Ministrul Culturii, Corina Suteu, a anuntat, sambata, pe Facebook, ca situl Rosia Montana a fost inclus pe lista indicativa a UNESCO, marcand astfel un prim pas facut in directia unei eventuale propuneri pentru a intra pe lista Patrimoniului mondial UNESCO, scrie News.ro.

In intervalul 24 octombrie - 26 octombrie, la Paris, la sediul UNESCO, a avut loc cea de-a 40-a sesiune de lucru a Comitetului Patrimoniului Mondial, la care Romania a fost reprezentata de Irina Iamandescu, director in cadrul Institutului National al Patrimoniului din Bucuresti, ambasadorul Adrian Cioroianu, delegat permanent al Romaniei la UNESCO, si de Flavio Pironea, delegat permanent adjunct al Romaniei la UNESCO.

”In sedinta din ziua de miercuri, 26 octombrie a.c., plenul a adoptat documentul WHC/16/40.COM/8A, care cuprinde propunerile statelor membre ale organizatiei pentru obiectivele de inclus in lista indicativa a UNESCO. Printre acestea, a fost adoptata si includerea sitului Rosia Montana, propus de Romania, pe lista indicativa UNESCO”, a scris Ministrul Culturii, pe Facebook.

Corina Suteu a precizat ca includerea pe lista indicativa este un prim pas in eventuala propunere a sitului respectiv pentru a intra pe lista Patrimoniului UNESCO.

”Precizam ca includerea pe lista indicativa este un prim pas in eventuala propunere a sitului respectiv pentru a intra pe lista, mult mai restransa, a Patrimoniului UNESCO. Dar este un pas care conteaza”, a adaugat ministrul.

Citeste si:
Actualul Guvern nu va mai depune dosarul Rosia Montana la UNESCO
Actualul Guvern nu va mai...

Din Romania au fost inscrise pana acum pe Lista Patrimoniului Mondial UNESCO: Delta Dunarii, Manastirea Horezu, bisericile pictate din nordul Moldovei, bisericile de lemn din Maramures, cetatea Sighisoara, asezarile sasesti cu biserici fortificate din Transilvania si fortaretele dacice din Muntii Orastiei.

UNESCO (Organizatia Natiunilor Unite pentru Educatie, Stiinta si Cultura) a fost fondata pe 16 noiembrie 1945. Organizatia are sediul sediul general la Paris, Franta, dar detine si 73 de suboficii active in diverse tari ale lumii.

UNESCO are 195 de state membre si 9 state asociate. Romania este membra UNESCO din 27 iulie 1956.

Scopul organizatiei este de a contribui la pacea si securitatea lumii prin colaborarea intre natiuni in educatie, stiinta, cultura, si comunicatii, pentru a se reusi stabilirea unui respect fata de justitie universal, pentru corectitudinea justitiei si pentru drepturile si fundamentele omului liber, indiferent de rasa, limba sau religie, in conformitate cu Carta Natiunilor Unite.

Citeste si:
BREAKING Guvernul reia procedura inscrierii Rosia Montana in UNESCO
BREAKING Guvernul anunta ca...

Una dintre misiunile UNESCO consta in a mentine o lista de situri din patrimoniul mondial. Aceste locuri sunt importante din punct de vedere natural sau istoric, iar conservarea si salvarea lor prezinta o importanta deosebita pentru comunitatea mondiala.

Sursa foto: salajean/Shutterstock.com

Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Lifestyle »Citeste si
Dosarul "Peisajul Cultural Minier Rosia Montana", trimis la UNESCO
Setari Cookie-uri