Președintele Consiliului Județean Cluj, domnul Alin Tișe, a analizat, împreună cu responsabilii de proiect din cadrul instituției, stadiul procesului de reabilitare a ansamblului-monument clădire Castel Bánffy și parc din localitatea Răscruci, comuna Bonțida.

„Stadiul fizic general al lucrărilor de execuție înregistrează un procent ce se apropie de 40%. Profitând de timpul favorabil, lucrările de amenajare exterioare își vor intensifica ritmul, astfel încât, chiar din vara anului viitor, acest castel să fie finalizat și redat, în cel mai scurt timp, circuitului turistic și cultural”, a declarat ​​​Alin Tișe, președintele Consiliului Județean.

În ceea ce privește clădirea castelului, conform datelor transmise de antreprenorul lucrărilor, cele mai avansate lucrări executate până în acest moment sunt cele de:

  • Refacere a zidăriei și a instalației electrice a subsolului: 91%;
  • Montare a instalațiilor sanitare (exterior): 90%;
  • Restaurare a elementelor din lemn: 70%;
  • Înlocuire a bârnelor de lemn la pod: 65%.

În paralel, constructorul lucrează în ritm intens la refacerea picturii, a balustradei casei scării, a tencuielii exterioare, respectiv a celorlalte finisaje și reabilitări ale componentelor artistice principale: ornamentica, lemnul pictat, șemineul, sobele de teracotă, vitraliile, inscripțiile, etc.

În ceea ce privește corpul de clădire conex situat în fața castelului, cu acces din DN 1C, acesta este finalizat în proporție de 70%. Referitor la corpul de clădire care deservește castelul și care este situat în partea dreaptă a parcului, lucrările de termoizolare înregistrează un progres de peste 60%.

Până la completa finalizare a proiectului, constructorul va trebui să mai realizeze inclusiv restaurarea, din punct de vedere istoric, a parcului aferent. Acesta cuprinde lacul de altădată, pavilionul de muzică, pontonul, două pasarele, porumbarul, fântâna ornamentală, etc.

Consiliul Judeţean Cluj a demarat în mai 2021 lucrările de reabilitare a ansamblului-clădire Castel Banffy şi a parcului-monument din localitatea Răscruci, comuna Bonţida, investiţie de 27,6 mil. lei (5,7 milioane de euro), finanţată din fonduri europene. Lucrările de restaurare şi conservare a ansamblului monument istoric vizează atât zidurile interioare şi exterioare, compartimentările, finisajele, instalaţiile de utilităţi, cât şi componentele artistice: tâmplăriile, ornamentica, finisajele din lemn şi lemn pictat, mobilierul cu valoare istorică, şemineul, sobele de teracotă, vitraliile, inscripţiile

Sursa foto: Consiliul Județean Cluj

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Lifestyle »


Setari Cookie-uri