Barcelona, Madrid, Mallorca, Valencia, Insulele Canare sau Sevilla se numără printre cele mai vizitate destinații ale Spaniei, transformând astfel această țară în cea de-a doua cea mai vizitată țară din lume (83 de milioane de turiști în 2019), după Franța (89 de milioane de turiști în 2019). Dar dacă ești genul de turist căruia nu îi place să se înghesuie alături de alte mii sau sute de mii de vizitatori în aceste destinații, ambasadorul Spaniei la București, E.S. Dl. Manuel Larrotcha Parada, a făcut recomandări de locuri mai puțin cunoscute de turiști, dar cel puțin la fel de spectaculoase precum „destinațiile fanion” ale Spaniei.

Sigüenza

Sigüenza este unul dintre cele mai bine conservate orașe medievale din Spania, dar și unul dintre cele mai frumoase, câștigând, în 2017, premiul de Capitală a turismului rural din Spania. Localizat în partea centrală a țării, în provincia Guadalahara, la doar o oră și jumătate de mers cu mașina de Madrid, Sigüenza are circa 4.000 de locuitori și a avut o importanță istorică în timpul războiului civil din 1936, fiind scena unor bătălii importante.

Castelul Sigüenza, unul dintre cele mai importante obiective ale orașului, aparține perioadei medievale a acestuia. A fost construit în secolul al XII-lea cu scopul de a fi un palat-cetate pentru episcopii care au condus orașul timp de șapte sute de ani. La mijlocul secolului al XX-lea, castelul Sigüenza a fost practic distrus și a trebuit să fie complet restaurat urmând planurile vechi ale clădirii. În prezent, este Parador de Turismo al orașului și una dintre cele mai interesante unități de cazare din Guadalajara.

Parador Sigüenza

“În anii '60, ne-am dat seama că turismul poate fi o mașină de făcut bani și ne-am dezvoltat strategia turistică. Atunci, multe castele din Spania au fost refăcute de stat după ce le-au cumpărat de la nobilime. Cele mai impresionante dintre ele au fost renovate și transformate în hoteluri de 4 sau 5 stele. Așa s-a născut un lanț de hoteluri, deținute de stat, Paradores de Turismo (circa 75-80 în toată țara)”, explică E.S. Dl. Manuel Larrotcha Parada (foto).

Astfel, și impunătorul castel medieval din Sigüenza a fost transformat într-un hotel uimitor, unde vremurile medievale și istoria luptelor lor pot fi resimțite în fiecare colț, iar în jurul acestuia există o serie de restaurante, unde turiștii se pot bucura de deliciile gastronomice locale. În castel există încă latentă legenda Blancăi de Borbón, soția respinsă a lui Pedro I, care a trăit mulți ani în captivitate în castel, până în ziua morții sale. Se spune că după moartea sa, spiritul său bântuie pe coridoarele castelului după căderea întunericului.

Citeste si:
Asa se face turism! Spania a incasat 59 MLD. euro de la vizitatorii...
Asa se face turism! Spania a...

În partea de sud a orașului se află catedrala din Sigüenza, localizată în fața pieței mari. Este o cetate-templu, care a fost transformată într-un muzeu de artă romanică, cisterciană, gotică, renascentistă, platerescă, barocă și neoclasică. Această catedrală este cunoscută în toată Spania, pentru că aici se află mormântul lui Doncel, soldat castilian din secolul al XV-lea, care a luptat pentru cucerirea Granadei.

Catedrala Sigüenza

Plaza Mayor (piață mare) din Sigüenza este una dintre cele mai frumoase piețe porticate din Spania și face parte din perioada sa renascentistă. Lângă piață putem găsi și una dintre cele mai frumoase străzi ale orașului, care duce direct la castel.

Parcul Natural Barranco del Río Dulce este o zonă împădurită care face din Sigüenza un loc perfect pentru ca turiștii să se bucure și de diverse activități în aer liber.

Citeste si:
Cum văd ambasadorii străini viitorul economic al României
Cum văd diplomații străini...

Odată ajuns în Sigüenza, merită să vizitezi și alte două orașe din centrul Spaniei – Covarrubias și Lerma din provincia Burgos.

Covarrubias este situat în regiunea Arlanza, în provincia Burgos și a fost declarat bun de interes cultural și complex istorico-artistic național în 1965 . Este un oraș istoric cu monumente și clădiri antice, precum și un cadru natural frumos. În Covarrubias puteți vizita turnul lui Fernan González, biserica Santo Tomás, zidul Covarrubiei, piața primăriei sau schitul Sfântului Olav.

Covarrubias Spania

Lerma a fost reședința regelui Filip al III lea, fost rege al Spaniei și al Portugaliei. În centrul orașului se găsește palatul ducal Parador de Lerma, decorat în stil clasic. Orașul în sine păstrează amprenta de vechi, cu stăduțe înguste și clădiri din piatră, fiind stăjuit de zidurile cetății la baza cărora este o moară de apă.

Citeste si:
Spania anunta noi recorduri in turism, in 2019
Spania, noi recorduri in...

Lerma Spania

Jaén

A doua recomandare a diplomatului iberic este în sudul Spaniei, orașul Jaén, din provincia cu același nume. Jaénul este un oraș cu 100.000 de locuitori, dar spune o poveste despre cum arată viața într-un oraș suficient de mare, însă depărtat de aglomerațiile turistice ale Spaniei. Orașul andaluz este situat într-un loc privilegiat, la poalele dealului Santa Catalina și muntelui Jabalcuz, înconjurat de plantații de măslini.

