Judetul Mures poate fi cu usurinta destinatia unei excursii in Romania, pentru ca asigura, pe langa mancarea si bautura specifice zonei Transilvania, peisaje naturale de imortalizat si o multime de biserici fortificate, castele cu istorii de sute de ani si cetati aflate in patrimoniul UNESCO. Incepand cu cetatea fortificata de la Saschiz, turistii pot continua seria de obiective cu mult vizitata cetate din Sighisoara si Palatul Culturii din Targu Mures, impresionant prin stilul Art Nouveau. Pe final, pentru relaxare, statiunea Sovata ofera celor interesati servicii de tratament si spa.

Saschiz in UNESCO

Inainte de Sighisoara este o veche asezare medievala, inscrisa inca din anul 1999 pe lista patrimoniului UNESCO ca sit rural: Saschiz, obiectivele turistice fiind cetatea taraneasca, biserica fortificata si turnul bisericii.

Saschiz a fost un punct important pentru regalitatea maghiara in procesul de cucerire a Transilvaniei, cand secuii stapaneau aceste teritorii. Dupa ce secuii s-au mutat, colonistii sasi au dezvoltat economic zona, existand mai multe bresle active, dar si mai multe centre religioase: doua biserici, cinci capele si o manastire.

Incinta principala a cetatii taranesti a fost construita in primele decenii ale secolului al XV-lea, dezvoltandu-se pana in secolul al XVII-lea prin extinderea suprafetei si a numarului de turnuri. Cetatea a fost functionala pana in secolul al XX-lea, avand o vizibilitate buna asupra principalelor drumuri si vai. Locuitorii celor sapte comune care ar fi construit-o aveau dreptul de a se adaposti inauntru, pe partea de nord si sud fiind construite locuinte pentru a putea fi folosite de catre refugiati.

Biserica fortificata este construita intre 1493-1525 in stil gotic tarziu si a avut dubla functie: fortificatie si biserica. Configuratia actuala se datoreaza restaurarilor din secolul al XVIII-lea.

Turnul bisericii a fost principalul element defensiv de la Saschiz, dar a indeplinit si rolul de clopotnita. In curtea bisericii din Saschiz, anual, se desfasoara „Festivalul Rabarbarului”, unde se pot degusta si cumpara preparate locale din rabarbar.

Obiectivele turistice din Sighisoara

In continuarea traseului urmeaza Sighisoara, singura cetate locuita din Europa, parte a patrimoniului UNESCO din 1999.

In prima jumatate a secolului al XIV-lea, cetatea Sighisoara era o asezare cu valente orasenesti si totodata centrul si resedinta unei unitati administrative si juridice: scaunul Sighisoara, unul din cele sapte scaune subordonate Sibiului. In anii care urmeaza, Sighisoara se dezvolta ca un puternic centru mestesugaresc.

Biserica evanghelica Sf. Nicolae din Deal, construita in stil gotic, este cel mai valoros monument arhitectonic al orasului. Aceasta este situata pe micul platou de pe varful dealului in zona unei cetatui atestata in secolul XII-XIII construita de secui.

Biserica a fost restaurata intre 1993-2001 la initiativa fundatiei Messerschmitt Munchen. Destinatia Bisericii din Deal va fi de muzeu liturgic, constituit din obiectele de cult din bisericile evanghelice din satele in care nu mai exista comunitate sasesca.

Biserica manastirii si biserica romano-catolica mai fac parte din arhitectura ecleziastica a orasului.

Turnul cu ceas face parte din complexul portii din fata. Turnul are o inaltime de 65 de metri cu 5 nivele. Parterul turnului dateaza din secolul al XIV-lea. In urma incendiului din 1676 turnul arde si este refacut de mesteri de formatie baroca.

Majoritatea celor 164 de case de locuit din cetate au cel putin 300 de ani vechime, fiind considerate monumente istorice. Casele din Piata Cetatii si din Piata Muzeului reprezinta rezultatul modificarilor dupa marele incendiu de la 1676. Cele mai multe case dupa incendiu si-au modificat fatadele. Printre cele mai cunoscute case se numara casa cu sindrila, casa Wagner, casa cu cerb, casa venetiana si casa Vlad Dracu.

