Berea este băutura care nu lipsește din frigiderele românilor vara. Este soluția perfectă pentru a te răcori pe timp de caniculă, mai ales la o masă alături de prieteni și familie, în grădină sau în fața blocului. Virgil Dumitrașcu, de profesie somelier, a detaliat, pentru wall-street.ro, care sunt cele mai inspirate asocieri culinare cu berea.

„Berea are o paletă largă de asocieri culinare raporat în primul rând la ingredientele de obținere a berii (malț, hamei) și tipurile de fermentare (lager, ALE)”, spune Virgil Dumitrașcu.

Pentru aperitiv, cele mai bune beri sunt cele lejere, fructate și cu un dioxid de carbon echilibrat. În ceea ce privește felul principal, berea se potrivește cel mai bine cu preparate din carne albă, pește, pui sau fructe de mare cu diferite garnituri, la cuptor sau la grătar. Berile lager brune se potrivesc foarte bine cu preparate din carne roșie: vită argentiniană, porc și berbecuț.

În ceea ce privește desertul, putem asocia foarte bine berea brună sau neagră cu un dulce pe bază de ciocolată. Un alt desert care se potrivește foarte bine cu berea, mai ales kriek (tip de bere belgiană), care folosește în procesul de fermentare și maturare fructe proaspete, sunt tartele sau eclerurile cu diferite creme albe și fructe roșii de sezon.

Citește și Ce tipuri de bere artizanală preferă românii.

Mâncare vs. bere: ce preparate NU merg cu berea

Deși sunt o mulțime de feluri de mâncare care se potrivesc cu aproape orice sortiment de bere, există totuși și asocieri care pot strica atât gustul berii, cât și cel al mâncării.

„Nu putem asocia o tartă pe bază de lămâie cu o bere neagră deoarece acidul citric va fi un factor distrugător în relația cu cacao. Atât berea cât și tarta ar da consumatorului o senzație de aciditate și disconfort”, spune Virgil.

De asemenea, berile de tip lager nu ar trebui asociate cu coastele la cuptor deoarece gustul mâncării îl va acoperi în totalitate pe cel al berii. Există și posibilitatea ca o anumită combinație culinară să strice gustul berii. De exemplu, pizza diavola, care este ceva mai picantă, nu ar funcționa foarte bine cu o bere foarte lejeră, de tip lager.

Citește și De ce criterii să ții cont pentru a cumpăra un vin de calitate.

Nu mai crede mitul „berea se bea rece ca gheața”

Virgil Dumitrașcu spune că berea potrivită mai ales vara este cea lager, fiind caracterizată de o prospețime specifică, dominată de note bazate pe citrice.

„Aceste note sunt recunoscute a fi răcoritoare la nivelul papilelor gustative. Este recomandat ca berea de tip lager să fie servită la o temperatură între 4-6 grade celsius. Raportat la căldura din mediul exterior, percepția gustativă de citrice și temperatura fac ca berile de tip lager să fie recomandate pe durata verii”, descrie somelierul.

Pe parcursul anotimpurilor călduroase ar fi bine să evitați berile tip ALE. Acest sortiment este în general recomandat pe timp de iarnă-toamnă, temperatura corectă de servire fiind undeva la 8-10 grade.

Virgil dezminte mitul că berea se bea doar rece, spunând că românii nu sunt cunoscători și nu știu la ce temperatură să servească băutura.

„Temperatura de servire este în concordanță cu temperatura de obținere a berii. Cea de tip lager se obține la 7-13 grade celsius, în timp ce ALE la 18-22 grade celsius. Există beri care se pun în valoare inclusiv la 12 grade Celsius”, spune somelierul.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Raluca Nicolae
 Raluca a studiat Jurnalism la Universitatea Hyperion din București și a urmat un master în Comunicare mediatică și publicitate, în cadrul aceleiași instituții. Ea și-a început activitatea în presă în 2019, în departamentul economic al grupului Mediafax. În perioada 2019-2020, Raluca a acoperit domeniile start-up și fintech în cadrul Adevărul Financiar , publicație care face parte din grupul Adevărul . S-a alăturat echipei...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Lifestyle »


Setari Cookie-uri