16 Mai 2007

Controlling-ul, mai mult decat audit



Companiile romanesti, fie ca vorbim de multinationale sau jucatori autohtoni, sunt fortate prin schimbarile impuse de un management profesionist sa inveasteasca mai mult in instrumentele de controlling, care ofera avantaje competitive si ajuta deciziile managerilor, sporind astfel valoarea companiei.

Element cheie al performantei in management, `controlling-ul` este singurul intrument capabil sa va furnizeze informatii pertinente si oportune cu privire la probleme vitale pentru eficienta si dezvoltarea pe termen lung a unei companii.

Printre beneficiile furnizate de aplicarea `controllingului` se numara evidentierea produselor aducatoare de venit si eliminarea din portofoliu a celor care cauzeaza pierderi, cunoasterea in timp real a devierilor de la planificari, a situatiilor in care cheltuielile depasesc veniturile si a cauzelor care au generat astfel de situatii, impactul financiar pe care il are adoptarea anumitor actiuni sau decizii asupra rezultatelor companiei, masura in care planificarea si datele raportate sunt reale si obiective, modalitatea in care datele furnizate de sistemele ERP pot fi utilizate pentru a creste performanta manageriala, identificarea indicatorilor cheie de performanta si transmiterea lor catre top management, alegerea celor mai favorabile alternative de investitii.

“Controlling nu inseamna control sau audit. Acesta se traduce prin luarea unor decizii de management, atat pe baza informatiilor legate de activitatea companiei in trecut, cat si in viitor, bugete, investitii”, a explicat Bogdan Lazaroaie, Principal al firmei Ensight Management Consulting.

Ensight Management Consulting si Horvath & Partners au organizat, saptamana trecuta, Bucharest Controlling Forum, un eveniment la care au participat peste 100 de CEOs (Chief Executive Officers), CFOs (Chief Financial Officers) ai companiilor romanesti si straine care opereaza in Romania.

Specialistii au incercat sa transforme `controllingul` dintr-un concept foarte atractiv si promitator intr-o practica de management curenta in companiile mari din Romania si sa demonstreze ca, prin beneficiile pe care le genereaza, practicile de controlling devin imperative pentru orice afacere sustenabila si profitabila, iar initiativa noastra are menirea de a facilita accesul CEO`s si CFO`s din marile companii la informatii concrete legate de utilizarea in practica a functiei de `controlling`.

Potrivit Wikipedia, controlling-ul reprezinta un ansamblu de instrumente calitative ºi cantitative de control care sunt introduse pentru coordonarea informaþiilor ºi pentru sprijinirea proceselor de decizie, mai precis pentru management.



Citeste si