Preşedintele Klaus Iohannis, premierul Marcel Ciolacu, ministrul Apărării Naţionale, Angel Tîlvăr şi şeful Statului Major al Apărării, generalul Daniel Petrescu vor participa, marţi, începând cu ora 10.00, la activităţile organizate cu prilejul Zilei Marinei Române în faţa Comandamentului Flotei din Portul Constanţa, scrie Agerpres. Cu ocazia Zilei Marinei Române au loc manifestări în Constanţa, Bucureşti, Mangalia, Brăila, Tulcea şi Galaţi.

Zilei Marinei 2023: Constanța

Ceremonia va începe la ora 10.00, cu ridicarea pavilionului, geacului şi marelui pavoaz la bordul navelor militare, concomitent cu intonarea Imnului Naţional al României şi cu executarea a 21 de salve de tun, iar alocuţiunile oficialilor şi serviciul religios vor fi urmate de lansarea în apa mării a unor ancore de flori în memoria eroilor marinari.

Potrivit Forţelor Navale Române (FNR), zeul Neptun îşi va face apariţia din largul mării printr-o poartă de apă, asigurată de remorcherele multifuncţionale "Vânjosul", "Vârtosul" şi "Voinicul", pentru a da startul demonstraţiilor, odată cu salutul de deschidere a exerciţiului executat de elicoptere şi ambarcaţiuni rapide, care vor purta drapelele României, Alianţei Nord - Atlantice şi Uniunii Europene.

Momentul va fi urmat de defilarea navei-şcoală "Mircea", ambasadorul onorific al României pe mările şi oceanele lumii, având cadeţii de la Academia Navală "Mircea cel Bătrân" pe vergi pentru saluta publicul spectator, în timp ce un elicopter militar va lansa trei scafandri paraşutişti.

La exerciţiul demonstrativ întrunit "Forţele Navale Române 23" alături de navele militare româneşti va participa şi corveta turcească TCG "Kinaliada" (F-514), care, în perioada 12-16 august, face o escală în portul Constanţa.

Activităţile prilejuite de Ziua Marinei Române vor continua cu defilarea velierelor şi ambarcaţiunilor civile, precum şi cu acrobaţii aeriene, concomitent cu un mini-spectacol oferit publicului de Muzica Militară a Forţelor Navale.

"Seara zilei de 15 august se va încheia cu retragerea cu torţe a marinarilor şi cu un spectacol de artificii şi de drone, oferit de Primăria Municipiului Constanţa. Formaţia muzicală a Forţelor Navale, condusă de colonel Cornel Ignat, va susţine un mini-concert de piese din repertoriul marinăresc pe faleza Cazinoului din Constanţa, în intervalul orar 20.00-20.30, după care marinarii se vor retrage cu torţe pe itinerariul Cazino - Faleză - Comandamentul Flotei - Str. Remus Opreanu - Piaţa Ovidiu, unde Muzica Militară a Forţelor Navale îşi va continua reprezentaţia", se arată în comunicatul FNR.

La ora 22.45, spectatorii prezenţi în Piaţa Ovidiu sunt invitaţi de Primăria Municipiului Constanţa să urmărească un spectacol de artificii şi de drone, care marchează finalul celei de-a 121-a aniversări a Zilei Marinei Române.

Zilei Marinei 2023: Galați

Un exerciţiu naval al militarilor Flotilei Fluviale "Mihail Kogălniceanu" va fi prezentat, marţi, la Galaţi, pe faleza Dunării, cu ocazia Zilei Marinei Române.

Evenimentul va avea loc începând cu ora 14,00, pe faleza Dunării, în zona "Elice".

Potrivit unui comunicat de presă transmis de Primăria municipiului Galaţi, manifestările dedicate zilei de 15 august mai cuprind un ceremonial militar şi religios, defilarea Gărzii de Onoare, lansarea ancorei de flori în Dunăre şi o paradă a navelor militare şi civile.

Pentru buna desfăşurare a evenimentelor, în intervalul orar 13,00 - 16,00, pe anumite străzi circulaţia va fi închisă, iar pe unele tronsoane traficul va fi limitat. Totodată, s-a anunţat operarea unor modificări la traseele mijloacelor de transport în comun.

