Primele pachete cu ambalaj uniformizat, corespunzator legislatiei dure anti-fumat din Australia, au inceput sa apara in aceasta saptamana in magazine, transmite Bloomberg, potrivit Mediafax.

Denumirile brand-urilor sunt imprimate in acelasi font indiferent de marca, pe fond de culoare "maro inchis mohorat", specificata in legea avizata in luna august de Inalta Curte de la Canberra. Pe pachete sunt afisate imagini violente menite sa ilustreze efectele medicale ale fumatului. Legea impune ca cel putin 75% din "fata" unui pachet sa fie acoperita cu astfel de imagini. Pentru cealalta parte a pachetului, 90% din suprafata este rezervata avertismentelor.

Proprietarii de magazine sunt obligati sa tina pachetele de tigari in dulapuri de culoare alba, fara elemente vizuale distinctive, in locuri greu de observat pentru clienti.

Guvernele din Marea Britanie, Noua Zeelanda, Turcia si Uniunea Europeana analizeaza proiecte asemanatoare, in timp ce justitia din Statele Unite a blocat in luna august primul proiect de lege care viza modificarea pentru prima data in 20 de ani a avertismentelor de pe pachete privind efectele medicale ale fumatului.

Comisia Europeana se pregateste sa revizuiasca directiva privind ambalajele tigaretelor si urmeaza sa propuna un proiect in aceasta toamna, propunerile fiind foarte asemanatoare cu legislatia adoptata in Australia.