1 Decembrie 2021

FOTO | Averi de miliarde: topul celor mai bogați români



Banii nu sunt o problemă pentru toată lumea, iar România are și ea miliardarii ei. Iată care este topul celor mai bogați români în 2021 și ce averi dețin aceștia.

Daniel Dines, UiPath ?EUR" 22,2 miliarde de lei

Daniel Dines este fondatorul UiPath, primul start-up fondat în România care a dobândit statutul de unicorn (2018), adică a fost evaluat la peste un miliard de dolari. Între timp, compania şi-a mutat sediul general în SUA, scrie Forbes.ro.

Înfiinţată în România, în anul 2005, sub denumirea DeskOver şi redenumită UiPath în 2015, compania are printre clienţi entităţi precum CIA, forţele navale ale SUA, McDonald's Corp, Duracell şi Swiss Re. În anul fiscal care s-a încheiat la 31 ianuarie 2021, UiPath a înregistrat pierderi de 92,40 milioane de dolari, mai reduse decât pierderile din anul anterior, de 519,90 milioane de dolari. Veniturile au urcat la 607,60 milioane de dolari, de la 336,2 milioane de dolari.

Sursa Foto: UiPath


Drago?(TM) ?(TM)i Adrian Pav?l, Dedeman ?EUR" 8,9 miliarde de lei

2020 a fost unul benefic pentru compania de bricolaj Dedeman, când din ce în ce mai mulți români au ales să își redecoreze locuința. Compania a raportat în 2020 un profit cu aproximativ 17% mare ca în 2019, când înregistra un profit net de 1,2 miliarde lei.

Dedeman a înregistrat în 2020 un profit net de peste 1,4 miliarde lei, raportând o cifră de afaceri de peste 9 miliarde lei cu cei 11.374 angajați.

Sursa Foto: Agerpres Foto


Ion ??iriac (auto, imobiliare, financiar) ?EUR" 7,2 miliarde de lei

Unul dintre cei mai cunoscuți români bogați, Ion Țiriac și-a extins afacerile în segmentul de imobiliare la începutul anului 2020.

Proiectul de birouri premium a atins un grad de ocupare de 75%, în avans dării în folosință.

Amplasat în zona Piața Victoriei, la 200 de metri de sediul Guvernului, Țiriac Tower acoperă o suprafață totală construită de 30.969 metri pătrați, dintre care 16.472 mp de birouri moderne de clasa A închiriabile, dispuse pe 12 etaje și parter.

Adițional spațiilor de lucru și comerciale, noua clădire oferă o zonă subterană cu 5 niveluri, 259 de locuri de parcare, multiple standuri pentru biciclete, dușuri și vestiare, stații de alimentare pentru mașinile electrice, precum și aproximativ 700 metri pătrați de terase verzi.

Sursa Foto: Shutterstock.com


Ion Stoica ?(TM)i Matei Zaharia, Databricks ?EUR" 4,5 miliarde de lei

Compania americană Databricks, care are doi co-fondatori de origine română, Ion Stoica și Matei Zaharia, este evaluată la 38 de miliarde de dolari, printr-o nouă rundă de investiții agreată deja cu investitorii, scrie Start-Up Cafe.

Ion Stoica este profesor la universtatea UC Berkeley, dar s-a format ca inginer în România, unde a obținut un masterat în inginerie electrică și informatică, la Politehnica din București (1989).

Sursa Foto: Linked In

Matei Zaharia s-a născut în România, dar s-a mutat cu familia în Canada. El a făcut facultatea la Universitatea din Waterloo, Canada, iar apoi și-a luat doctoratul în SUA, la UC Berkeley, sub îndrumarea lui Ion Stoica.

Sursa Foto: Linked In

Sursa Foto: Databricks/ Facebook


Anastasia Soare, Anastasia Beverly Hills ?EUR" 2,5 miliarde de lei

Anastasia Soare este una dintre femeile de afaceri de succes, miliardară din România, și CEO-ul și fondatorul Anastasiei Beverly Hills, cunoscută drept „Regina Sprâncenelor”.

Soare a emigrat în SUA din România, fără să aibă cunoștințe lingvistice sau mijloace financiare. În schimb, s-a folosit de determinarea sa de a-și dezvolta spiritul antreprenorial.

În 1990, ea a introdus clienților un nou serviciu de „configurare a sprâncenelor”, denumită ulterior metoda Golden Ratio.