Manifestările prilejuite de Ziua Marinei Române au debutat la Galaţi, pe 6 august, când a avut loc un ceremonial militar şi religios în memoria eroilor marinari militari, la Cimitirul "Eternitatea", iar Flotila Fluvială a organizat pe Faleza Dunării ceremonialul ridicării pavilionului şi a marelui pavoaz, cu prilejul Zilei Porţilor Deschise, la Pontonul Navrom al Căpităniei Zonale Galaţi. De asemenea, a fost organizată o expoziţie de tehnică, armament şi lucrări de matelotaj şi au fost prezentate exponate ale Muzeului Naţional al Marinei şi oferta educaţională a instituţiilor de învăţământ militar de Marină.

Zilei Marinei 2023: Tulcea

Ziua Marinei Române va fi marcată pentru prima dată în ultimii ani la Tulcea cu fastul obişnuit unui asemenea eveniment, care a lipsit începând din 2020 atât din cauza pandemiei, cât şi a lucrărilor de amenajare a falezei Dunării care poartă, începând de anul trecut, numele lui Ivan Patzaichin.

Evenimentele vor începe la ora 10.00, când sunt programate ceremonialul ridicării pavilionului, geacului şi marelui pavoaz, intonarea Imnului Naţional şi trecerea în revistă a navelor de către comandantul Garnizoanei care va felicita echipajele de Ziua Marinei Române.

Conform datelor furnizate de Garnizoana Tulcea, alocuţiunile autorităţilor vor preceda serviciul religios şi aruncarea în Dunăre a unei ancore cu flori în memoria eroilor marinari.

Zeul Neptun este aşteptat să sosească în jurul orei 10.30 şi va fi salutat inclusiv de aviaţia militară, care, la ora 11.00, va da startul unui exerciţiu demonstrativ pe Dunăre.

În jurul orei 11.30 va începe parada navelor ce va fi urmată de tradiţionalele jocuri marinăreşti şi de retragerea zeului Neptun, care va marca finalul ceremonialului organizat de Forţele Navale Române.

Evenimentele prilejuite de Ziua Marinei Române au început la Tulcea, sâmbătă, 5 august, atunci când pe faleza Ivan Patzaichin navele militare fluviale au primit vizita publicului.

Ziua Marinei Române coincide cu Zilele municipiului Tulcea, evenimentele organizate de Primăria municipiului oferindu-le vizitatorilor mai multe activităţi în diferite locuri. Astfel, în apropiere de centrul oraşului, 55 de meşteşugari prezintă produse tradiţionale, în Piaţa Mircea cel Bătrân are loc un festival gastronomic, iar seara spectacolele se vor desfăşura atât în centrul oraşului, cât şi pe malul lacului Ciuperca.

Marţi seara, de la ora 20.00, pe scena de pe malul lacului vor concerta Corina Sîrghi şi taraful Jean Americanu, White Mahala şi Direcţia 5, iar în centrul oraşului spectacolele culinare live şi cele oferite de copii vor fi urmate de o seară în care DJ va fi Rosario Internullo.

Faleza Dunării Ivan Patzaichin a fost inaugurată la finele lunii trecute, iar lucrările de reabilitare au durat aproape doi ani. Valoarea totală a proiectului finanţat din fonduri europene a fost de 245.253.627,76 lei, potrivit Consiliului Judeţean.

Născut în satul Mila 23, Delta Dunării, Ivan Patzaichin a fost un canoist român, de etnie lipoveană, cvadruplu laureat cu aur la Jocurile Olimpice de vară din 1968, 1972, 1980 şi 1984 şi triplu laureat cu argint. După şi-a încheiat activitatea de sportiv, el s-a implicat în viaţa comunităţilor locale izolate din Rezervaţia Biosferei Delta Dunării şi a promovat turismul lent şi mişcarea în aer liber, iniţiind RowmaniaFest, festival desfăşurat la Tulcea care îi poartă numele din anul 2022.

Sursa foto: Agerpres / Silviu Matei

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Lifestyle »


Setari Cookie-uri