Pandemia de COVID-19 este, poate, cea mai grea provocare din ultimii ani, căreia trebuie să-i facem față atât din punct de vedere uman, cât și în ceea ce privește aspectele economice. Puține companii și instituții nu au fost afectate în mod direct sau indirect de măsurile pe care autoritățile le-au impus pentru protejarea populației și stoparea răspândirii virusului. Cum specialiștii din domeniul medical și al sănătății publice estimează că situația poate dura chiar și ani de aici încolo, este important să știi ce metode ai la îndemână, pe termen lung, ca angajator, ca să-ți protejezi businessul și să-ți păstrezi salariații. Aceasta, în condițiile în care un sistem de muncă remote sau lucratul în ture, după un orar alternativ, nu reprezintă soluții care să funcționeze pe termen lung.

Prin urmare, este esențială construirea unei strategii durabile nu doar în vederea creșterii productivității, chiar și în acest context fără precedent, ci mai ales pentru a răspunde nevoilor stringente ale oamenilor, care țin acum, mai mult decât oricând, la sănătatea lor, anume atenuarea temerilor și creșterea încrederii. Provocarea este dificilă, însă soluția de revenire la birou, în condiții de siguranță sporite, poate veni chiar din România, unde a fost inițiat IMMUNE™, un nou standard pentru creșterea imunității clădirilor în fața acțiunii agenților patogeni.

Conceput de compania Genesis Property la inițiativa antreprenorului român Liviu Tudor, al cărei fondator și președinte este, IMMUNETM Building Standard este primul standard global open-source care certifică rezistenţa clădirilor de birouri la pandemia de Covid-19. Practic, acesta este piatra de temelie în reconfigurarea imobilelor, proiectul suscitând interesul presei internaționale. De pildă, jurnaliștii de la renumita publicație The Wall Street Journal scriu despre standardul IMMUNETM într-un articol dedicat noilor tendințe din arhitectură, construcții, design și tehnologie menite să consolideze imobilele și să asigure siguranță sporită oamenilor.

Ce este, de fapt, acest standard și cu ce îți poate fi el de folos? În primul rând, este bine să știi că vorbim despre un proiect conceput ca o platformă open source, inspirat din tehnologii și proceduri aplicate în spitale și adaptate pentru utilizarea în domeniul imobiliar. IMMUNETM propune peste 120 de măsuri recomandate pentru a fi implementate cu scopul creșterii gradului de siguranță a clădirilor și a fost elaborat împreună cu experți redutabili din peste 20 de domenii, printre care se numără și Adrian Streinu-Cercel, directorul Institutului Național de Boli Infecțioase Matei Balș.

Concret, printre cele mai importante măsuri propuse sunt:

  • IMMUNE™ Stewards – desemnarea, în fiecare clădire dintr-un parc de birouri, a unor persoane responsabile cu implementarea și monitorizarea activităților ce vizează siguranța și sănătatea oamenilor;
  • Carantina IMMUNE™ – amenajarea unei zone speciale, complet echipate și gata de utilizare în cazul nevoii imediate de a izola persoane expuse;
  • Depozitul de urgență IMMUNE™ – existența unui sistem logistic de ajutor rapid și eficient în cazul unei pandemii; astfel va fi posibilă depozitarea permanentă a materialelor de protecție specifice, inclusiv a echipamentelor individuale de protecție; steward-ul IMMUNE™ va fi responsabil cu menținerea stocului de materiale și cu distribuirea tuturor celor necesare pentru siguranța ocupanților din toată clădirea;
  • IMMUNE™ Digital Twin – amplasarea de ecrane digitale în recepții ce vor afișa indicatori de stimulare a imunității, cum ar fi îmbunătățirea zilnică a calității aerului din interior în comparație cu aerul exterior, parametrii apei filtrate în comparație cu cei ai apei provenite din rețeaua orașului și informații relevante despre buna funcționare a echipamentelor IMMUNE™ din întreaga clădire.

„Pe măsură ce ne îmbunătățim sistemul imunitar, tot așa ar trebui să consolidăm și imunitatea clădirilor noastre, regândind modul în care sunt proiectate, construite, întreținute și conduse. Astfel a apărut conceptul”, a declarat Liviu Tudor, care este și președinte al European Property Federation din Bruxelles.

Potrivit inițiatorilor proiectului, măsuri similare celor incluse în IMMUNETM Building Standard ar fi indicat să fie luate de către toți proprietarii de birouri, pentru că astfel se pot diminua temerile legate de agenții patogeni și se poate crea o relație de încredere sporită între proprietari, chiriași, angajatori și angajați. Aceste aspecte sunt foarte importante, mai ales că nu știm cum va evolua pandemia în viitor sau dacă nu ne vom mai confrunta vreodată cu o situație similară celei prin care trecem acum. Este și motivul pentru care standardul IMMUNETM este în continuă dezvoltare și va putea fi adaptat oricând, în funcție de nevoi.

Este de reținut și faptul că, tot potrivit inițiatorilor proiectului, îmbunătățirile aduse de adoptarea standardului IMMUNETM Building adaugă 2% la costul actual al unei clădiri, o investiție care ar putea crește însă valoarea proprietății.

Un alt aspect important este că un evaluator autorizat cu expertiză în domeniul proiectării, dezvoltării și certificării durabile a clădirilor va evalua și va atribui fiecărei proprietăți analizate una dintre cele trei etichete IMMUNETM – Puternic (3 stele), Solid (4 stele) sau Rezistent (5 stele). Acestea se bazează pe numărul de puncte obținute de clădire în timpul evaluării oficiale.

Compania internațională de consultanță și construcții Mace a obținut prima certificare IMMUNE Building Standard™ din lume pentru sediul său central din City of London. Clădirea de birouri din centrul istoric și principalul district de business al Londrei a obținut o etichetă IMMUNE™ Solidă (Powerful, 4 stele), iar certificatul și placheta IMMUNE™ Powerful au fost înmânate echipei Mace în urma unei ceremonii care a avut loc la începutul lunii decembrie.

De asemenea, o parte dintre măsurile IMMUNETM au fost deja implementate în clădirea H3 din West Gate Business District, ocupată integral de Ericsson, prima clădire aflată în curs de certificare IMMUNE™ Resilient (5 stele). Gradual, setul de măsuri va fi extins și la celelalte clădiri deținute de Genesis Property.

Standardul open source IMMUNE™ a fost conceput pentru oameni, pentru fiecare dintre noi, cei care vrem să ne întoarcem la birou fără grija că ne-am putea îmbolnăvi – de Covid-19, dar nu numai – și că am putea pune în pericol sănătatea celor dragi, a mai declarat Liviu Tudor.

Reîntoarcerea la birou a angajaților, într-un mediu mai sigur pentru sănătatea lor, poate fi o provocare dificilă, însă deschiderea spre inovație poate fi o soluție nu doar în perioada imediat următoare, ci și pe termen lung.

Sursa foto: GaudiLab/Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Lifestyle »


Setari Cookie-uri