Arta de a face bani din artă: TOPUL celor mai bine vânduți artiști români

Piața de artă prosperă, prețurile record sunt atinse în mod regulat și apoi iar depășite de alte opere de artă, semnate de artiștii ce devin din ce în ce mai cunoscuți. Procesul este continuu susținuți de colecționari, pasionați de artă ori pur și simplu investitori. După - probabil - cel mai obiectiv dintre criterii, acela al valorii publice de cumpărare, conform istoricului tranzacțional al caselor de licitații românești și internaționale, a fost realizat un top al artiștilor a căror lucrări au fost achiziționate de către colecționari români sau străini.

O lucrare a lui Brâncuși, vândută cu peste 50 milioane de euro

Detașat, pe locul întâi se află Constantin Brâncuși, primul sculptor modern, a cărui lucrare „La Jeune fille sophistiquée” a fost adjudecată pentru 52,9 milioane de euro. Acest singur exemplar în bronz al portretului stilizat făcut de Brâncuşi scriitoarei şi activistei anglo-americane Nancy Cunard a fost vândut la New York de către casa de licitații Christie’s în 2018.

Artiștii contemporani, în atenția investitorilor în artă

În ultimii ani, atenția colecționarilor s-a îndreptat și către artiștii contemporani români a căror creație s-a ridicat, deseori, la standardele pieței internaționale. Astfel, prețul obținut la o licitație Christie’s din Londra l-a urcat pe cel mai râvnit artist român contemporan, Adrian Ghenie, pe a doua poziție a topului, cu lucrarea „Nickelodeon”, adjudecată în octombrie 2016 pentru aproximativ 7 milioane de euro.

Tabloul, care a fost expus în 2016 la Muzeul Național de Artă Contemporană, a depășit cu mult estimarea casei Christie’s, care evaluase lucrarea la 1-1,5 milioane de lire sterline. De notat că recent, luna aceasta, în 6 octombrie, o lucrare de Adrian Ghenie din seria Lidless Eye, deconstruind portretul pictorului Van Gogh, a fost adjudecată de Sotheby’s la Hong Kong cu peste 5 milioane de euro.

Citeste si:
Casa Goldart deschide sezonul licitatiilor cu o "incursiune" in...
Casa Goldart deschide sezonul...

Operele artiștilor care au trăit în străinătate au obținut cote înalte

Operele de artă ale artiștilor români care au trăit în străinătate au obținut cote înalte și au fost vândute pentru prețuri record datorită, printre altele, numărului mai mare al celor care investesc în artă. Exemplu este și cel de-a treilea artist din top - pictorul suprarealist Victor Brauner, care, până la apariția lui Ghenie în licitațiile publice, a ocupat al doilea loc în topul artiștilor români. „Cazul straniu al domnului K” a fost achiziționată la Paris, în aprilie 2003, pentru suma de 700.000 de euro.

Locul al patrulea în topul celor mai valoroși artiști vizuali români îi revine lui Carol Popp de Szathmari, a cărui lucrare „Tipologii și costume” a fost vândută la o licitație Sotheby’s din Londra, în 1999, pentru 624.699 de euro.

Szathmari este urmat, pe locul cinci, de Dimitrie Chipăruș, unul dintre cei mai îndrăgiți sculptori și decoratori europeni Art Deco. „Les girls” a ajuns într-o colecție privată pentru 590.240 de euro, după adjudecarea de la Sotheby’s din New York în 2007.

Citeste si:
Sondaj: 1 român din 3 vizitează muzee și galerii de artă, în...
Sondaj: 1 român din 3...

Cea de-a șasea poziție în top este ocupată de Reuven Rubin, născut la Galați, a cărui operă „The Road to Meron” a fost adjudecată tot la Sotheby’s din New York, în 2015, pentru 475.592 de euro.

Andrei Cădere, de origine poloneză, ce a studiat și creat, într-o consistentă perioadă artistică, și în România, devenit apoi unul dintre cei mai importanți protagoniști ai artei conceptuale, ocupă în top locul șapte. Lucrarea „Untitled (A1200030)” a fost vândută pentru 420.000 de euro, anul trecut, de către casa de licitații De Vuyst din orașul belgian Lokeren.

Un tablou de Grigorescu, pe locul 10 în topul vânzărilor

La Budapesta, la casa de licitații Virag Judit, „Marele circ” al artistului Vilmos Aba-Novak (maghiar stabilit la Baia Sprie) a fost adjudecat pentru 381.600 de euro, ocupând astfel locul opt în clasament, urmat de Amedeo Preziosi, artist maltez de origine, pictor romantic de vedute balcanice (itinerant prin România, primul pictor al Bucureștiului), pe locul 9. „Suvenir” se vinde, în 2009, la Londra, de către casa de licitații Bonhams, pentru 362.112 de euro. Top 10 este închis de Nicolae Grigorescu, lucrarea sa "Țărăncuță cu basma albă" fiind adjudecată pentru suma de 340.000 de euro.

Citeste si:
FOTO Tablourile pe care romanii au platit aproape 2 mil. de euro
Romanii au cumparat tablouri...

Topul complet al artiștilor români este public AICI și cuprinde cele 100 de nume ale maeștrilor cei mai tranzacționați, numele operei, prețul și locul unde a fost adjudecată.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Lifestyle »Setari Cookie-uri