Wall Street Journal (WSJ) a anuntat joi ca reteaua sa de calculatoare a fost tinta hackerilor chinezi si denunta tentative ale Beijingului de a-i spiona jurnalistii, relateaza AFP, citat de Mediafax.
Cotidianul economic a facut acest anunt la o zi dupa ce New York Times a anuntat ca hackeri chinezi au patruns in calculatoarele sale, ca raspuns la un reportaj publicat la 25 octombrie despre averile acumulate de apropiati ai premierului Wen Jiabao prin afaceri comerciale.

Wall Street Journal subliniaza ca aceste atacuri au ca "scop aparent controlarea relatarilor despre China" de catre jurnalisti si sugereaza ca practica chineza de spionare a presei americane a devenit "un fenomen curent".

"Probe arata ca aceste eforturi de infiltrare vizeaza o controlare a relatarilor facute de Jurnalul Chinei, ci nu realizarea castiguri comerciale sau deturnarea informatiile clientilor", subliniaza, intr-un comunicat, Paula Keve, de la agentia Dow Jones, care face parte alaturi de Wall Street Journal din grupul News Corp al magnatului Rupert Murdoch.

Wall Street Journal nu a precizat cand au inceput aceste atacuri informatice, insa a anuntat ca o revizuire a retelei sale informatice cu scopul de a spori securitatea a fost efectuata joi.

"Avem intentia ferma de a ne continua sa practicam un jurnalism combatant si independent", a subliniat Paula Keve.

Postul de televiziune CNN a anuntat la randul sau, joi seara, ca sistemul informatic al serviciului sau international a fost blocat timp de cateva minute, ca raspuns la reportajul sau cu privire la piratarea New York Times.

"CNN a fost negru timp de sase minute", a scris intr-un mesaj postat pe Twitter o jurnalista CNN International, Hala Forani. "#China a blocat CNN din cauza interviului @HalaGorani despre piratarea informatica a @nytimes", se arata in mesaj.

La Beijing, reactia autoritatilor nu a intarziat sa apara. "Autoritatile chineze competente au raspuns deja, in mod clar, acuzatiilor nefondate ale New York Times", a declarat pentru presa Hong Lei, un purtator de cuvant al Ministerului de Externe.

"China este, de asemenea, vitima a unor atacuri informatice (...). Legislatia chineza interzice asemenea atacuri, iar noi speram ca toate partile vor adopta o atitudine responsabila asupra acestei probleme", a adaugat el.

Hackeri chinezi cu posibile legaturi guvernamentale au atacat si New York Times in ultimele patru luni, patrunzand in sistemul sau informatic si furand parole, a anuntat NYT miercuri.

Symantec, o companie in domeniul securitatii informatice - care a fost denuntata de catre New York Times pentru ca nu a fost in stare sa impiedice piratarea sistemului sau -, a anuntat, intr-un comunicat ca "atacuri insistente, ca cel descris de catre New York Times, subliniaza cat de important este ca intreprinderile, tarile si consumatorii sa se asigure ca au adoptat toare masurile posibile de securitate".

Potrivit New York Times, hackerii a caror victima a fost au accesat e-mailuri si documente patrunzand in conturile de e-mail ale sefului Biroului sau din Shanghai, David Barboza, care a scris ancheta despre rudele lui Wen Jiabao, si in cele ale fostului sef al Biroului de la Beijing, Jim Yardley, actualul sef al Biroului pentru Asia de Sud si India.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Media & Pub »


Setari Cookie-uri