Dacă te-ai hotărât ca în 2023 să faci pasul cel mare și să te muți din România, e bine să știi că te poți orienta și către țări ieftine, în care traiul de zi cu este accesibil. Iată un top 3 țări ieftine în care să te muți în 2023. Însă, pe măsură ce criza costului vieții se întețește, căutarea unui mod de viață mai ieftin devine criteriul numărul unu pentru care oamenii aleg să se mute.

Unii europeni au zburat spre sud, în destinații mai calde, reducând astfel din facturile mari la încălzire. Totuși, cei care se mută cu jobul într-o altă țară sau cei care lucrează remote, dar aleg să o facă din alt stat, au o putere de cumpărare mai mare. Numbeo, un agregator care calculează indicele costului vieții din fiecare țară a luat în considerare pentru acest top următorii indicatori: chiria medie, costul produselor alimentare, prețul utilităților și cheltuielile care intră la categoria „distracție”, cum ar fi berea.

Iată un top 3 țări ieftine în care să te muți în 2023.

Citește și: Încep vânzările pentru vacanțe all-inclusive în Turcia: Cât costă un pachet la hotel de 5 stele

Muntenegru

Muntenegru este țară superbă dacă vrei să te muți în locuri pline de lanțuri muntoase și sate medievale. Muntenegru se mândrește cu orașe medievale, lacuri glaciare reci ca gheața, al doilea cel mai adânc canion din lume și, cel mai important, prețuri extrem de scăzute. Nomazii digitali pot aplica pentru o viză de 2 ani pentru Muntenegru, cu posibilitatea de prelungire cu doi ani.

Numbeo acordă țării un rating de 38,9. Spre comparație, Elveția, cea mai scumpă destinație din Europa, are un indice de 114,2.

MuntenegruSursa: Pexels

Prețurile din Podgorica (capitala Muntenegrului):

  • Cea mai ieftină masă: 6,4 euro
  • Cât costă o halbă de bere: 2 euro
  • Chiria lunară pentru o cameră, într-un apartament din centru: 372 de euro

Prețurile mici sunt excelente pentru nomazii digitali - dar pot avea un impact negativ asupra comunităților locale, care suferă din cauza inflației ulterioare a prețurilor și a crizelor de locuințe.

Este demn de remarcat faptul că salariul mediu lunar în Podgorica este de 628 de euro - aproximativ o cincime din salariul mediu lunar din Londra.

Croația

Croația este o idee bună dacă vrei să te muți într-o țară ieftină din Europa. Orașele de la malul mării, precum Split și Dubrovnik, renumite pentru locațiile de filmare pentru „Game of Thrones” ridică media costurilor. Cu toate acestea, Croația este totuși o opțiune care prezintă costuri reduse pentru expați.

Croația a început să ofere vize speciale pentru angajații din IT, din afara Uniunii Europene în ianuarie 2021, ce le permite să rămână până la un an în țară. Totodată, ei sunt scutiți de impozitul pe venit.

CroatiaSursa foto: Pexels

Prețurile din Zagreb (capitala Croației):

  • Cea mai ieftină masă: 9,8 euro
  • Cât costă o halbă de bere: 2,4 euro
  • Chiria lunară pentru o cameră, într-un apartament din centru: 560,25 euro

Lituania

Lituania este, de asemenea, populară printre nomazii digitali - în special capitala Vilnius, care se mândrește cu o abundență de spații de coworking. Numbeo îi acordă un rating de 48,8.

PexelsSursa foto: Pexels

  • Prețurile din Vilnius (capitala Lituaniei)
  • Cea mai ieftină masă: 10 euro
  • Cât costă o halbă de bere: 4 euro

Chiria lunară pentru o cameră, într-un apartament din centru: 720,83 euro

Sursa foto: Pexels

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Lifestyle »


Setari Cookie-uri