Liceul „Joseph Haltrich”, construit in 1901 si primaria orasului Sighisoara sunt alte obiective de vizitat in oras.

In localitatea Sangeorgiu de Padure este un castel cu doua etaje construit in stil neobaroc, care a apartinut familei Rhedey. Castelul a fost construit in secolul al XVII-lea. Nationalizata in 1948, cladirea este ocupata de birouri administrative, iar in 1906 de scoala generala din Sangeorgiu de Padure. In 2011, cu ajutorul Ministerului Culturii si Cultelor incepe renovarea castelului.

In prezent, la parterul renovat al castelului functioneaza Centrul de Informare si Promovare Turistica. La etaj, conform planurilor primariei, se va amenaja un muzeu in memoria contesei Rhedey Claudia, iar la subsol o crama pentru vinurile obtinute din viile din interiorul arcului carpatic.

Orasul viorilor

Reghinul, cunoscut ca orasul viorilor, este la 32 de kilometri de Targu Mures. Vizitatorii pot descoperi de la cel mai vechi monument al orasului, Biserica Evanghelica, parohia unde a slujit Petru Maior, anume bisericuta de lemn din fosta localitate Reghin-Sat si satul in miniatura al Muzeului Etnografic ‘Anton Badea’.

Reghinul mai este cunoscut sub numele de Orasul Viorilor sau Noua Cremona, denumiri pe care le-a primit datorita viorilor care se fabrica aici. In Reghin functioneaza doua fabrici de instrumente muzicale, dar si numeroase ateliere de lutieri. Producerea instrumentelor muzicale a inceput in 1951 cand la Reghin a ajuns lutierul Roman Boianciuc cel care infiinteaza in cadrul fabricii de prelucrare a lemnului din oras, o sectie de instrumente muzicale, fiind singura sectie de acest fel din tara, devenita in prezent Fabrica de Instrumente Muzicale Hora, prima fabrica de instrumente muzicale din oras. In anul 1992 este infiintata fabrica Gliga Instrumente Muzicale, care, in prezent, exporta 90% din productie in state precum Japonia sau Canada.

Citeste si:

    Aproape de Reghin se afla castelul Teleki de la Gornesti, ridicat in perioada 1771-1778 in stil baroc. Castelul are 52 de camere si 365 de ferestre, simbolizand zilele anului.

    In 1949, ansamblul a fost nationalizat, iar in 1956, dupa o epidemie de tuberculoza, a fost transformat in preventoriu TBC pentru copii. Interiorul pastreaza insa sobele si candelabrele originale si cateva piese de mobilier si decoratiuni. Retrocedat in 2006, a intrat in posesia urmasilor familiei Teleki abia in 2011, pentru ca acum sa fie restaurat treptat si introdus in circuitul turistic. Ansamblul este vizitabil in orice zi a saptamanii, nu se percepe o taxa de intrare, iar doritori pot dona pentru a contribui la restaurarea parcului si palatului. Anual, pe domeniul castelului are loc festivalul de muzica Awake.

    La mica distanta de municipiul Reghin, in localitatea Brancovenesti se afla castelul Kendi-Kemeny, construit in stil renascentist in secolul al XV-lea de catre familia Losonczi. In urmatorii ani proprietarii s-au schimbat de mai multe ori. Castelul este restaurat in 1816. In 1948, castelul a fost nationalizat, iar pana in 2014 a gazduit Centrul de Recuperare si Reabilitare Neuropsihiatrica din Brancovenesti. La sfarsitul lunii septembrie 2014, castelul a ajuns in posesia familiei Kemeny, iar de atunci este deschis pentru public.

    Citeste si:

      La 13 kilometri de Reghin, in centrul localitatii Gurghiu, chiar la poalele Dealului Cetatii se alfa ansamblul Castelului Rakoczi-Bornemisza. In prezent, castelul se afla in custodia Muzeului Judetean Mures.

