Aproximativ un sfert dintre romani spun ca nu merg la biblioteca din lipsa de timp, lipsa de interes si pentru ca nu le place sa citeasca, arata un studiu realizat in februarie 2009, 2010 si 2012 in cadrul programului Biblionet in bibliotecile publice din Romania.

Respondentii care nu merg la biblioteca spun ca au in medie 80 de carti acasa, insa 42% dintre acestia citesc o data pe an sau niciodata.

Pe de alta parte, in jur de 30% dintre cei care nu merg la biblioteca spun ca s-ar duce pentru o problema specifica.

Biblionet este un program lansat de Fundatia Bill & Melinda Gates, care se desfasoara timp de cinci ani si are o valoare de aproape 27 milioane de dolari. Scopul proiectului este sa echipeze cu calculatoare cat mai multe dintre bibliotecile publice. Din aprilie 2009, de la demararea programului, si pana acum , in jur de 1500 de biblioteci locale au fost dotate cu 6.460 de calculatoare. Initiatorii isi doresc sa ajunga la peste 2000 de biblioteci la finalul programului.

Aproximativ 275.000 de romani au intrat pentru prima data pe internet datorita acestui proiect. Pentru utilizatorii bibliotecilor publice, internetul este principala sursa de informare spre deosebire de non-utilizatori unde principalul canal este TV. Aproape 28% dintre respondentii care nu merg la biblioteca au afirmat ca petrec zilnic peste trei ore in fata televizorului.

In acelasi timp numarul persoanelor care trec pragul unei biblioteci a crescut cu 50% in localitatile cu mai putin de 15.000 de locuitori.

Cei care folosesc calculatoarele si internetul de la biblioteca publica vor sa se informeze despre educatie, piata muncii si probleme medicale. De asemenea, tin legatura cu cei dragi.

Aproximativ 33% (2,3 milioane persoane) dintre utilizatorii bibliotecilor Biblionet declara ca vin la biblioteca publica doar, sau in primul rand, pentru calculatoare si internet.

Studiul national a fost realizat de CURS in anii 2009 si 2011 pe 800 de respondenti, iar datele sunt reprezentantive pentru populatia adulta a Romaniei. Marja de eroare este de +/- 3,5% la un nivel de incredere de 95%. Pe de alta parte, studiul comunitar a fost realizat in februarie anul acesta pe sapte localitati si la acesta au participat 200 de respondenti care nu merg la biblioteca.

Sursa foto: Biblionet


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Media & Pub »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si
Operatorii telecom au incasat 8 mld. lei in 2019. Cum arata top 3