Sanda Visan, realizator TV in SRTv, care se afla pe lista persoanelor ce vor fi disponibilizate de la 1 februarie, a declarat ca nu a participat deloc la procesul de selectie de personal, pentru ca nu a fost notificata legal in acest sens.

"Nu am participat la acest proces de evaluare, pentru ca nu am fost notificata in mod legal. Consider ca o reformulare a obiectivelor de institutie publica de dimensiunea Televiziunii Romane este necesara, dar trebuie facuta legal si nedescriminatoriu", a spus Sanda Visan.

Ea a precizat ca mai sunt si alti angajati ai TVR care nu au fost notificati sa participe la procesul de evaluare.
Totodata, Sanda Visan a spus ca, in conditiile in care va fi preavizata in vederea concedierii, va actiona in instanta Televiziunea Romana.

"O sa actionez in instanta, in masura in care voi primi o notificare. Cata vreme nu exista niciun document oficial care sa ma informeze despre acest proces (de evaluare, n.r.) nu pot sa am nicio opinie, dar sunt convinsa ca lucrurile, intr-un fel sau altul, isi vor urma cursul si, daca se dovedeste ca este un proces la care nu am participat si ca sufar consecintele neparticiparii mele, voi actiona in instanta institutia, cu tot regretul", a explicat Sanda Visan.

Si Cezar Ion, directorul Directiei Editoriale din TVR, care se afla la randul sau pe lista persoanelor ce vor fi concediate de la 1 februarie, a declarat ca nu a fost notificat oficial sa participe la procesul de evaluare. In aceste conditii, Cezar Ion a spus ca va da in judecata Societatea Romana de Televiziune, fiind in acest caz la al 11-lea proces cu TVR.

"Este al 11-lea proces cu acest angajator, este fabulos. Pur si simplu, cand te uiti in urma in ultimii 10-12 ani si vezi seria de abuzuri, ramai absolut stupefiat, nefiind o chestie sindicala. Eu nu sunt sindicalist, nu am fost niciodata membru in sindicat, este pur si simplu o demonstratie limpede ca lumina ochilor a unui abuz fara niciun fel de limite. Evident ca procedurile nu s-au respectat, dar eu nu m-am prezentat la acest proces de selectie pentru ca pur si simplu nu am fost notificat, nu am fost chemat sa ma prezint la acest proces de selectie, pentru ca reprezentantii angajatorului, Claudiu Saftoiu, Cristian Zgabercea si altii din acest grup de lucru cum l-au numit ei, probabil ca au fost sfatuiti de avocatii care au consiliat acest proces, ca nu au cum sa ma cheme la acest proces de selectie pentru ca nu ma pot evalua propriii mei angajati. Deci comisiile de evaluare erau compuse din propriii mei subalterni, nu aveau cum sa ma evalueze nici formal, nici legal, nici informal, nici procedural, de niciun fel. Si atunci au preferat sa nu ma notifice si sa ma concedieze pur si simplu fara absolut nicio discutie. Eu am stat pana in momentul asta sa vad daca intr-adevar vor ajunge in acest punct imposibil de imaginat din punct de vedere legal", a spus Cezar Ion.

Cezar Ion a spus ca lucreaza de 20 de ani in TVR, unde, in urma concursurilor sustinute, a evoluat de la reporter, cu jumatate de norma, pana la director al Directiei Editoriale, in care se afla in prezent.

Lista cuprinde 627 de nume, intre care se regasesc Gianina Corondan, Elise Stan, Sanda Visan, Irninis Miricioiu Radulescu, Dan Radu, Adriana Titieni, Cezar Ion, Horia Romanescu, Constantin Trofin si Tudor Calin Zarojanu.

In prezent, TVR are un numar total de 3.150 de angajati, dintre care, de la 1 februarie, vor ramane 2.450, in timp ce 635 de persoane vor fi concediate.

Televiziunea Romana are o pierdere cumulata de circa 130 de milioane de euro, in timp ce datoriile fiscale acumulate de televiziunea publica la bugetul de stat sunt in cuantum de 65 de milioane de euro.

De asemenea, in urma concedierilor colective, TVR trebuie sa plateasca salarii compensatorii care au fost bugetate la 16,5 milioane de lei (aproximativ 4 milioane de euro).