Digitalizarea industriei de carte și apariția primelor platforme de audiobookuri în limba română duc la apariția unei noi ocupații pe piața muncii din România, care devine tot mai populară în rândul actorilor și al jurnaliștilor: naratorul de cărți în format audio.

https://ic.events/landing/bHArVQ==/hr-2-0-2023.html

În România, un narator de audiobookuri câștigă între 200 și 500 de euro net pentru fiecare carte citită, în funcție de notorietatea, lungimea și complexitatea pe care volumul o are.

„Am observat că mulți dintre ei și-au descoperit o vocație în a nara cărți și această activitate devenit o pasiune pentru ei, ne-a surprins cât de mult timp alocă noului hobby”, a declarat Dan Vidrașcu, CEO al Voxa, prima platformă de audiobookuri și ebook-uri în limba română.

Voxa a început să producă primele audiobookuri în limba română la începutul anului 2020, când oamenii încă stăteau în case din cauza pandemiei, iar actorii și jurnaliștii primeau acasă echipamentele de înregistrare. În prezent, Voxa înregistrează cărți în format audio în cele opt studio-uri special amenajate în acest scop și a ajuns la un catalog de peste 2.000 de audiobookuri în limba română.

Cum este creat un audiobook

”Un audiobook ia naștere în 45 de zile și cuprinde mai multe etape: alegerea naratorului, programarea sesiunilor de înregistrare, editarea materialului înregistrat (pentru a elimina pauzele, eventualele zgomote sau repetițiile naratorului), redactarea materialului editat (ascultarea înregistrării concomitent cu lectura cărții de către un editor pentru a identifica greșelile), corectarea materialului, editarea finală și masterizarea sunetului”, a mai spus Dan Vidrașcu (foto).

Dan Vidrascu, Voxa

Naratorul unui audiobook este ales în funcție de categoria în care se încadrează cartea ce urmează să fie citită (dezvoltare personală, business, ficțiune, literatură, cărți de copii etc.), iar editorul Voxa decide potrivirea dintre vocea naratorului și conținutul cărții. De asemenea, o condiție necesară pentru narator este ca acesta să citească cartea înainte să vină în studio, pentru a se familiariza cu lectura.

Printre cei mai apreciați naratori de către ascultătorii Voxa se numără actorul Șerban Pavlu, jurnalista și bloggerița Cristina Stănciulescu, actorul Mihai Călin, actrița Ilinca Hărnuț și jurnalista Raluca Hatmanu.

Cea mai lungă durată a unui audiobook în limba română înregistrat de Voxa este de 35 ore (romanul ”David Copperfield” în lectura Iuliei Draghici), iar cea mai scurtă durată o au rezumatele unor cărți (de exemplu, rezumatul cărții ”Gândirea Laterală”, narat de Emilia Bebu, are o durată în format audio de doar 11 minute).

În luna ianuarie 2023, pe primele locuri în topul cărților puse în biblioteca virtuală Voxa pentru a fi ascultate de către utilizatori se află atât titluri din zona de dezvoltare personală, cât și de ficțiune: De ce nu mi-a spus nimeni asta până acum?, Sfaturi practice pentru zile cu susul în jos (de dr. Julie Smith), Creierul copilului tău (de Daniel J. Siegel și Tina Payne Bryson), Sentința de la miezul nopții (de Harriet Tyce), Gândește ca un călugăr (de Jay Shetty), Gânduri către sine însuși (de Marcus Aurelius), Acționează și gândește ca o pisică (de Stephane Garnier).

Sursa foto: Pexels

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Raluca Juncu
Raluca este unul din reprezentanții entuziaști și curioși ai generației Millennials. A studiat Jurnalism la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării la Universitatea din București și a urmat un master în Comunicare și Resurse Umane, în cadrul aceleiași instituții. Timp de doi ani a fost redactor la revista Forbes România și colaborator în cadrul mai multor proiecte editoriale precum Top 500 companii , Top 30 cele mai influente femei, precum și...

Te-ar putea interesa și:

Mai multe articole din secțiunea Cariere »Setari Cookie-uri