Chocolate Saga, primul festival de ciocolată din București, se va desfășura weekendul acesta (26-28 mai), peste 30 de expozanți urmând să participe la târgul adresat în special celor care vor să vadă ce înseamnă adevărata ciocolată și, desigur, care sunt dispuși să plătească pentru calitatea premium.

Primul festival de ciocolată din Capitală are loc la Ghica House (Centrul Vechi, Str. Ion Ghica 13, locație Google Maps).

Cele 3 zile de târg vor include, pe lângă expoziția cu vânzare, 10 demonstrații live făcute de unii dintre cei mai mari maestri ciocolatieri din România, vizitatorii târgului urmând să poată vedea cum se realizează statui din ciocolată, praline și decorațiuni din ciocolată maleabilă.

Piața românească de ciocolată este dominată de tablete și cutii cu bomboane e ciocolată, vândute preponderent în marile lanțuri de retail. Piața artizanală reprezintă doar 5% (ca volum) din vânzările totale din România și circa 10% din punct de vedere al valorii produselor vândute, datorită faptului că ciocolata artizanală este mai scumpă decât cea industrială, care se găsește pe rafturile supermarketurilor.

”Piața de ciocolată din România, reprezentând producția plus importurile (de aproximativ 35.000 tone în 2022), reprezintă astăzi un total de aproximativ 52.000 de tone. Anticipăm o creștere de 10% în următorii 3-4 ani”, spune Alina Duluman, marketing & digital specialist în cadrul Puratos, grup internațional prezent și pe piața din România, care furnizează ingrediente pentru cofetării, brutării şi ciocolateri.

Mondelez și Ferrero sunt cei mai mari jucători din piața locală de ciocolată și dulciuri, un raport recent arătând că cele două companii au investit 35 mil. euro în publicitate în primul trimestru din acest an. Pentru comparație, micii producători artizanali de ciocolată au bugete de marketing ce rareori ajung la câteva mii de euro pe lună, aceștia promovându-și produseșe în special pe rețelele sociale sau prin micile magazine și băcănii.

Intrarea ciocolatierilor în marile lanțuri de retail este foarte dificilă, având în vedere că marii jucători din industrie cer în general volume mari de producție și o perioadă de cel puțin câteva luni până la expirarea produselor de la raft, lucru pe care micii producători nu îl pot garanta. Din cauza lipsei totale sau a nivelului foarte scăzut de conservanți folosiți, pralinele de ciocolată artizanală, de exemplu, au termene de valabilitate și de doar 8-10 zile.

Ce poți vedea la festivalul de ciocolată Chocolate Saga

Corinne Chocolat este unul dintre expozanții care aduc la Chocolate Saga tablete și praline de ciocolata 100% naturale, îndulcite cu green sugar exclusiv sau în combinatie cu miere sau zahăr de cocos, toate sortimentele fiind fără lapte, fără gluten și fără zahăr alb.

Chef Stefan Niță, unul dintre pionierii deliciilor vegane și cu o experiență de rang internațional la capitolul “arome naturale”, aduce la Chocolate Saga noul său concept – RA.I by Chef Stefan Niță. Tot el va avea un atelier la care va pregăti o minunată băutură pe bază de boabe de cacao și va explica beneficiile acestora pentru sănătate și cum putem păstra gustul natural și nutrientii unui desert vegan.

Sweeteria, primul laborator de dulciuri fără zahăr din România, a dezvoltat în ultimii 7 ani o gamă largă de produse fără compromisuri - adică fără aditivi, fără conservanți, fără coloranți artificiali, înlocuind zahărul cu îndulcitori naturali. Tot ei au primit premiul de excelență în design, ambalajele lor fiind apreciate la Tokyo - fiind aleși dintre cei 307 participanți din 46 țări.

Înghețată artizanală, vinuri autohtone și cafea

Pe lângă producătorii de ciocolată, organizatorii Chocolate Saga au adus și producători din industrii complementare – înghețata artizanală (Vice Cream, Delicii Libaneze) și o cramă autohtonă de vinuri – Crama de Piatră. Ambele, pe lângă vânzarea propriu-zisă în cardul târgului, vor organiza degustări și povesti despre vinuri.

Trei expozanți pasionați de savoarea boabelor de cafea vor completa portofoliul târgului cu diverse sortimente de cafea, de la cafea verde (Ethnic Plantation) la cafea cu poveste (Boiler Coffe-Shop).

Cea mai bună pralină din lume vine la Chocolate Saga Festival

Câștigătoarea premiului “Cea mai bună pralină din lume”, la Trofeul Mondial de Ciocolaterie, Gelaterie și Patiserie de la Milano, în competiție cu Franța, Italia și Belgia, este o pralină românească: Pralina cu cătină, by Carmela Dragomir. Un business care a depășit demult 4 milioane de euro, produsele Delice sunt prezente în acest weekend la festivalul din Centrul Vechi.

Cosmetice pe bază de cacao

Théobroma Secret Cacao le oferă participanților ocazia de a experimenta și a se familiariza cu gama sa extinsă de produse - creme de față și corp, seruri, balsamuri, uleiuri și măști, toate îmbogățite cu peste 300 de nutrienți esențiali pentru piele, proveniți din cacao organică. Toate produsele Théobroma sunt vegane, netestate pe animale și compuse din până la 99% ingrediente naturale, garantând astfel un nivel superior de calitate și respect pentru natură.

Demonstrațiile maeștrilor ciocolatieri

  • Vera Maxim (Poem Chocolat) și Flavian Dobre (Academia Flavian Dobre) va construi live statui din ciocolata vineri și duminica,
  • Florentina Ghilencea (Micul Pariser) și Carmela Dragomir (Delice&Dulcelle) vor introduce vizitatorii în tainele macarons și ganache,
  • Belacolade, partenerul oficial al festivalului, va face live, sambata și duminica, drajeuri de ciocolata ,
  • Chef Stefan Nita aduce la Chocolate Saga experienta sa internațională printr-un ceremonial de cacao, pregătind o băutură din cacao care să păstreze toate proprietățile benefice ale boabei de cacao pentru organismul uman,
  • Rodica Bunea (Academia de artă dulce) va face un atelier de figurine decor din ciocolată modelabila și pastă de zahăr,
  • Bianca Catana (Five Graces Chocolate House) va face un ou de ciocolată cu fistic,
  • Aura Tobescu (Chocolatist) va realiza praline de ciocolată, iar Vlad Niculescu (Boem Atelier) va realiza praline cu caramel lime.
  • Finaqua va aduce sistemul de alcalinizare a apei în cadrul Chocolate Saga pe care îl vor prezenta publicului vineri, de la ora 16:00.

Sursa foto: Wall-Street.ro

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Lifestyle »


Setari Cookie-uri