Sunt nenumarate lucruri inedite, unele cu adevarat surprinzatoare, pe care le aflam din carti, inclusiv din cele de beletristica. Unele locuri si personaje descrise acolo sunt reale si chiar le putem descoperi singuri, in afara cartilor, calatorind.

Un cititor de cursa lunga va alege mereu sa traga cateva invataminte din lecturile pe care le parcurge. Ca unele sunt mai utile, unele mai putin folositoare, fiecare lucru pe care il poti invata dintr-o carte te poate ajuta sa te dezvolti sau sa descoperi diverse locuri sau persoane ascunse prin filelele unui roman.

Si nu iti vei dori decat ca, la un moment dat sa ajungi in locul descris intr-o scriere de beletristica sau sa intalnesti persoana aceea portretizata atat de interesant.

Indiferent de perioada pe care o alegi sa te dedici cititului, valorile si lucrurile inedite pe care le vei descoperi intr-o carte vor fi la fel de revelatoare. Desigur, puse prin prisma intelepciunii pe care o ai atunci. Vestea buna este ca, desi nu alegi carti inspirationale sau motivationale, chiar si cartile care doar se folosesc de personaje pentru a relata povesti fictive, ascund detalii care te pot ajuta.

Lecturile Emei a publicat de curand un astfel de articol si a povestit despre lucruri reale si neasteptate pe care le-a descoperit in literatura. Trecute prin propria prisma, un lucru este cert: astfel de lucruri sunt mai numeroase. Cateva dintre ele si care ar trebui luate in considerare sunt:

La Seiffen se organizeaza Muzeul Jucariilor si Decoratiunilor de Craciun

In Saxonia, Germania se pare ca se sustine unul dintre acele festivaluri de iarna care nu trebuie ratate. Aici traditiile de Craciun sunt nemuritoare si jucariile artizanale decoreaza intreaga alee de casute de povesti. Daca vrei sa te imbeti de miros de vin iarna asta, poti opta pentru o vacanta aici - cazarile deja sunt disponibile online pe Booking la reducere, iar in ceea ce priveste propunerile de zboruri cu avionul, exista un aeroport situat la doar 58 de kilometri distanta de Seiffen, in Dresda. Cazarile au preturi rezonabile si se pot alege de aici din cateva propuneri din perioada imediat urmatoare.

Targul a fost mentionat in cartea Hendrik de Mol si Planeta de Aur” semnata de K.J. Meeklenfeld. Prin paginile cartii se descriu pietele de Craciun si se dau si cateva informatii despre istoria locului. Aparent, aici se pot gasi diverse modele de Spargatori de Nuci si originile Räuchermann, asa cunoscutii Fumatori, niste sculpturi din lemn.

targul de Craciun de la Seiffen

Vezi oferte de cazari in Seiffen pentru targul de Craciun

Istoria complexa a Mont Saint-Michel si secretele nestiute

In nord-vestul Frantei, la o inaltime de 78 de metri, troneaza impunator o asezare stancoasa, care se remarca si printr-un fenomen minunat de flux si reflux - locul este cand insula, cand peninsula. In aceasta zona stau undeva la 40 de locuitori, dar cel mai atragator punct turistic il reprezinta o manastire fortificata care dateaza din secolul al VIII-lea, una cu un important rol strategic in multele lupte purtate pe teritoriu.

Locatia apare mentionata in mai multe romane - cum avem sa descoparim - si reprezinta punct central in multe secvente din carti. Prima oara cand ne-a atras atentia a fost in romanul “Promisiunea ingerului” de Frederic Lenoir. Intr-o combinatie inteligenta de evenimente din trecut cu efecte in prezent, cartea este o fictiune elaborata care se citeste rapid. Pentru cei care se vor atasa de locul descris, exista optiunea de a-l vizita, dar excursia trebuie planificata din timp, cand se poate comunica cu teritoriul terestru.

Caviarului estului sau ce inseamna un cuib de pasare comestibil

Twan Eng Tan povesteste in “Gradina ceturilor din amurg” despre un ingredient care se poate manca - pe cat de ciudat suna, se pare ca pe atat de savuros este. Acest preparat este fix ce ii spune numele si anume: supa din cuibul de pasari - cel realizat din cuibul facut de pasarile cu saliva lor.

Aparent este o delicatesa costisitoare chinezeasca - perioada de pregatire cumuleaza pana la 35 de zile. Cu o intreaga cultura in spate, acest meniu are proprii consumatori in China si exista disponibil in mai multe variante - uscat sau inmuiat in apa, completand gastronomia locala.

Au fost odata ca niciodata: cesti care protejau mustatile

Intr-un context istoric conturat de eleganta, nobilii aveau nevoie sa fie cat mai delicati. Motiv pentru care undeva prin 1860 un englez, Harvey Adams, a gandit o inventie atipica. Mai exact, acesta a propus si vandut cesti pentru mustata - aveau un semicerc pe margine, in interior. In forma de semiluna, cestile aveau un gol care permitea lichidului sa fie absorbi. Si asa, domnii isi pastrau mustata uscata, un detaliu pretios pentru lorzii acelor timpuri.

O astfel de era victoriana este descrisa in “Casa Heap” de Edward Carey, o trilogie bestseller. In rolul principal este infatisat un personaj care poate auzi soaptele obiectelor. Un eveniment amenintator ar putea distruge linistea conacului unde acesta locuieste. Cestile apar in carte, in prezent fiind doar piese de colectie - au devenit mai putin populare odata ce si interesul de a se purta mustati a scazut.

Cand a aparut prima opera SF romaneasca

“Dimineata pierduta” de Gabriela Adamasteanu ofera informatii relevante despre prima scriere science fiction scrisa din istoria romaneasca. Aici se fac precizari despre “Finis Romaniae” de Al. N. Dari, o carte care descrie un prezent alternativ in care Carol I a murit, un text care dateaza din 1873.

Totusi, primul roman SF romanesc este catalogat titlul “In anul 4000 sau o calatorie la Venus” de Victor Anestin, publicat in 1899. Aici se descria un viitor profetic in care pe Venus ar exista viata. Autorul si-a imaginat in urma cu un secol cateva scenarii nebunesti.

Surse foto: Pexels, Unsplash

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Lifestyle »


Setari Cookie-uri