15 Decembrie 2023

FOTO Muzeul Relațiilor Eșuate : locul în care îți lași obiectele ce-ți aduc aminte de iubirile neîmplinite



Muzeul Relațiilor Eșuate( Museum of Broken Relationships) trebuie să fie pe lista ta cu obiective pe care să le vizitezi dacă ți-ai propus să mergi în Zagreb, capitala Croației. Conceptul este unul extrem de interesant, exponatele fiind obiecte donate de oameni din toată lumea, care le aminteau de foștii parteneri. Îți prezentăm mai jos povestea muzeului, iar la final poți accesa galeria în care se regăsesc o parte dintre produse, inclusiv cele donate de români.

Dreads: 2001 - 2008

Exponatul vine din Alfortville, Franța, relația de 7 ani fiind descrisă ca una care a fost la 39 de grade celsius și care a sfârșit ca o supernovă, lăsând o imensă gaură neagră.

„Acelea au fost zile foarte dificile, zile foarte periculoase”

Ghete de baschet: 2009-2010

Exponatul este din Seatlle, Statele Unite ale Americii și este însoțit de mesajul:

Jucam baschet împreună. El era heterosexual, eu nu. Obișnuia să imi povestească despre fetele cu care se întâlnea, iar asta mă omora pe interior.”


Num?rul 2: vara anului 2007

Obiectul este din Manila, Filipine, iar povestea este din vara anului 2007.

„Avea pe altcineva. Nu m-a putut pune pe primul loc, iar eu nu am suportat să știu că sunt a doua opțiune”


O biciclet? ro?(TM)ie de curse foarte veche: 16 ani de rela?>ie

Danielle, din Belgia, în vârstă de 63 de ani, a donat muzeului această bicicletă roșie de curse pe care o avea de la fostul partener cu care a avut o relație de 16 ani, alături de mesajul de mai jos:

„A lăsat-o acolo, pentru mine
Și-a cumpărat o nouă bicicletă
Nu mai era loc în viața lui pentru bicicleta cea veche
Am avut grijă de ea
Am încercat-o
Mi-am cumpărat încălțtări speciale
Săptămâna trecută am cumpărat o bicicletă nouă, gândindu-mă „ce naiba”
O persoană singuratică și fără griji ca mine nu are nevoie de acea epavă.”


Rochie de mireas?: 19.11.2014 - 28.06.2016

Exponatul vine din Istanbul, Turcia, însoțit de mesajul:

„Ne-am întâlnit prin intermediul prietenilor în 2014 și am plănuit inițial să ne căsătorim pe 25 mai 2015. Cununia a avut loc pe 1 august 2015. Marele său vis a fost să avem o nuntă de vară, așa că am decis să amânăm nunta cu un an, până pe 9 iulie 2016. Cu o săptămână înainte de a deceda am făcut pozele dinaintea nunții. El plecase de la aeroport, unde lucra, în seara seara zilei de 28 iunie 2016 și aștepta autobuzul pentru a veni acasă, moment în care a fost prins în mijlocul unui atentat terorist. Rochia mea de mireasă este cea mai bună reprezentare a zilei care să îmi amintească de el.”


Bucure?(TM)ti - Rom??nia: Cutiu?>? metalic? de bomboane: 25.10.2014 - 6.03.2019

Obiectul este oferit de către o persoană din București, alături de următorul mesaj:

„Eu în București, el în Zagreb
Mi-a oferit totul, dar am vrut mai mult...
Nu ne ofeream cadouri, doar experiențe
Iar cutiuța era un alt fel de Cutie a Pandorei, o reumpleam cu bomboane,
Iar în ea regăseam cele mai frumoase amintiri”.

Poză și text oferite de reprezentanții Museum of Broken Relationships pentru Wall-street.ro


Bucure?(TM)ti. Geac? de motor - 3 ani de rela?>ie

Obiectul din poză a fost donat de către o persoană din București, cu următorul mesaj:

„În urmă cu 8 ani am acceptat invitația unui prieten de a merge la un club de motocicliști și a mă plimbă pentru prima dată cu motorul. Eram tânără și entuziasmată, mai ales că făceam ceva ce părinții mei nu ar fi aprobat. Tipul care m-a plimbat nu era deloc genul de bărbat după care m-aș fi uitat și totuși am fost atrasă de această comunitate de motocicliști și am început să le frecventez evenimentele. Cu tipul am început să mă împrietenesc și am acceptat o plimbare cu motorul în afară clubului. A fost o seară drăguță cu plimbare pe malul mării și un sărut ce m-a înmuiat.

Cumva m-am lăsat vrăjită de el și am început să ne vedem tot mai des, dar departe de ochii celor de la club. Am acceptat și un concediu cu el și câțiva prieteni de la club. Atunci am realizat că el va ține această relație mereu ascunsă și că mereu va avea o atitudine autoritară față de mine în fața prietenilor din club. Am realizat că sunt prinsă într-o relație pe care doar el o conducea și eu eram prea slabă să comentez ceva.

În cadrul clubului eram respectată de toți, era o regulă de bază ca femeile să fie protejate de absoluți toți.

Relația ascunsă a ținut 1 an și ceva până am decis să mă mut din Constanța în București în speranța că această schimbare mă va îndepărta de el și am să îl uit. Am avut o perioadă foarte grea cu depresii, și după câteva luni am revenit iar în Constanța și reluat relația cu el, dar atitudinea era aceeași.

Am stat doar 5 luni în Constanța, după care m-am mutat iar în București, unde am și rămas definitiv. Atunci am decis să rup orice legătură cu el și timp de aproape 8 luni nu ne-am vorbit. Am auzit de el de ziua mea când m-a sunat să îmi spună "La mulți ani". A fost o discuție lejeră deoarece în perioada aceea mergeam la psiholog și eram pe pastile.

Odată cu decizia de a mă mută în București și de a merge la psiholog ( care m-a făcut să înțeleg cât rău mi-a făcut perioada petrecută printre ei), am găsit o nouă pasiune. Am luat calea munților și am ajuns să fac alpinism și escaladă.

În acești ani m-am mai văzut cu el, am rămas prieteni și ne vorbim lunar. Revederile acum sunt frumoase și ne amuzăm de aceea perioadă.

Geaca de motor a fost a lui și mi-a dat-o de ziua mea, la început, când ne-am cunoscut și încă nu eram împreună. A fost un gest foarte frumos și deși îmi e mare și nu am reușit niciodată să o port, am păstrat-o în toți acești ani, dar cumva această expoziție simt că este exact ceea ce avem nevoie pentru a-mi împărtăși amintirile acelei perioade. Cred că va fi admirată cu drag.”

Poză și text oferite de reprezentanții Museum of Broken Relationships pentru Wall-street.ro.


Bucure?(TM)ti: o conserv? de ton ?(R)n suc de ro?(TM)ii - 2 ani ?(TM)i jum?tate de rela?>ie

Obiectul a fost oferit de către o persoană din București, cu următorul mesaj:

„După 2,5 ani în care ne-am văzut zilnic, a urmat un an în care nu ne-am văzut deloc. Apoi a venit la mine acasă, mi-a umplut holul de conserve, dezinfectant, hârtie igiencă, ulei de măsline și mâncare pentru pisică și a spus că el nu mai poate să facă asta. A fost ultima dată când l-am văzut. Era a 3-a zi de carantină. Am păstrat toate conservele, poate s-ar fi întors și găteam ceva bun împreună.”

Poză și text oferite de reprezentanții Museum of Broken Relationships




Citeste si