Deși multă lumea asociază orașul Porto doar cu vinul cu același nume, acest oraș are multe alte obiective interesante pe care le puteți vizita. Porto este al doilea oraș ca mărime din Portugalia, după Lisabona, și este situat pe fluviul Douro, în nordul Portugaliei. În plus, Porto este unul dintre cele mai vechi orașe europene, iar centrul său istoric face parte din Patrimoniul Mondial UNESCO din anul 1996 și este declarat Monument Național al Portugaliei.

Am stat în Porto două zile, ca parte a programului de vacanță în Portugalia al agenției de turism Hello Holidays, și pot să vă spun că este un oraș efervescent, fiind o destinație foarte potrivită pentru un city break.

Ce să vizitezi într-o vacanță în Porto

Promenada de pe malul fluviului Douro

Unul dintre cele mai frumoase și animate locuri din Porto este celebra promenadă de pe malul fluviului Douro, în apropierea podului Luis I - Cais da Ribeira. În timpul zilei, promenada este un loc ideal pentru a vedea casele colorate, așezate cu fața spre Douro. Multe restaurante din zonă au terase unde vă puteți bucura de gastronomia locală în timp ce admirați peisajul orașului Vila Nova de Gaia de pe malul opus al fluviului care traversează Porto.

Porto promenada

Podul Luis I

Podul Luis I sau Podul Dom Luis I este un pod cu structură metalică în arc și două tabliere, realizat între anii 1881 și 1888, care traversează fluviul Douro și conectează orașele Porto și Vila Nova de Gaia. Podul a fost realizat sub supravegherea inginerului francez Théophile Seyrig, discipol al lui Gustave Eiffel.

Podul Luis I Porto

Librăria Lello, locul de naștere al lui Harry Potter

Librăria Lello din Porto este considerată una dintre cele mai frumoase librării din lume. Clădirea care găzduiește cea mai faimoasă librărie din Porto a fost construită în 1906. Frații Lello l-au angajat pe inginerul Xavier Esteves să construiască Librăria Lello pe Rua das Carmelitas. Exteriorul gotic al clădirii este atât de detaliat, cu sculpturile sale în piatră și picturile cu aspect religios, încât arată mai degrabă ca o biserică decât ca o librărie. Odată ce intri pe ușă, vezi designul în stil art-nouveau în orice colț al librăriei, de la pereți și coloane până la curbele scării (fotografiatul este interzis în librărie pentru a proteja intimitatea vizitatorilor). Legenda spune că librăria Lello este inspirația din spatele unora dintre faimoasele peisaje de la Hogwarts din seria Harry Potter. Această poveste este plauzibilă deoarece JK Rowling, autorea lui Harry Potter, a locuit în Porto, unde a predat limba engleză, și obișnuia să vină în această librărie destul de des. Astfel, librăria a devenit tot mai vizitată de turiști, iar cum locul este destul de mic, s-a decis introducerea unui bilet de intrare - este singura librărie din lume în care trebuie să plătești bilet de intrare. Un bilet costă 5 euro, dar dacă vei cumpăra ceva din librărie, banii dați pe bilet ți se vor scădea din prețul produselor achiziționate.

Librăria Lello Porto

Gara Sao Bento

La capătul străzii Rua das Flores, cea mai cunoscută stradă din Porto, se găsește gara Sao Bento, un simbol al orașului Porto, datorită interiorului său. Gara a fost inaugurată la începutul secolului al XX-lea și este un obiectiv turistic datorită pereților săi acoperiți cu plăci ceramice pictate – celebrele azulejos.

