Nu trebuie sa fii Viorica Dancila (vom reveni mai jos asupra ei) ca sa te simti incult sau analfabet functional atunci cand stai de vorba cu scriitorul si traducatorul Radu Paraschivescu. Si asta pentru ca Radu a scris 25 de carti, a tradus peste 110 de volume din autori straini si a citit mii de volume de literatura. Deci, cam stie carte! In ciuda acestui palmares, scriitorul nu este deloc genul acela care foloseste expresii sau analogii pretentioase doar pentru a arata ca le stie. Intr-un colt al librariei Humanitas Cismigiu am stat de vorba cu Radu Paraschivescu despre degradarea limbii romane, „calitatea” politicienilor autohtoni sau daca se poate trai exclusiv din scris in Romania.
Wall-Street.ro: De ce scriitor si cand te-ai gandit prima data ca iti doresti sa faci asta?
Radu Paraschivescu: Mi-a placut de mic sa scriu, am fost chiar olimpic la engleza, dar nu de anvergura. Limba romana? Cateodata imi placea, iar alteori nu, in functie de cine mi-o preda. Gandul de a pune ceva pe hartie a venit la vreo doi-trei ani dupa ce am terminat armata. Ma gandisem sa scriu un jurnal cazon, dar la vreo trei ani dupa... ceea ce ar fi fost o contradictie in termeni. De fapt, era un fel de razbunare fata de cei care ma torturasera psihic. Dupa cateva zeci de pagini mi-am dat seama ca era o prostie.

Dar, tot traducand, inca din facultate, mi s-a redesteptat cheful de scris si mi-am spus intr-o buna zi: „De ce sa fiu tot timpul cascadorul altuia si sa nu ma sui eu insumi pe calul prozei?”. Cartea mea de debut a fost insa un esec total, poate si pentru ca o incepusem inainte de '90 si o continuasem dupa. A fost o carte mult prea lunga, eu fiind pe atunci in priza unui puseu de orgoliu: voiam sa epatez, sa apar pe cerul literar si sa-i culc pe toti la pamant, sa nu se mai ridice. A iesit un „fas”, o carte de debut ratata. Noroc ca s-a tiparit intr-un tiraj foarte mic, deci mai nimeni nu poate sustine ca are un exemplar, abia il mai gasesc eu pe al meu. Debutul prost ca scriitor a fost dublat de un debut prost ca traducator. Dar asta nu a fost din cauza mea, ci din cauza unui editor inept, care a luat o traducere a mea din François Mauriac si a masacrat-o. A iesit o oroare editoriala.

Wall-Street.ro: Asadar, ai inceput cu doua esecuri. Ce te-a facut sa continui?
Radu Paraschivescu: Incepusem deja sa scriu o alta carte si imi era jena s-o las – era parodia conjugala a unui barbat care se insoara, divorteaza, iar se insoara, iar divorteaza si nimereste fara exceptie din rau in mai rau. La un moment dat am transformat-o in cu totul altceva, in urma unor experiente de biografie intima. Cartea era sortita unui esec asemanator debutului, credeam eu, insa directorul editurii mi-a spus ca se lanseaza o tipografie noua si ca ar vrea s-o inaugureze cu cartea mea. Am fost atat de bucuros, incat nu mi-am dat seama ca, de fapt, romanul meu era un cobai. Dar „Balul fantomelor”, caci asa se numeste, a fost pana la urma un roman cumsecade, ca dovada ca dupa niste ani s-a reeditat.

Succesul de public a venit insa odata cu „Ghidul nesimtitului”, care este si probabil va ramane cartea mea cu cele mai mari vanzari, care la ora actuala depasesc 65.000 de exemplare.

