De 1 decembrie, chiar dacă e vremea e urâtă, nu înseamnă că trebuie să stai în casă. Ce poți face în București de Ziua Națională, afară de a vedea tradiționala paradă militară de la Arcul de Triumf? Iată câteva recomandări.

Ce poți face la Târgul de Crăciun din București de 1 decembrie

La Târgul de Crăciun din Piaţa Constituţiei, deschis recent, Ziua Naţională va fi sărbătorită pe acorduri de muzică populară. Lavinia Goste alături de maestrul dirijor Marius Zorilă, Orchestra Naţională "Valahia" şi invitatul de onoare Valentin Samfira vor aduce melodii din toate zonele etnofolclorice ale ţării, interpretate la instrumente tradiţionale, precum fluier geamăn, cimpoi, caval, ocarină, trâmbiţă, nai sau taragot.

Ziua va fi completată cu formaţia Butterfly Band.

Târgul "Poveste de Crăciun" şi-a deschis deja porţile în curtea Operei Comice pentru Copii. Programul este de luni până vineri, între orele 15,00 - 21,00, sâmbăta şi duminica - între orele 10,00 - 22,00.

Ce poți face la muzeele din București de 1 decembrie

Muzeul Satului este deja în sărbătoare, cu un târg de obiecte şi bucate tradiţionale româneşti, ateliere de sezon şi cu vernisajul unei expoziţii - toate sub genericul "Muzeul Satului în... sărbătoare. Târg de cadouri", până pe 6 decembrie.

Vizitatorii vor putea admira şi cumpăra păpuşi, icoane, instrumente muzicale, vase din lut, colaci şi pâine cu maia, miere, cozonaci, murături, dulceţuri şi zacuscă, sucuri naturale şi siropuri de leac, cadouri pentru cei dragi de la meşterii veniţi din întreagă ţară.

Tot la Muzeul Satului, de 1 Decembrie, ca în fiecare an, Asociaţia Tradiţia Militară va susţine, pe aleile muzeului, o demonstraţie militară în uniforme de epocă.

Muzeul Naţional Cotroceni şi Art Safari vor face un schimb de exponate în perioada 1 - 11 decembrie. Obiecte preţioase comandate de Regina Maria a României acum peste 100 de ani vor putea fi admirate în Palatul Dacia-România, alături de artă regală de la Victoria and Albert Museum din Londra. La Muzeul Naţional Cotroceni, Art Safari organizează o expoziţie temporară cu opere semnate de Irina Dragomir şi Felix Aftene.

Programul de vizitare la Art Safari este de joi până duminică (12,00 - 21,00) până pe 11 decembrie. În fiecare vineri şi sâmbătă - Night Tours, între orele 22,00 şi 1,00. Muzeul Cotroceni poate fi vizitat de marţi până duminică, între orele 9,00 - 17,00, doar pe bază de programare cu 24 de ore înainte. Biletele pot fi achiziţionate online sau la intrare. Tichetele online pot fi achiziţionate de pe site-ul Art Safari şi oferă acces şi la Cotroceni.

Muzeul Naţional de Istorie Naturală "Grigore Antipa" anunţă un program special de vizitare până pe 4 decembrie, recomandând publicului o serie de expoziţii recente.

Este vorba de expoziţia temporară de fotografie "Slovenia - file din natură", un proiect organizat în parteneriat cu Ambasada Republicii Slovenia în România - vârfuri alpine, păduri verzi, Marea Adriatică, misteriosul peisaj carstic, podgorii, Câmpia Panonică.

În această perioadă, cei care vor alege să treacă pragul Muzeului Antipa vor putea studia comportamentul unora dintre cele mai temute specii veninoase din lumea animală, la expoziţia temporară "Creaturi ascunse", aflată la parterul instituţiei.

Muzeul Antipa va fi deschis joi şi vineri (1 şi 2 decembrie), între orele 10,00 - 18,00, ultimul vizitator intră la ora 17,00, dar şi sâmbătă şi duminică (3 şi 4 decembrie), între orele 10,00 - 19,00.

Muzeul Naţional de Istorie a României (MNIR) expune, cu prilejul Zilei Naţionale a României, albumul Marii Uniri realizat de către fotograful Unirii, Samoilă Mârza - exemplarul dedicat lui Vasile Goldiş, artizan al Marii Unirii.

Piesa de patrimoniu are pe copertă titlul de "Album", numele lui Vasile Goldiş şi anul 1918.

Documentul are pe câteva pagini semnătura fruntaşului român alături de emblema atelierului lui Samoilă Mârza. Fotografia cu care se deschide albumul îl reprezintă pe Vasile Goldiş având textul "Vasile Goldiş, ideologul Marii Uniri, şi Ioan Suciu, unul dintre principalii organizatori a Marii Adunări Naţionale de la Alba Iulia".

Alături de album este expusă şi o brasardă tricoloră, păstrată împreună cu acesta, o fâşie de pânză albă, având cusută pe ea steagul tricolor pe care este inscripţionat cu cerneală anul "1918", brasardă purtată la Adunarea Naţională de la Alba Iulia din 1 Decembrie 1918.

Microexpoziţia este disponibilă publicului vizitator până duminică, 4 decembrie.

Pe 1, 2, 26, 27, 28 şi 29 decembrie, programul de vizitare este între orele 10,00 - 22,00, pe 24 decembrie - între orele 10,00 - 16,00. Pe 25 decembrie, târgul este închis.

De Ziua Naţională sunt deschise Muzeul Naţional de Artă al României, Muzeul Colecţiilor, Muzeul Zambaccian şi Muzeul Pallady, între orele 10,00 şi 18,00. Până pe 2 decembrie, Muzeul Naţional de Istorie a României va avea program de vizitare în intervalul orar 9,00 - 17,00.

Sursa foto: Unsplash

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Lifestyle »


Setari Cookie-uri