Spania este cel mai mare producător de ulei de măsline din lume, iar 20% din producție vine din Jaén, unde se găsesc peste 70 de milioane de măslini.

- Ambasadorul Spaniei la București -

Castelul Santa Catalina este probabil cel mai cunoscut monument din Jaén. A fost construit în secolul al XVI-lea și este considerat o minune a Renaşterii, deși ușa sa principală a fost realizată în secolul al XIX-lea. În interior se remarcă curtea centrală cu o galerie dublă de coloane spre care se deschid diferite încăperi ale clădirii. De asemenea, la subsolul castelului se pot vizita vechile băi arabe, decorate după canoanele artei almoravide și almohade.

Citeste si:
Unde vor românii să călătorească în 2023. Ce destinații și-au...
Unde vor românii să...

„Aici găsim cele mai bine conservate băi arabe din Europa, descoperite recent, care, deși datează din secolul 12, par a fi făcute acum”, explică ambasadorul spaniol.

Castel Parador Jaén Spania

Catedrala Adormirea Maicii Domnului este un templu impunător al stilui renascentist, deși fațada sa este una dintre bijuteriile barocului spaniol. Declarată Monument Istoric Cultural, construcția să a început în secolul al XVI-lea și a durat câteva secole. Muzeul Iberic este o altă vizită esențială în Jaén, deoarece găzduiește cea mai mare colecție de artă iberică din lume și conține piese din situri arheologice din întreaga provincie.

Jaén Spania

Dacă ajungeți în această zonă a Spaniei, diplomatul iberic recomandă să vizitați alte două orașe din apropiere: Ubeda și Baeza, localități incluse în patrimoniul UNESCO.

Citeste si:
Românii vor putea zbura în Europa cu prețuri începând de la 20 de...
Vola.ro: Românii vor putea...

Ubeda a fost întemeiată ca Ubbadat al-Arab și a fost unul dintre cele mai importante orașe din regiunea maură a Al-Andalus. Printre locurile care trebuie vizitate un Ubeda enumerăm biserica San Pablo, Piaza de Vazquez de Molina și Căile Valencia.

Ubeda Spania

Baeza este un oraș de circa 16.000 de locuitori, aflat pe o stâncă în Loma de Baeza. Este cunoscut astăzi ca având unul dintre cele mai bine conservate locuri ale arhitecturii renascentiste italiene în Spania. Centrul său este reprezentat de Plaza Mayor flancată de cafenelele pe trotuar, cu o atmosferă fermecătoare și relaxantă. În Baeza găsim și frumosul palat Marquessa de Jabalquinto, acum seminar, cu o fațadă în stil elisabetan. În apropiere este și catedrala orașului, care datează din secolul al XVI-lea, ca multe alte biserici din Baeza.

Baeza Spania

Santillana del Mar

Santillana del Mar este un oraş istoric situat în Cantabria, la 20 de km de Santander. Numele acestei localități conține trei inexactități. Nu este vorba despre un loc sfânt (sant), nu este nici plat (liana) și nici nu este la mare (el mar), care se află la 3 km distanță. Numele provine de la Santa Juliana ale cărei rămășițe se află păstrate în Colegiata, o biserică romanică şi fostă mănăstire benedictină. Dar acest lucru devine lipsit de importanță deoarece satul are o istorie de 1.200 de ani și un ansamblu arhitectural unic și armonios.

Vatra originală a satului medieval încă supravieţuieşte în centrul orașului, care încântă prin frumuseţea străzilor întortocheate şi a clădirilor de marmură galbenă.

Santillana del Mar Spania

Turiștii trebuie să știe că plouă aproape în fiecare zi în acest oraș, așa că umbrela este indispensabilă. Pe lângă frumusețile acestui oraș pietruit, este și foarte aproape de una dintre cele mai frumoase rezervații naturale din Europa, Picos de Europa.

- Ambasadorul Spaniei la București -

Atracția principala a orașului este Colegiata de Santa Juliana - o biserică medievală cu pereți fortificați.

Santillana del Mar Spania

San Vicente de la Barquera este un animat port pescăresc situat la picioarele unui castel, ce găzduiește în prezent un muzeu și un centru de expoziții. La 1,6 km depărtare spre sud se află faimoasele peșteri de la Altamira.

Santillana del Mar Spania

De la Colegiata, strada principala traversează localitatea spre Museo Diocesano, aflat într-o fostă mănăstire, pe drumul spre Santander.

Muzeul are o colecție deosebită de sculpturi medievale și baroce, argintărie, obiecte sculptate în fildeș și emailuri.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Roxana Grosu
Roxana a absolvit Facultatea de Litere , fiind și traducător autorizat de engleză și franceză. Are o experiență de peste 15 ani în presă și comunicare, este grammar nazi și pasionată de istoria artei. Ca jurnalist, a lucrat pentru publicații precum Businessmen's, Bucharest Business Week , România Liberă - unde a fost editor coordonator - și Wall-Street.ro . De-a lungul carierei jurnalistice, Roxana a scris pe domenii precum diplomație , turism , aviație , retail ,...

Te-ar putea interesa și:

Mai multe articole din secțiunea Lifestyle »


Setari Cookie-uri