vedea cum a decis sa se diferentieze lansand propriile produse si renuntand astfel sa vanda marfurile pe care le aveau si alti concurenti, veti vedea istoria primului magazin, date despre primul catalog IKEA sau despre felul in care se purta cu angajatii.

Citeste si:
Lucrările de la Luvru, puse în pericol de încălzirea globală
Lucrările de la Luvru, puse...

De asemenea, muzeul prezinnta viata unei familii la finalul secolului al XIX-lea- inceputul secolului al XX-lea, dar si cum aratau baile, bucatariile (foto 4), dormitoarele si sufrageriile suedezilor de rand in anii 50-60.

Expozitia Our story prezinta idei, produse ale companiei care s-au dovedit de succes sau, dimpotriva, care au fost esecuri si care au fost lectiile invatate.

Citeste si:
IKEA se reinventeaza: cum vor arata magazinele viitorului
IKEA se reinventeaza: cum va...

Your story este povestea felului in care obiecte simbol ale companiei au fost si sunt utilizate de catre clienti. Printre acestea se numara canapeaua Klippan sau biblioteca Billy.

La etajul al doilea al muzeului, veti putea viziona diferite filme despre istoria unor produse iconice ale retailerului, despre drumul pe care il parcurge un produs de la stadiu de idee pana la raft, veti putea vedea cum arata biroul pe care Ingvar Kamprad il avea in biroul pe care il avea acasa, in Épalinges, o localitate cu mai putin de 10.000 de locuitori din vestul Elvetiei.

Iar, daca treceti pe acolo, nu ezitati sa va faceti o fotografie prin care puteti avea o coperta personalizata a catalogului IKEA...cu propria voastra fata.

Sursa foto: wall-street.ro si © Inter IKEA Systems B.V. 2016


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Lifestyle »Setari Cookie-uri