Adevarul Holding nu are o istorie indelungata, grupul de presa fiind fondat de catre Dinu Patriciu in 2006, dupa ce omul de afaceri a cumparat ziarul Adevarul. Insa cotidianul, pilonul trustului, a fost infiintat in urma cu aproape 141 de ani, de atunci trecand prin „confiscari, incendieri, arestari si redenumiri”, dupa cum scria recent chiar intr-un articol aniversar al publicatiei.
"O decizie finala privind preluarea holdingului Adevarul de catre Cristian Burci va fi anuntata cel mai devreme in a doua parte a lunii septembrie, in prezent fiind in derulare operatiuni comune de analizare a documentelor si investitiilor", potrivit unui comunicat de presa trimis de Adevarul Holding in legatura cu posibila preluare a companiei de catre omul de afaceri Cristi Burci.

Astfel, inca nu s-a ajuns la finalizarea tranzactiei, acest lucru fiind realizabil in urmatoarele zece zile, a precizat Burci.

Practic, in curand ar putea incepe o noua etapa pentru trustul din Pipera, grupul de media cu operatiuni de presa scrisa, online, carte si televiziune si radio, urmand foarte probabil sa fie cumparat in intregime de catre Cristian Burci, fondatorul canalului Prima TV, al radioului Kiss FM si al Graffiti BBDO, compania infiintata in 1990 fiind prima agentie de publicitate din Romania. Intre timp, Burci si-a extins operatiunile din zona de publicitate, dezvoltand BBDO Romania, unul dintre cele mai mari grupuri de comunicare de pe piata locala cu afaceri de. De asemenea, omul de afaceri a investit in productia de vagoane de marfa si material rulant prin fabricile Astra Vagoane Marfa Arad, Meva Drobeta Turnu Severin si Romvag Caracal (toate parte a grupului International Railway Systems), insa in urma cu doua luni a vandut aceste operatiuni catre Astra Rail Industries.

Ultimii doi ani au fost dificili pentru Adevarul Holding, grupul infiintat de Dinu Patriciu zbatandu-se in datorii atat catre furnizori cat si catre angajati. De exemplu, salariatii urmau sa incaseze pe 5 septembrie inca o parte din banii ramasi restanta din luna iunie.

Problemele financiare au venit dupa ce compania a investit masiv in lansarea de produse noi si marketing, toate acestea intamplandu-se mai ales incepand din 2008, adica in ani de criza, ani care au dus la o scadere dramatica a veniturilor din publicitate in presa scrisa. Practic, in 2008, cel mai bun an pentru publicitatea romanesca, investitiile in print erau estimate la 82 de milioane de euro, in timp ce in 2012 este evaluat ca acestea sa fie de 23 de milioane de euro, conform agentiei de media Initiative.

Insa daca Adevarul Holding este un brand cu o istorie de sase ani, brandul care a pus bazele acestui grup de media, cotidianul Adevarul, are o istorie de aproape un secol si jumatate, acesta fiind fondat in 1871.

wall-street.ro va prezinta cum a evoluat Adevarul de la un ziar de provincie, la unul de propaganda in perioada comunistilor, apoi la un cotidian etalon in perioada lui Dumitru Tinu si un exemplu de marketing in perioada lui Dinu Patriciu.

Istoria Adevarul Holding on Dipity.

„Adeverul” de Iasi- o istorie de patru luni

Cotidianul a aparut pentru prima data la Iasi pe 15 decembrie 1871, fondatorul fiind Alexandru Beldiman. Insa din cauza articolelor impotriva Regelui Carol I, Beldiman a fost acuzat de „calomnie si insulte aduse domnitorului si de atac asupra prerogativelor constitutionale”, potrivit Adevarul. A facut inchisoare timp de trei luni, dupa care a fost achitat de un juriu din care facea partea si Vasile Alecsandri. Presiunile politice si desele amenzi pe care le primea ziarul din cauza continutului potrivnic dinastiei straine au facut ca publicatia sa isi inceteze aparitia in aprilie 1872, dupa doar patru luni de la lansare.

Relansarea Adevarul - cotidianul reapare la Bucuresti.

In august 1888, 16 ani mai tarziu dupa inchiderea cotidianului, ziarul a reaparut la Bucuresti si tot pe data de 15. Publicatia era condusa de acelasi Beldiman si isi pastra linia editoriala antidinastica.

Printre cei care au semnat in gazeta la finalul secolului al 19-lea s-au numarat Constantin Mille, considerat "parintele jurnalismului modern” din Romania si Anton Bacalbasa, el fiind cel care a realizat primul interviu din istoria jurnalismului romanesc.

Constantin Mille a cumparat ziarul in 1895 de la Alexandru Beldiman, el detinand publicatia pana in 1920 cand a vandut-o lui Aristide Blank, cel de care se leaga falimentul Bancii Marmorosch Blank, una dintre cele mai puternice banci din Romania in perioada interbelica.

Societatea Adeverul S.A a fost infiintata in 1904, iar in acelasi an a fost lansata si Dimineata (numele initial a fost “Adeverul de dimineata”), editia matinala a ziarului. Aceasta urma sa fie „un organ de informatiuni si reportagii”, fata de Adeverul care era „organ independent de lupta”. De asemenea, in 1912, "Dimineata" a fost primul ziar romanesc care a fost realizat integral in culori, conform Adevarul.

In acel an, cele doua ziare ajungeau impreuna la un tiraj mediu zilnic de 100.000 de exemplare.

A doua inchidere a ziarului

In 1914, odata cu inceputul Primului Razboi Mondial, Adevarul se concentreaza pe zona Transilvaniei si militeaza impotriva regimului austro-ungar. Aceasta politica editoriala tine pana la finalul razboiului, in 1918.

