2 August 2006

Aplicarea pentru finantare

Bancile si institutiile care imprumuta bani detin o serie de informatii despre rata de succes a micilor intreprinderi. Verificati toata informatia disponibila care-i poate ajuta sa decida daca dvs veti fi o investitie buna . Decizia de a va imprumuta sau nu bani, depinde de toti acesti factori

Daca doriti sa imprumutati bani, banca va va cere sa ii furnizati o serie de informatii. Intodeauna vi se va cere planul dvs de afaceri care ar trebui sa ofere cat mai multe date actuale cu putinta.

Planul de afaceri trebuie sa contina o serie de informatii necesare pentru ca afacerea dvs sa fie cat mai bine inteleasa. Insa potentialii creditori se vor folosi de asemenea si de date si surse cu privire la competitie, industrie si tendinte economice. Totusi, in evaluarea lor, in afara de cifrele din conturi si previziunile asupra afacerii dvs, creditorii vor tine seama si de aspecte privind caracterul dvs, capacitatea de a rambursa imprumutul, colateralele, conditiile externe si capitalul dvs.

Prin intelegrea acestor aspecte, puteti anticipa opinia potentialului creditor asupra punctelor puternice si slabe ale afacerii dvs.

1. Caracterul

Caracterul se refera la onestitate, integritate si incredere. Caracter inseamna faptul ca veti face tot efortul cu putinta sa platiti orice impurumut pe care il luati. Trebuie sa fiti sinceri, sa fiti un bun manager si sa aveti o buna reputatie perceputa de creditor. Este deci important sa fiti sinceri in ceea ce priveste calitatile si defectele dvs personale. Comportamentul din trecut va fi si el cercetat. Care este istoricul creditelor dvs? Ati avut probleme personale sau in afacere in trecut? V-ati tinut de cuvant si v-ati indeplinit angajamentele luate?

2.Capacitatea

Creditorii vor examina informatia pe care ati furnizat-o pentru a vedea daca afacerea dvs va genera suficient venit pentru a rambursa imprumutul. Previziunile financiare ale afacerii vor fi sintetizate pentru a va testa abilitatea de a rambursa imprumutul in cazul in care afacerea nu va functiona asa cum a fost planificata. Aveti si alte venituri (investitii, sotul sau sotia care lucreaza)? Aveti alte cunostinte care va pot aduce venituri? Fiti pregatiti sa raspundeti la aceste intrebari si sa le acoperiti cu dovezi.

3. Colaterale

Colateralele (grantiile colaterale) constituie o metoda de protectie a finantatorului pentru cazurile in care debitorul are dificultati in rambursarea imprumutului. In eventualitatea in care imprumutul nu este platit, creditorul are dreptul de a vinde obiectul cu care imprumutul este garantat si sa foloseasca banii din vanzare pentru a acoperi suma datorata si dobanda. Constituirea unei garantii pentru un imprumut este prin urmare o actiune careia trebuie sa i se acorde o atentie deosebita. Cand face evaluarea, creditorul priveste mai intai afacerea ca un pe un mijloc prin care se pot recupera banii imprumutati. Nici o banca nu va va imprumuta bani si nici nu va accepta garantiile dvs daca considera ca afacerea dvs nu este viabila.

Garantiile pentru un imprumut poat fi bunuri sau afaceri personale identificabile, ca de exemplu terenuri sau cladiri, masini, venituri din chirii, etc. Este clar ca datorita riscului implicat, oferirea casei familiei ca si garantie pentru un imprumut de afaceri ar fi o mare greseala. Inainte de a oferi ceva ca si garantie ar trebui sa cosultati un jurist independent.

4. Conditiile

Conditiile sunt factorii externi care au impact asupra afacerii dvs. Nu puteti controla aceste conditii dar trebuie sa raspundeti la ele. Conditiile externe pot constitui amenintari si pot include schimbarea tehnologiei, competitia, regulementele si economia societatii.

Creditorul va tine cont de conditiile si tendintele macroeconomice, tendintele in comunitatea dvs, factorii sezonieri care vor avea impact asupra afacerii dvs si natura produselor si serviciilor dvs.

Un alt factor care va afecta procesul de decizie este nivelul competitiv al afacerii dvs si rolul dvs in acest mediu. Fiti pregatiti sa-i spuneti creditorului modul in care planuiti sa va descurcati in aceste conditii, cum ati evaluat piata si cum va face fata afacerea dvs schimbarilor economice.

5. Capital

Capitalul reprezinta ceea ce patronii au riscat pentru afacerea lor. Acesta exista acolo ca un tampon care sa absoarba pierderile si socurile afacerii. Cu cat o companie are un capital mai mic, cu atat este mai riscant imprumutul.

Afacerile noi au de obicei un grad mai mare de risc fata de afacerile care au deja un istoric. Marea majoritate a creditorilor nu vor baga bani intr-o afacere noua decat daca au dovezi clare ca patronul a contribuit financiar considerabil la aceasta afacere. Ar trebui sa va asteptati sa vi se ceara sa investiti un procent mai mare de capital daca afacerea dvs este noua.

Cateva intrebari pe care sa vi le puneti atunci cand aplicati pentru finantare

Cat ma va costa finantarea?
Sub ce conditii poate finantatorul ca stabileasca un termenul limita si cat timp am la dispozitie pentru a rambursa imprumutul?
Exista penalitati pentru plata in avans?
Cum sunt afectate celelalte imprumuturi ale mele de aceasta noua finantare?
Ce alte servicii pot fi oferite afacerii mele?

Pregatiti-va

Inainte de a incepe procesul de obtinere a unui nou imprumut sau a unor facilitati aditionale, pregatiti-va foarte bine pentru interviu. Fiti sigur ca toata documantatia relevanta este disponibila pentru finantatorul dvs. Bancile si investitorii cauta intotdeauna propuneri noi si interesante. Veti avea succes daca propunerea dvs este viabila, daca va pregatiti foarte bine si daca va prezentati cum trebuie.



Citeste si