Wall-Street.ro: Cum este sa fii scriitor in Romania anului 2020? Ai incuraja tinerii pasionati de scris sa transforme aceasta pasiune in meserie?
Radu Paraschivescu: Da, i-as incuraja s-o faca, mai ales ca vad pe diverse conturi de Facebook texte cu adevarat literare, desi nu-si propun sa fie literatura. Mi-a si venit la un moment dat ideea sa fac o colectie Facebook, pentru care sa le cer unora si altora texte pe care sa le publice in formatul clasic. Insa indiferent cum vor scrie tinerii astia pasionati, recomandarea mea este sa nu incerce sa le placa tuturor. Pentru ca pur si simplu nu este posibil. Sa scrie asa cum simt ca le vine bine.

Wall-Street.ro: Se poate trai EXCLUSIV din scris in Romania?
Radu Paraschivescu: Multumesc, nu :). Stiam doar de doi autori care traiau exclusiv din scris cu ceva timp in urma, dar nu stiu daca e la fel si acum. Oricum, nici aceia nu traiau grozav. In concluzie, doar daca-ti place fachirismul poti incerca sa traiesti doar din scris. Din cate stiu, cam toti scriitorii mari sau buni mai fac si altceva: cursuri universitare, colaborari la reviste, aparitii TV sau radio etc.

Wall-Street.ro: Cat castiga un scriitor din drepturile de autor?
Radu Paraschivescu: Drepturile de autor reprezinta un procent de 7-10% din tirajul vandut. Sigur, acesti bani vin esalonat, o data la cateva luni.

Wall-Street.ro: In calitate de cititor, ce literatura preferi?
Radu Paraschivescu: Prefer literatura contemporana, mai cu seama proza, care, fara sa-mi dau seama, mi-a contaminat la un moment dat scrisul. Mi-am facut un bagaj de lecturi clasice, dar mai degraba cu titlu de obligatie, destul de rar am vibrat de-adevaratelea la comorile vechi. De fapt, si traducerile mele, cu putine exceptii, sunt din proza contemporana.

Imi plac in mod deosebit Julian Barnes, Jonathan Coe, Kazuo Ishiguro, Nick Hornby, Salman Rushdie si Stephen Fry din scoala britanica. Plus Carlos Balmaceda, Federico Andahazi, Mathias Enard, Guillermo Arriaga sau Stéphane Audeguy din afara ei.

Wall-Street.ro: Mai citesc romanii si, daca da, ce citesc?
Radu Paraschivescu: Citesc, dar putin. Slabut, asa arata studiile. Preferintele merg spre roman, jurnal si literatura memorialistica, din cate stiu eu. Oricum, suntem pe ultimul loc din UE la consumul de carte. Un alt indiciu este cifra de afaceri a pietei de carte, cifrata la noi la vreo 80 de milioane de euro, cu tot cu cartea de chiosc, in timp ce in Germania mi se pare ca a depasit patru miliarde de euro. Chiar si Ungaria, cu o populatie pe jumatate cat a noastra, are o piata de carte dubla.

Wall-Street.ro: Cum ti-a venit ideea sa scrii cartea „Orice om ii este teama”?
Radu Paraschivescu: Am simtit ca este nevoie de o carte-bilant dupa doi ani de guvernare PSD, ca sa vedem ce a produs aceasta guvernare prin raportare la promisiuni. Am plecat de la un titlu cu lipici si am scris sapte capitole dedicate fie unor personaje ale guvernului, fie unor directii de abuz si impostura politica. Evident, era preferabil sa optez pentru o abordare ironica, mai ales ca materia prima era fabuloasa. Si uite, Petre Daea, fostul ministru al Agriculturii, m-a sunat sa-mi multumeasca dupa ce a citit cartea. De ce? Fiindca aparea si el acolo. Era chiar fericit. Oricum, domnul in cauza poate fi lejer protagonistul unei tetralogii.

Cartea s-a vandut in circa 22.000 de exemplare. Din noiembrie 2018 pana acum. Cred ca a fost si o achizitie de solidaritate a unor oameni care au avut aceleasi sentimente, dezamagiri, nelinisti si stupori pe care le-am avut si eu.

