Giovanna Chiri, care acopera din punct de vedere mediatic evenimentele de la Vatican pentru agentia de presa italiana ANSA, este primul jurnalist din lume care a transmis stirea despre demisia Papei Benedict al XVI-lea, scrie Mediafax.
"Atunci cand Papa Benedict al XVI-lea a inceput sa citeasca cu o voce tremuranda discursul lui de ramas bun, in limba latina, creierul meu a suferit un scurtcircuit. Mi-am spus ca era ceva absurd. Stiam, ca toata lumea, ceea ce scrisese el in cartea lui. Insa eram convinsa ca nu va demisiona niciodata", a declarat jurnalista italiana.

In calitate de jurnalist care acopera evenimentele de la Vatican inca din anul 1994, Giovanna Chiri a reusit sa transmita aceasta stire foarte repede, desi s-a aflat sub o presiune foarte mare.

"Ca persoana, imi parea foarte, foarte rau. Il admir pe Ratzinger. Il respect", a spus ea. "Mi-am dat seama de importanta stirii: Am luat legatura cu agentia, pentru ca informatia sa fie verificata, desi nu ma indoiam de latina mea, iar colegii de la sediul agentiei au publicat stirea. Asa am comunicat informatia".

Vaticanul este un loc destul de greu de monitorizat din punct de vedere mediatic. Jurnalistii acreditati iau pulsul evenimentelor de acolo si se informeaza despre cum stau lucrurile in sanul Bisericii. Ei monitorizeaza astfel o organizatie care influenteaza vietile multor milioane de credinciosi, pentru care doua stiri individuale sunt mai importante decat toate celelalte: numirea unui nou Papa si despartirea de cel actual.

Charles De Pechpeyrou, un reporter francez acreditat la Vatican, care lucreaza pentru agentia de presa i.media, a relatat pentru Huffington Post felul in care a transmis el insusi stirea despre demisia Papei Benedict al XVI-lea. El se afla luni dimineata la Vatican, intr-o zi in care singurul eveniment trecut in calendar era un consistoriu public organizat pentru canonizarea unor persoane considerate binecuvantate.

"Era important, dar nu era totusi un eveniment foarte important, pe care sa il subliniezi in agenda ta. Daca te ocupi de el, faci acest lucru ca o masura de precautie, pentru a raporta ceea ce se intampla acolo", a declarat Charles De Pechpeyrou, care se afla in sala de conferinte de la Vatican, alaturi de un alt coleg francez, de Giovanna Chirri, Andreas Beltramos (jurnalist pentru Notimex) si un reporter japonez acreditat la Vatican.

De regula, reporterii urmaresc consistoriul pe ecranele televizoarelor care transmit imagini cu circuit intern din Vatican. "Doar cateva evenimente sunt televizate. In acest caz, transmisia video era live", spune Pechpeyrou.

Pechpeyrou afirma ca reporterii acreditati la Vatican vorbeau intre ei despre cuvintele - citate inca o data luni de parintele Lombardi - publicate in cartea papei Benedict al XVI-lea, "Light of the World", referitoare la o eventuala demisie. In acea carte, Papa Benedict al XVI-lea afirma ca nu se poate demisiona intr-un moment de criza, ci doar intr-un moment de liniste sau pur si simplu atunci "cand nu mai poti".

Giovanna Chirri a confirmat si ea aceste informatii. "Am citit si eu cartea, dar nu-mi venea sa cred ca el chiar va face acest lucru cu adevarat. Nu ne-am fi imaginat niciodata ca se va intampla azi (luni, n.r.). La sfarsitul consistoriului, l-am vazut pe parintele Marini inmanandu-i Papei o coala de hartie. Benedict al XVI-lea a inceput sa citeasca in latina si...".

Acela a fost momentul in care competitia dintre jurnalisti a inceput. Cine va fi acela care va raporta primul din lume despre demisia papei? Cine era suficient de curajos pentru a transmite primul aceasta stire? Probabil ca aceste intrebari nu inseamna prea mult in afara companiilor mass-media, insa ele devin chestiuni foarte importante pentru oamenii care lucreaza pentru aceste companii.

"Bravo, Giovanna!", au scris multi jurnalisti italieni pe Twitter. Giovanna Chiri a fost primul jurnalist din lume care a transmis stirea despre demisia Papei. Reporter la Vatican "care nu tine pasul cu moda", asa cum se descrie ea insasi, Giovanna Chirri nu a pierdut nicio secunda.

Luni dimineata, la ora locala 11.46, stirea ei a fost publicata in regim FLASH pe fluxul agentiei de presa ANSA, cu titlul "Papa lascia pontificato" ("Papa renunta la pontificat").

"Giovanna a fost cu mult inaintea mea. Cred ca ea a fost prima (din lume, n.r.) care a publicat stirea", afirma Pechpeyrou. "Pe langa asta, noi a trebuit sa facem multe verificari inainte de a publica stirea pe fluxul nostru, colegii din Franta au trebuit sa faca si ei verificari".

Dificultatea cea mare a fost "intelegerea limbii latine", spune reporterul francez.

"La un moment dat, de exemplu, am auzit cuvantul «incapacitate» in discursul Papei. M-am intors si am vorbit cu colegul meu mexican. Am vazut atunci ca Papa avea o expresie trista pe chip, acela nu era felul in care arata el de obicei. Ceva nu era bine. Apoi, atunci cand cardinalul Sodano a vorbit despre «tristete», am inteles in sfarsit cu totii. Apoi, parintele Lombardi a confirmat la telefon ca Papa a demisionat".

Acesta este felul in care stirea despre demisia Papei Benedict al XVI-lea a aparut in presa internationala.

Jurnalista Giovanna Chirri si agentia de presa ANSA, ca si toate sursele de stiri din Italia, au primit complimente de la companiile mass-media din strainatate, inclusiv de la The New York Times.

Papa Benedict al XVI-lea si-a anuntat, luni, demisia incepand cu 28 februarie, o premiera in istoria moderna a Bisericii, invocand "varsta avansata", intr-un discurs rostit in latina intr-un consistoriu la
Vatican.

Un nou papa va fi desemnat "pentru Pasti", a precizat el ulterior, intr-o conferinta de presa convocata din scurt la Vatican. Benedict al XVI-lea se va retrage ulterior la o manastire, in incinta Vaticanului, a adaugat el.
I
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Media & Pub »


Setari Cookie-uri