Dormitorul este fara doar si poate una dintre camerele tale preferate din casa, este spatiul in care te relaxezi, te odihnesti si iti incarci bateriile pentru o noua zi.

Tocmai din acest motiv, modul in care este amenajat acesta e foarte important, asa ca a venit momentul sa discutam despre toate trucurile care iti vor transforma dormitorul în cel mai bun loc pentru un somn de calitate.

Joaca-te cu luminile

Pentru a te bucura de un somn cu adevarat odihnitor, stinge toate luminile, trage draperiile si, daca e posibil, acopera si LED-urile electrocasnicelor, pentru ca si ele te pot perturba. Te vei odihni mult mai bine daca e bezna totala.

De asemenea, conteaza foarte mult sa creezi ambianta potrivita inainte de culcare, iar un sistem inteligent de iluminat, care sa reduca treptat lumina, te poate ajuta in acest sens. Cu Philips HUE poti controla corpurile de iluminat din casa cu ajutorul unei console si le poti controla in functie de activitatea pe care o desfasori.

Ai de ales intre lumini cu tonuri reci, recomandate atunci cand vrei sa lucrezi si sa fii concentrat, lumini cu tonuri calde, pentru momentele de relaxare de dinainte de somn, dar si unele colorate, pentru o seara de film, muzica si distractie.

Investeste intr-o saltea buna

Sunt cateva lucruri de care trebuie sa tii cont atunci cand alegi o saltea de pat: sa aiba o structura care sa sustina greutatea corpului (nu trebuie sa fie nici foarte tare, dar nici foarte moale), sa fie gandita astfel incat aerul sa circule si sa nu retina umiditatea, dar si sa aiba un sistem de protectie impotriva acarienilor.

In definitiv, tot ce conteaza este sa nu te trezesti dimineata cu dureri sau sa nu poti dormi din cauza unei saltele incomode. De multe ori, nu iti poti da seama din prima clipa daca o saltea este sau nu cea de care ai nevoie. Testeaz-o cateva zile, vezi cum te simti dupa ce te odihnesti pe ea, iar daca nu ai parte de cea mai comoda experienta, este cazul sa o returnezi.

Alege cel mai relaxant parfum de camera

Nu ignora puterea olfactiva a plantelor, pentru ca sunt cateva care chiar iti pot induce o stare de somn. Opteaza pentru un parfum din lavanda, musetel sau iasomie - uleiurile esentiale pe care le contin acestea au un efect calmant, fiind un remediu excelent pentru cei care au probleme cu insomnia.

Foloseste un difuzor pentru aromaterapie, in care sa pui apa si cateva picaturi de ulei parfumat, lasand aroma sa se raspandeasca in dormitor. Daca nu ai difuzor, poti recurge si la cateva lumanari, insa important este ca acestea sa fie facute din ceara si extract natural de plante (evita pe cat posibil substantele sintetice, care dauneaza aerului din camera).

Vopseste peretii in culorile potrivite

Calitatea somnului este influentata si de culoarea in care sunt vopsiti peretii dormitorului. Printre cele mai bune optiuni se numara albastru deschis, despre care toata lumea stie ca este culoarea care contribuie la relaxare, galben pastelat, care linisteste, si gri-argintiu, care imita culoarea lunii si ii induce creierul senzatia ca este seara.

La polul opus se afla acele tonuri puternice, care tulbura ochii si stimuleaza activitatea creierului: rosu, mov sau maro. Daca vrei sa te bucuri de un somn odihnitor, evita-le pe cat posibil in dormitorul tau.

Scapa de obiectele inutile

Un dormitor ticsit de lucruri iti va da o stare de anxietate si te va impiedica sa te odihnesti cum trebuie. Incearca sa iti pastrezi camera in ordine, ca sa nu ai senzatia ca iti vor cadea toate in cap sau ca vei calca pe diferite obiecte cand te trezesti.

Aloca in fiecare zi un minimum de zece minute pentru a-ti pune hainele la locul lor si pentru a aerisi putin: va fi foarte placut sa te bagi in pat si asternuturile sa fie putin reci. Temperatura camerei poate influenta, de asemenea, calitatea somnului tau, asa ca ai grija sa o mentii in intervalul 20-24 de grade Celsius.

Dormitorul este spatiul pe care sa il asociezi cu odihna, asa ca modul in care este amenajat conteaza enorm. Alege acele piese si accesorii care iti pot imbunatati calitatea somnului si vei vedea ca, ulterior, si starea ta de spirit se va schimba semnificativ.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Lifestyle »


Setari Cookie-uri