Dispare din nou de pe piata

Ziarul reapare pe piata in 1919, publicatia fiind zilnic la chiscuri pana in 1937, cand Guvernul a decis sa inchida Adevarul si Dimineata din cauza numarului mare de ziaristi evrei care lucrau pentru cele doua publicatii, scrie Adevarul.

Perioada comunista- Adeverul devine Scinteia

Cotidianul apare din nou in 1946, sub conducerea lui Barbu Branisteanu, insa”minunea” tine doar cinci ani, pentru ca pe 31 martie 1951 ziarul a fost inchis odata cu instalarea comunistilor la putere.

In perioada comunista, cotidianul este redenumit in Scinteia si se tranforma in acelasi timp ziarul oficial al Partidului.

Epoca Tinu si Cristian Tudor Popescu

Imediat dupa Revolutie, publicatia a functionat pentru scurt timp sub numele „Scinteia Poporului", ulterior devenind „Adevarul". Din 1991, redactorul-sef al ziarului a devenit Dumitru Tinu, acesta fiind din 1996 directorul ziarului. Astfel, in 1996, functia de redactor-sef este preluata de catre Cristian Tudor Popescu, el ocupand aceasta pozitie pana in 2005 cand a plecat pentru a fonda cotidianul Gandul.

Tinu era pe langa director general si actionarul majoritar al Adevarul S.A, el detinand 80% in compania care edita Adevarul.

Insa pe data de 1 ianuarie 2003, Tinu a murit intr-un accident de masina, in urma mortii acestuia incepand un adevarat scandal pentru preluarea Adevarul S.A. Lupta s-a dus, pe de o parte, intre Tamara Tinu (sotia lui Dumitru Tinu) si Ana-Maria Tinu (fiica acestuia) si, de cealalta parte, Andrei Tinu, fiul jurnalistului conceput cu Emilia Iucinu, acesta nefiind recunoscut de catre sotia si fiica lui Tinu.

Dinu Patriciu cumpara Adevarul

In iulie 2006, Ana Maria Tinu, fiica ziaristului, a vandut actiunile detinute de tatal sau catre Dinu Patriciu, fostul petrolist dorindu-si sa contruiasca cel mai puternic trust din presa scrisa romaneasca.

Astfel, a infiintat Adevarul Holding, compania sub umbrela careia se afla brandurile media lansate din 2006 si pana acum. Patriciu a investit zeci de milioane de euro in cumpararea cotidianului Averea si rebranduirea acestuia in tabloidul Click (cel mai citit ziar din Romania), lansarea revistelor Foreign Policy, Forbes Romania, OK! Romania, a retelei de cotidiene gratuite Adevarul de seara (inchise intre timp din cauza crizei) si mai ales a campaniei de marketing prin care a incercat sa vanda produsele companiei alaturi de carti, albume sau CD-uri cu muzica sau filme.

Desi modelul vanzarii de ziare alaturi de carti a fost propulsat de ziarul Cotidianul, Adevarul Holding a investit poate cel mai mult dintre toate companiile de presa din Romania in carti si CD-uri, compania revolutionand aceasta piata in toamna lui 2008 cand a lansat colectia „100 de carti pe care trebuie sa le ai in biblioteca”.

Astfel, intr-o perioada in care toate institutiile de presa din Romania taiau masiv din costuri, prin inchiderea de publicatii, concedieri si reorientarea pe online, Adevarul Holding continua sa lanseze noi titluri.

Taieri de costuri si intarzieri la salarii

Artizanul acestei dezvoltari a fost Razvan Corneteanu, cel care a venit in 2006 la Adevarul dupa ce anterior a lucrat timp de 13 ani pentru Ringier, grupul elvetian care detine Libertatea si Unica.
Insa dupa ani trei ani si jumatate de investitii masive si de dezvoltare continua, in aprilie 2010 Corneteanu parasea Adevarul Holding, la conducerea companiei venind Peter Imre, cel care de 12 ani era director de corporate affairs in cadrul producatorului de tigari Phillip Morris.

Scopul sau era de a transforma trustul de presa „intr-o afacere mai puternica”, dar care „sa fie si profitabila”.

De atunci, cand s-a scris despre Adevarul s-a scris mai mult despre demisii, intarzieri de salarii, restructurari, inchideri de publicatii (de exemplu, Adevarul de seara). Pe de alta parte, compania a preluat revista pentru femei Tango (iunie 2010), iar in iunie anul trecut a lansat saptamanalul Catavencii, acesta fiind realizat de fosta echipa a Academia Catavencu si Mircea Dinescu. Catavencii a fost lansat dupa ce Academia Catavencu a fost cumparata de Dan Adamescu, proprietarul Romania Libera, insa in urma cu o saptamana echipa saptamanalului a anuntat ca s-a desprins de Adevarul Holding, urmand sa fie editata de Patetic Media, o companie detinuta de Doru Buscu si Mircea Dinescu, potrivit Pagina de Media.

Vine Burci, fondatorul Prima TV?

Acum urmeaza o noua etapa pentru Adevarul Holding, o etapa in care proprietar ar putea fi unul dintre putinii patroni de media din Romania care au reusit sa isi vanda businessul catre un grup media strain. Pe de alta parte, este de urmarit ce sinergii va gasi Cristi Burci intre BBDO Romania, grupul de comunicare pe care l-a fondat si in care inca detine actiuni, si Adevarul Holding.

Orisicum, integrarea acestor operatiuni este de urmarit fiind pentru prima data cand pe piata romaneasca o institutie de presa de marimea Adevarul ar putea fi detinuta de un om care are actiuni intr-un grup de comunicare ce controleaza agentii de media, publicitate, relatii publice si digital.

Sursa foto: Adevarul

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Media & Pub »


Setari Cookie-uri