Este normal să ai probleme cu somnul din când în când, însă asta nu trebuie să devină un obicei. Câteva săptămâni în care adormi greu sau în care somnul ți-e întrerupt deja înseamnă că poți suferi de insomnie acută, iar costurile pentru corp vor fi mari. Dacă simți somnolență în timpul zilei, ai probleme de concentrare, sforăi, simți furnicături în brațe sau picioare și te simți obosit chiar și după o noapte bună de somn, citește mai departe despre cât de important e, de fapt, să dormi 8 ore pe noapte și ce schimbări poți face în rutina ta.

Beneficiile somnului odihnitor

Sistem imunitar întărit - Somnul odihnitor este ca un scut împotriva bolilor. Cercetările arată că cei care dorm suficient au șanse mai mici să se îmbolnăvească, deoarece somnul sprijină sistemul imunitar în lupta împotriva infecțiilor, răcelilor și bolilor comune.

Gestionarea greutății - Menținerea unei greutăți sănătoase este mai ușoară cu un somn adecvat. Somnul influențează hormonii care reglează apetitul, foamea și metabolismul. Atunci când nu dormim bine, acești hormoni sunt dați peste cap, ceea ce duce la creșterea poftei de alimente nesănătoase și la perturbări ale metabolismului.

Risc redus de boli cronice - Somnul neîntrerupt este legat de un risc mai scăzut de afecțiuni grave de sănătate, cum ar fi diabetul, bolile de inimă și hipertensiunea arterială. Privarea cronică de somn poate face ravagii asupra echilibrului hormonal al corpului, ducând la rezistență la insulină, inflamație și creșterea tensiunii arteriale.

Bunăstare mentală - Somnul contribuie vizibil la reglarea dispoziției. Un somn bun poate reduce semnificativ nivelul de stres și poate îmbunătăți starea generală de spirit. În schimb, privarea cronică de somn este asociată cu niveluri mai ridicate de stres, anxietate și depresie. Dând prioritate somnului, vei investi în rezistența mentală și bunăstarea emoțională.

Funcții cognitive optime - Somnul este crucial pentru funcționarea optimă a creierului. 8 ore de somn pe noapte pot îmbunătăți abilitățile cognitive, cum ar fi memoria, concentrarea și abilitățile de rezolvare a problemelor. Indiferent dacă ești un student care se pregătește pentru examene sau un profesionist care are de-a face cu sarcini complexe la locul de muncă, somnul de calitate este esențial pentru performanța ta mentală.

Relații interpersonale mai bune - Persoanele care dorm puțin se luptă adesea cu stări de iritabilitate și cu schimbări de dispoziție, care pot duce la tensiuni în relații. Pe de altă parte, cei care acordă prioritate somnului tind să fie mai stabili din punct de vedere emoțional, mai empatici și mai comunicativi, având conexiuni interpersonale mai sănătoase.

Abilități în luarea deciziilor - Privarea de somn afectează judecata, timpul de reacție și abilitatea de a lua deciziile corecte, crescând riscul de accidente și rănire. Urcatul la volan în ciuda unor stări puternice de somnolență contribuie la mii de accidente de mașină anual. Astfel, un somn adecvat nu numai că îți asigură propria bunăstare și siguranță, ci și pe a celorlalți.

Schimbări pentru o mai bună igienă a somnului

Prioritizarea somnului este un pas ce îți poate asigura sănătatea pe termen lung. Igiena somnului se referă la obiceiurile care pot contribui la un somn odihnitor, iar cele mai importante dintre acestea sunt:

Stabilirea unui program fix de somn - Când te culci si te trezești la aceleași ore în fiecare zi (inclusiv în weekend), corpul tău se va obișnui cu asta și se va aștepta să fii în pat la o anumită oră. Contrar a ceea ce ți-ar putea părea logic, chiar dacă ai dormit rău o noapte, cel mai bine e să nu dormi mai mult în dimineața următoare. Trezirea la ora obișnuită îți va spori nevoia de somn atunci când vine ora setată de tine, iar dacă chiar ți se închid ochii, trage un pui de somn de doar 20 de minute.

Crearea unui mediu potrivit odihnei - Asta înseamnă că dormitorul tău trebuie să fie cât de întunecat se poate, că e necesar să ai dopuri de urechi pregătite dacă este gălăgie și să aduci temperatura camerei undeva între 17-19 grade Celsius. Pentru că și temperatura internă a corpului trebuie reglată, este important să nu faci activități fizice intense înainte de somn și să ai lenjerie de pat dintr-un material care să respire. Fie că vorbim de pijamale de bărbați sau de damă, halate de bărbați sau alte articole pe care le purtăm înainte de somn sau când dormim, și acestea au influență asupra somnului nostru și e indicat să fie din bumbac. Astfel evităm să transpirăm prea tare din cauză că ne simțim sufocați, din pricina schimbărilor hormonale, a consumului de alcool sau din alte motive.

Adoptarea unor practici de relaxare - Încearcă activități precum cititul, meditația sau un duș cald pentru a-ți calma mintea și a te pregăti pentru somn. Evită ecranele dispozitivelor electronice, mesele grele și consumul excesiv de cofeină, nicotină sau alcool.

Sursa foto: freepik.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Lifestyle »


Setari Cookie-uri