Mereu conectati la ecrane din ce in ce mai atractive si mai colorate, pe care se deruleaza vieti din ce in ce mai rupte de realitate, si cu rezerve de atentie din ce in ce mai mici pentru literele asezate cuminti pe hartie, copiii pot fi foarte greu de convins sa citeasca o carte in format clasic. In plus, lucrurile se complica si mai mult atunci cand iti doresti sa ii ajuti pe cei mici sa invete nu doar sa citeasca, ci sa citeasca in limba engleza.

Motivatii precum faptul ca astfel vor reusi sa invete mai repede aceasta limba sau ca – pentru tine, ca parinte – o carte in limba engleza ieftina si interesanta este o varianta mai buna decat descarcarea unei aplicatii s-ar putea sa nu functioneze. Exista, insa, alte argumente cu ajutorul carora l-ai putea convinge pe cel mic ca lumea cartilor este una interesanta si captivanta si ca, odata intrat in ea, nu isi va mai dori sa o abandoneze vreodata.

Modalitati creative de a-l convinge sa citeasca o carte in limba engleza

La o simpla cautare pe Google, vei gasi o multime de sfaturi de tipul: „spune-i ca o carte ii dezvolta imaginatia”, „fa-i cadou cat mai multe carti” si asa mai departe. Aceste tehnici sunt, insa, departe de-a avea rezultatele scontate. Cu cat argumentele sunt mai vagi si mai indepartate de felurile creative in care functioneaza creierul unui copil, cu atat ele i se vor parea mai plictisitoare si nu il vor face curios in privinta cartilor.

Mai jos ti-am pregatit cateva idei mai neobisnuite, care fac apel la latura lui creativa si care este posibil sa ii starneasca interesul pentru citit:

●Transforma vizitele in librarii in mici aventuri

Cum il convingi pe junior sa mearga la stomatolog? Incerci sa umanizezi, pe cat posibil, medicul. De asemenea, il faci sa asocieze cabinetul cu experiente pozitive: jocuri amuzante, recompense de tot felul si asa mai departe.

Aceeasi tehnica poate fi aplicata si in acest caz. Daca transformi mersul intr-o librarie sau intr-un anticariat precum Antic ExLibris intr-o mica aventura, cresc si sansele ca micutul tau sa isi doreasca, la un moment dat, sa mearga si sa isi cumpere carti singur. Ai putea, de exemplu, sa creezi o poveste in care voi doi sunteti supereroi, iar mersul la librarie este activitatea voastra secreta. Dupa acest model poti inventa o multime de scenarii creative, care au mari sanse sa-l imprieteneasca pe cel mic pe termen lung cu cititul.

●Invata-l sa spuna povesti de mic

„We tell ourselves stories in order to live”, spunea candva Joan Didion. Povestile ne ajuta sa dam sens intamplarilor din viata noastra, sa traducem date complexe, sa interpretam realitatea si, ocazional, sa trecem mai usor peste evenimente neplacute (carora le dam un sens tocmai datorita acestei abilitati de a ne spune povesti pentru a putea merge mai departe).

La fel stau lucrurile si cu cititul: cu cat il imprietenesti pe copil mai din timp cu latura lui de povestitor, cu atat isi va dori mai mult sa descopere si povestile spuse de altii intre paginile unei carti. Ai putea incerca sa faci asta inca de la o varsta frageda a sa, cu ajutorul a tot felul de jocuri creative. Un exemplu: seara, cand familia ta se strange in jurul mesei, incearca sa joci „Doua adevaruri si o minciuna”.

Regulile jocului sunt simple: fiecare trebuie sa spuna trei lucruri care i s-au intamplat in ziua respectiva, dintre care doua adevarate si unul fals, dupa care, pe rand, toti ceilalti trebuie sa ghiceasca care este intamplarea neadevarata in cazul fiecaruia. Jocurile de acest fel sunt metode ingenioase de a-i face pe cei mici sa raspunda altfel la intrebarea: „Cum a fost azi?”, si nu cu un monosilabic: „Bine!”. In plus, ele te ajuta sa sadesti in mintea juniorului tau pasiunea pentru spus povesti. Mult mai tarziu, aceasta pasiune il va apropia in mod natural si de lectura.

●Foloseste lista de lecturi a youtuber-ului lui preferat

Copilul tau are, cu siguranta, un idol, un personaj pe care il urmareste si caruia ii copiaza fiecare miscare – un personaj de desene animate, un youtuber celebru sau o cantareata Disney. Ai putea, deci, sa folosesti aceasta pasiune a sa pentru a-l imprieteni cu lectura.

In majoritatea cazurilor, vei gasi pe internet tot felul de carti pe care persoanele respective le-au recomandat de-a lungul timpului. Pustiul tau isi va dori, cu siguranta, sa lectureze cartile recomandate de idolul lui. Iar de acolo si pana la a se aventura si in alte carti captivante nu mai este decat un pas.

●Adu la viata povestile din cartile pe care i le cumperi

Stim cu totii ca, uneori, cei mici vor sa citeasca neaparat si cartea dupa ce vad un film care ii captiveaza, asa ca nu ar fi rau sa folosesti asta pentru a-l determina sa citeasca din ce in ce mai mult.

De exemplu, daca i-ai cumparat „Who’s Afraid Of The Dark” (o gasesti pe site-ul Antic ExLibris), adu povestea si in viata reala. In carte este vorba despre un grup de copii care se intalnesc noaptea, in jurul focului, pentru a-si spune unii altora povesti de groaza, asa ca ai putea sa improvizezi in sufragerie un mic spatiu in care tu si familia ta sa va adunati pentru a-l lasa pe cel mic sa va spuna povestea lui de groaza preferata. Asta il va face, mai mult ca sigur, sa iubeasca si mai mult cartea si personajele ei.

La fel, daca ii cumperi cartea „How To Build A Robot” (gasesti aceasta carte tot pe site-ul Antic ExLibris) si vrei sa te asiguri ca o va si citi, incearca sa aduci titlul ei si in realitate: ce-ar fi sa ii cumperi, de exemplu, si un joc care presupune constructia unui robot si sa-l asamblati piesa cu piesa, in timp ce cititi impreuna cartea?

Antic ExLibris – carti in limba engleza pe gustul tuturor copiilor

Bineinteles, la lista de mai sus poti adauga si propriile variante si modalitati ingenioase de a-l imprieteni pe cel mic cu lectura. Daca ai la indemana cateva idei creative, multa vointa si cateva carti bune cu care sa incepi, atunci cel mai probabil o sa-l poti transforma si tu pe pustiul tau intr-un mic cititor.

Noi iti recomandam sa incepi cu cartile pentru copii in engleza de pe anticexlibris.ro – aici gasesti povesti chiar si pe gustul celor mai pretentiosi micuti, la preturi foarte accesibile. Ce spui, incerci si tu?

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Lifestyle »


Setari Cookie-uri