Iures: Industria de film este aproape in colaps. Nu poti investi intr-o piata care nu absoarbe produsele

Actorul Marcel Iures a criticat faptul ca, in Romania, vanzarea filmelor este "aproape in colaps" din cauza lipsei cinematografelor si a spus ca nu se poate face industrie de film intr-o piata care nu absoarbe produsele, scrie Mediafax.

Marcel Iures a declarat in cadrul Festivalului International de Film "Comedy Cluj", ca nu exista o strategie si nicio finantare corespunzatoare din partea autoritatilor.

"E bine ca se intampla festivaluri de film, dar piata e neconectata, festivalurile sunt ca o compensare a inexistentei pietei, a infrastructurii si a unor planuri de prioritati ale statului roman. Se sta slab, aproape de colaps, in materie de piata de vanzare de film, pentru ca nu sunt mai cinematografe. Inainte de ’89 aveam 300 de sali, mai sunt 50 de sali. Nu poti face industrie de film, nu poti investi intr-o piata care nu absoarbe produsele. Neexistand piata, nu ai ce conecta, consumatorii sunt putini putini. Filme care fac 100.000 de euro in cinci ani sunt catalogate mari succese. Nu exista o strategie, nicio finantare corespunzatoare din partea autoritatilor, nicio provocare", a spus Iures.

Acesta a apreciat prestatia unor tineri cineasti, precum Cristi Puiu sau Cristian Mungiu, care "au reusit sa faca un lucru nemaipomenit pentru cinematograful romanesc si l-au ridicat foarte sus din punctul de vedere al premiilor, atentiei, al incadrarii ca mesaj cinematografic in Europa".

"Am primit si o marca a tarii, avem o eticheta. Nu e un val, e un grup de tineri foarte onest. Ei sunt foarte cinstiti in ceea ce fac, spun ce vad cu ochii. S-ar putea, daca se inchide un cerc dupa niste ani, si ei evolueaza in directia in care si-au propus, sa poata fi numiti val. Ei nu umbla cu smecherii, au si invatat pe parcursul facerii filmelor si au evoluat de la un film la altul, dar din pacate, se simte un grad de ostilitate intre doua blocuri, ei, si statul roman, care este ca un bolovan ce nu prea vrea nimic", a afirmat actorul.

Marcel Iures este protagonistul spectacolului "Absolut!", regizat de Alexandru Dabija, productie a Teatrului ACT din Bucuresti, care va avea loc duminica, la Teatrul National Cluj-Napoca in cadrul Festivalului International de Film "Comedy Cluj".

"Comedy Cluj" se desfasoara in perioada 12 - 21 octombrie la Cluj-Napoca.

Sursa foto:
www.tatalfantoma.ro


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Media & Pub »


Comunicate de presă

Vrei ca informatia ta sa ajunga la publicul tau tinta? Publica un comunicat de presa →


Citește și
"Pe aripile vântului", considerat rasist, a fost retras de pe HBO Max
Setari Cookie-uri