Lecitina de soia este ingredientul care nu ar trebui să se regăsească pe eticheta niciunei tablete sau praline de ciocolată ce se vrea a fi ”premium”, spune chef Ștefan Niță, specialist în mâncare și dulciuri vegane, cu o experiență de rang internațional la capitolul “arome naturale”.

”Lecitina de soia nu este un ingredient rău sau greșit, dar este un ingredient ieftin folosit pentru orice ciocolată industrială și care, într-o adevărată ciocolată premium, este înlocuit cu untul de cacao”, explică chef Ștefan Niță.

Potrivit acestuia, lecitina de soia este folosită pentru a mări fluiditatea ciocolatei și pentru a o face mai ușor de modelat în formele dorite.

”O adevărată ciocolată premium artizanală folosește unt de cacao pentru a obține aceste calități. Problema este că untul de cacao mărește de 3 ori costurile ciocolatei și, evident, nu este fezabil să fie folosit pentru tabletele pe care le găsim la rafturile supermarketurilor. Practic orice tabletă de ciocolată de la raft conține lecitina de soia. Având în vedere că o tabletă de doar 60-70 de grame, cu unt de cacao, ar costa 30 de lei sau mai mult, va mai dura până vom vedea aceste produse în marile lanțuri de retail”, spune Ștefan Niță.

Acesta menționează câ în mod normal pralinele artizanale ar trebui să conțină doar unt de cacao, dar remarcă faptul că încă există producători care se laudă cu produse premium de ciocolată, dar care în realitate folosesc ingrediente înlocuitoare ieftine. Ștefan Niță le recomandă pasionaților de ciocolată să citească ingredientele pralinelor premium pe care le consumă, deoarece dacă acestea conțin lecitină de soia nu au cum să fie încadrate într-o categorie superior calitativă.

Piața românească de ciocolată este dominată de tablete și cutii cu bomboane de ciocolată, vândute preponderent în marile lanțuri de retail. Piața artizanală reprezintă doar 5% (ca volum) din vânzările totale din România și circa 10% din punct de vedere al valorii produselor vândute, datorită faptului că ciocolata artizanală este mai scumpă decât cea industrială, care se găsește pe rafturile supermarketurilor.

Chef Ștefan Niță participă la Chocolate Saga, primul festival de ciocolată din București, care se va desfășura weekendul acesta (26-28 mai).

Sursa foto: Wall-Street.ro

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Lifestyle »


Setari Cookie-uri