Porto gara sao bento

Palatul Bursei, fără bursă

Palatul Bursei (Palacio da Bolsa) este unul dintre cele mai cunoscute obiective turistice din Porto. Lucrările de construcţie au început în 1842, pentru a fi încheiate aproximativ 30 de ani mai târziu, motivul pentru a construi un stabiliment de acest fel fiind acela de a se mândri cu puterea economică şi de a atrage investiții în Porto. Astăzi, Palatul Bursei a ajuns să aibă doar rol de clădire care găzduiește recepții oficiale ale statului portughez, dar și evenimente deschise publicului, precum concerte, dezbateri, prezentări, licitații, expoziții, spectacole de modă.

porto palatul bursei

O vizită la cramă pentru a degusta celebrul vin de Porto

Nu puteam scrie un articol despre Porto fără să vorbim despre vinul de Porto, unul dintre cele mai cunoscute produse ale Portugaliei la nivel internațional. Vinul de Porto este vinul portughez produs exclusiv în regiunea Douro din nordul Portugaliei. Valea Douro este una dintre cele mai vechi regiuni viticole din lume, ea făcând deja parte din Patrimoniul UNESCO. Regiunea este una de tip DOC, ceea ce înseamnă că vinul de Porto se poate produce doar aici, în conformitate cu reguli și standarde extrem de bine stabilite. Valea Douro oferă condiții speciale, ideale pentru viticultură, o combinație perfectă între climatul cald și tipul de sol arid, pietros. În total, există circa 50 de soiuri de struguri folosite pentru producţia de Porto, însă cele mai apreciate sunt Tinta rariz, Tinta francisca, Touriga nacional şi Touriga francesca.

Prima mențiune despre vinul de Porto, așa cum îl cunoaștem astăzi, a apărut în jurul secolului al XVII-lea. Pe fondul creșterii tensiunilor între Franța și Anglia și a tratatelor care favorizau comerțul între Anglia și Portugalia, englezii au început să caute pe teritoriul lusitan un vin care să îl înlocuiască pe cel franțuzesc. A fost stabilită o rută comercială între Valea Douro și Anglia, iar orașul Porto a început să joace un rol important în aceste transporturi. Pentru a proteja calitatea vinului în lunga sa călătorie până în Anglia, vinului i-a fost adăugată o mică doză de aguardente pentru a-l fortifica. Acest adaos de alcool, nu numai că a păstrat băutura nealterată până în porturile engleze, dar i-a sporit și aroma. Astfel a apărut un nou procedeu de vinificație, prin adăugarea de alcool distilat în timpul procesului de fermentație pentru a îndulci vinul, pentru a-i potența aromele și pentru a crește conținutul de alcool al acestuia.

După culoare, vinurile de Porto se clasifică în patru categorii:

  • Vin de Porto roșu (Ruby), cu arome de fructe de pădure și ciocolată;
  • Vin de Porto Tawny, de culoare brună, cu arome de caramel și nuci;
  • Vin de Porto alb, cu puțină aciditate și arome precum mere, coajă de citrice și nuci prăjite;
  • Vin de Porto Rosé, un nou tip de vin de Porto cu arome de căpșuni, violete și caramel.

Într-un city break în Porto, puteți vizita numeroasele crame din Gaia, care includ și degustări ale vinurilor de pe Valea Douro. Eu am fost în vizită la crama Burmester, situată chiar la baza podului Luis I. Când intri în cramă, vei fi transportat înapoi în timp până în 1750, la începuturile Burmester Nash & Co, companie fondată de englezii Henry Burmester și John Nash. Prețul pentru o vizită cu degustare este de 15 euro/persoană.

vin de porto

Sursa foto: Wall-Street.ro

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Roxana Grosu
Roxana a absolvit Facultatea de Litere , fiind și traducător autorizat de engleză și franceză. Are o experiență de peste 15 ani în presă și comunicare, este grammar nazi și pasionată de istoria artei. Ca jurnalist, a lucrat pentru publicații precum Businessmen's, Bucharest Business Week , România Liberă - unde a fost editor coordonator - și Wall-Street.ro . De-a lungul carierei jurnalistice, Roxana a scris pe domenii precum diplomație , turism , aviație , retail ,...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Lifestyle »


Setari Cookie-uri