Sursa Foto: Anastasia Soare/ Facebook


?tefan Vuza, Chimcomplex ?EUR" 2,4 miliarde de lei

Chimcomplex, compania condusă de Ștefan Vuza, este producător al substanțelor active biocide pe bază de clor și hipoclorit de sodiu și unul din cei mai importanţi fabricanţi de produse chimice din România. Compania operează cel mai mare combinat chimic din România, având 2 platforme industriale la Onești și Râmnicu Vâlcea și este cel mai mare exportator cu capital privat românesc.

Cu peste 60 de ani experiență, compania produce și comercializează produse clorosodice, polioli-polieteri, oxoalcooli plastifianți, cloruri anorganice, solvenţi organici, alchilamine produse de sinteză organică şi gaze tehnice dar și alte soluții care contribuie la dezvoltarea sustenabilă a comunităților și industriilor.

Sursa Foto: Ștefan Vuza/ Facebook


Zoltan Teszari, Digi Communications ?EUR" 2,1 miliarde de lei

Afacerea lansată în urmă cu 27 de ani de antreprenorul Zoltan Teszari, Digi Communications N.V., compania mamă a operatorului de comunicații electronice RCS & RDS, este unul dintre liderii pieței de internet, pay-tv și servicii convergente din România, cu operațiuni în Ungaria, Spania și Italia.

Înființată în urmă cu 28 de ani, compania deține aproape în totalitate cea mai modernă (de ultimă generație) și extinsă rețea de fibră optică din regiune, depășind 9,7 milioane de locuințe în România și Ungaria (decembrie 2020).

Sursa Foto: DIGI Romania/ Facebook


Familia Talpe?(TM), Bitdefender ?EUR" 2 miliarde de lei

Bitdefender, compania deținută de Florin Talpeș, furnizează soluții de securitate încă din 2001.

Cu peste 1.600 de angajați și o echipă de mai mult de 800 de ingineri și cercetători, Bitdefender este astăzi unul dintre cei mai inovativi furnizori de software de securitate IT din lume.

Bittdefender are birouri în Statele Unite ale Americii, Europa, Australia și Orientul Mijlociu.

Sursa Foto: Gala Wall-Street.ro 2019/ Sorin Udrescu


Andrei Diaconescu ?(TM)i Victor C?pitanu, One United Properties ?EUR" 1,9 miliarde de lei

Acțiunile One United Properties, colosul deținut de Andrei Diaconescu și Victor Căpitanu, au debutat la BVB în data de 12 iulie 2021, în urma unui IPO în cadrul căruia compania a atras 260 de milioane de lei pentru noi investiții imobiliare. Începând cu data de 20 septembrie 2021, acțiunile ONE sunt incluse în indicele BET, acesta urmărind evoluția celor mai lichide 19 companii listate la Bursa de Valori București.

Cea mai recentă tranzacție este încheierea unui acord de cumpărare a pachetului majoritar de acțiuni al Bucur Obor S.A. One United Properties a achiziționat indirect pachetul majoritar de acțiuni al Bucur Obor, prin intermediul companiei BO Retail Invest SRL. În data de 19 noiembrie 2021, BO Retail Invest S.R.L. a achiziționat 54,4351% din capitalul social al Bucur Obor S.A., contra sumei de 64.935.000 lei, la un preț pe acțiune de 8,918 lei, care reprezintă un discount semnificativ față de prețul de 21,8 lei la care acțiunile BUCU erau tranzacționate în ziua precedentă.

Sursa Foto: One United Properties/ Facebook


Iulian Stanciu, eMAG ?EUR" 1,8 miliarde de lei

Iulian Stanciu a devenit Președinte Executiv eMAG în martie 2021.

În următorii trei ani, grupul eMAG își va consolida prezența în regiune prin investiții care se ridică la 785 de milioane de lei. În Ungaria, unde compania a fuzionat cu Extreme Digital în urmă cu doi ani, ținta este de a atinge vânzări de un miliard de euro în următorii cinci ani. În Bulgaria, eMAG va continua extinderea prezenței fizice, după ce anul trecut a inaugurat primul showroom la Sofia, și se va concentra pe dezvoltarea și îmbunătățirea serviciilor sale, în beneficiul clienților.

De asemenea, un buget de 447 de milioane de lei va fi alocat pentru dezvoltarea de tehnologie românească pe care să o exporte în toate țările unde este eMAG prezentă și de care să beneficieze și ceilalți antreprenori din ecosistemul eMAG. Compania investește în dezvoltarea echipei de tehnologie, care în prezent numără peste 700 de oameni, iar anul acesta urmează să fie extinsă cu alți 100.

Sursa Foto: Wall-Street.ro




Citeste si