Wall-Street.ro: Reprezinta clasa politica actuala oglinda societatii romanesti?
Radu Paraschivescu: Din pacate, da, imi pare rau ca trebuie s-o spun. Noi i-am pus acolo, nu altii. Am impins la putere oameni fara scoala, fara anvergura, fara competente precise sau fara palmares profesional, oameni care nu pot duce o fraza la capat. Mai sunt si oameni care au candidat la functii publice din inchisoare si chiar au castigat. Oare noi nu avem nicio vina?

Wall-Street.ro: Care ar fi solutia ca sa fim reprezentati de alt tip de politicieni?
Radu Paraschivescu: Trebuie sa asteptam sa dispara ultimele reziduuri comunistoide. Ultimele reziduuri pot insemna si oamenii relativ tineri care au preluat deja o parte dintr-o mostenire toxica a parintilor sau a anturajului si care gandesc virusat. E de asteptat, cred, o generatie de tineri care au acum 18-20 de ani, care se vor scoli mai mult pe afara si dintre care sper ca unii vor avea generozitatea sa se intoarca.

Wall-Street.ro: Colaborezi, ca editorialist, cu mai multe ziare si reviste din Romania. Ce parere ai despre presa autohtona?
Radu Paraschivescu: Multi ziaristi au plecat spre alte domenii. Dintre cei ramasi, destui sunt mediocri, dar avem si o serie de ziaristi foarte buni. Regretul meu major este ca o parte dintre oamenii astia nu folosesc limba romana la nivelul ei de gala. Multi merg pe linia minimei rezistente: vorbesc cliseizat, copiaza formule de la altii, au retete de exprimare, nu au curajul raspunderii sau plutesc intr-o cheie prezumtiva cand nu sunt siguri pe o informatie. Mai exista, odios, si specia „ziaristilor-girueta”, care se intorc dupa cum bate vantul, in functie de cotizant.

Wall-Street.ro: Multa lume nu mai da atata atentie unei exprimari corecte in limba romana, argumentand ca important este mesajul transmis, nu felul in care o faci. Este normal sa gandim asa?
Radu Paraschivescu: Sigur ca nu. Oricat de neplacute sunt regulile, ai nevoie de ele macar ca sa eviti confuziile. Ganditi-va ca nu am avea reguli in trafic sau in sport. Sigur, asta nu inseamna sa vorbesti academic pe strada sau sa fii pretios.

Wall-Street.ro: Colaborezi de foarte mult timp cu o televiziune sportiva. De unde pasiunea pentru sport?
Radu Paraschivescu: Fotbalul e boala veche, am si jucat putin la doua echipe de juniori, iar acum ma uit la fotbal mult mai mult decat s-ar cuveni. Ma consolez cu gandul ca orice baiat care nu e genial sau grav bolnav da cu piciorul in minge, iar pe urma devine telespectator. Din 2003 am inceput sa scriu in presa sportiva, iar din 2005 apar ritmic si la TV. E un noroc sa fructifici un hobby si sa mai fii si platit. In plus, faptul ca ma vede lumea la televizor ma ajuta sa capat notorietate ca scriitor.

Wall-Street.ro: Ce alte hobby-uri mai ai?
Radu Paraschivescu: Imi plac calatoriile. Ca destinatii favorite ezit intre Franta si Italia. Intre Toscana si Provence. Plus Roma, care e peste tot ce s-a ridicat vreodata pe lume.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Roxana Grosu
Roxana a absolvit Facultatea de Litere , fiind și traducător autorizat de engleză și franceză. Are o experiență de peste 15 ani în presă și comunicare, este grammar nazi și pasionată de istoria artei. Ca jurnalist, a lucrat pentru publicații precum Businessmen's, Bucharest Business Week , România Liberă - unde a fost editor coordonator - și Wall-Street.ro . De-a lungul carierei jurnalistice, Roxana a scris pe domenii precum diplomație , turism , aviație , retail ,...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Lifestyle »


Setari Cookie-uri