      Castelul Regal de Vanatoare Lapusna este situat la o altitudine de 815 metri, in comuna Ibanesti, sat Lapusna. Castelul se afla la 45 de kilometri de Reghin, in Muntii Gurghiului, pe valea cu acelasi nume. Castelul a fost construit intre anii 1925-1926, insa a fost finalizat si decorat abia in 1933. El a apartinut regilor Romaniei (Ferdinand, Carol al II- lea si Mihai I) pana in anul 1949 cand a fost nationalizat. In perioada in care Nicolae Ceausescu s-a aflat la conducerea statului, castelul de la Lapusna a devenit castel de vanatoare.

      Situat la confluenta raului Gurghiu cu raul Mures, Reghinul este un punct de plecare pentru a explora zonele din jur precum rezervatia de stejari seculari din padurea Mociar, cu arbori cu varsta cuprinsa intre 650-720 de ani, parcul dendrologic situat langa castelul Rakoczi-Bornemisza din Gurghiu, parcul natural defileul Muresului Superior, arie protejata de interes national, pesterile de mulaj de la Andreneasa, vechi de peste cinci milioane de ani si rezervatia naturala Scaunul Domnului, cu varful Scaunul Domnului cu o inaltime de 1.381 de metri.

      Destinatii turistice in Targu Mures

      Palatul Administrativ din orasul Targu Mures, care adaposteste, in prezent, Prefectura si Consiliul Judetean impresioneaza atat la interior, cat si la exterior, prin acoperisul cladirii pictat in stil Art Nouveau.

      Palatul Culturii atrage, anual, foarte multi turisti straini care se opresc in oras doar pentru acest obiectiv in stil Art Nouveau. Construit in perioada 1908-1913 de arhitectii budapestani Marcell Komor si Dezso Jakab, programul iconografic si decorarea exterioara si interioara ale palatului au fost inainte de toate rezultatul muncii membrilor Coloniei artistice de la Godollo.

      Ideea infiintarii bibliotecii Teleki se contureaza in timpul studiilor umaniste si stiintifice ale contelui Teleki Samuel pe care le-a urmat in centrele culturale din Olanda, Franta, Elvetia, datorita vizitelor in biblioteci publice si particulare si se intereseaza de modul de organizare a unor asemenea colectii.

      Teleki cumpara carti din 25 de orase ale Europei. In timp ce colectia lui Samuel Teleki se compune in cea mai mare parte din lucrari in limbi straine (latina, germana, franceza etc.),colectia sotiei sale, de aproximativ 1.200 de volume, contine exclusiv carti in limba maghiara.

      Cetatea medievala din Targu Mures se afla in centrul municipiului si are o suprafata de 4,3 hectare. In interiorul fortificatiei se gaseste Biserica Reformata si Cladirea Manutantei.

      Lacasuri de cult cu cladiri impresionante sunt si catedrala ortodoxa Inaltarea Domnului, cel mai mare edificiu religios din oras, biserica Buna Vestire, sinagoga Status Quo Ante, lacas de cult evreiesc, atestatata pentru prima data in anul 1682.

      Statiunea balneoclimaterica Sovata

      Sovata este una dintre statiunile balneoclimaterice recunoscute atat la nivel national, cat si international. Cu circa 9.000 de turisti, pe sezon, Sovata impresioneaza, in primul rand, prin aspect, multe hoteluri si vile fiind construite in secolele XIX si XX. Pe langa tratamentele balneare si terapeutice, statiunea din Mures ofera turistilor o partie de schi, un centru de echitatie si un parc de aventura. Pentru ca numarul turistilor in unitatile de cazare a crescut, strategia de a mentine trendul este investitia in facilitati, urmand sa se construiasca un domeniu schiabil si un aquapark.

      Sursa foto: Visit Mures

      Abonează-te pe

      Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

      Despre autor
      Anca Olteanu
      Sunt redactor coordonator al publicației Retail.ro, parte din InternetCorp. Înainte am lucrat la site-urile Ziare.com și Wall-street.ro și la agenția de presă Mediafax, unde am fost reporter al departamentului Economic. Am absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării a Universității din București.

      Te-ar putea interesa și:



      Mai multe articole din secțiunea Turism »



      Setari Cookie-uri