Betty Ann Ong se afla in unul dintre cele doua avioane care au lovit World Trade Center din New York si, potrivit rudelor ei, folosirea inregistrarii telefonice din timpul tragediei este "revoltatoare".

Mark Boal, scenaristul filmului care a fost nominalizat la Oscar si care are ca subiect capturarea si uciderea lui Osama Bin Laden, a declarat pentru presa ca Ong este "o eroina nationala".

Betty Ann Ong, insotitoare de bord pe linia American Airlines Flight 11, a vorbit timp de 23 de minute cu autoritatile, de la telefonul aflat la bordul aeronavei, oferind acestora detalii cu privire la atentat.

Betty se afla printre victimele ale caror voci sunt auzite in cadrul unei secvente de la inceputul filmului "Zero Dark Thirty", iar fratele ei sustine ca inregistrarea a fost folosita fara permisiunea familiei.

"Consider ca este revoltator, iar modul in care s-a actionat reprezinta un abuz la adresa victimelor", a declarat fratele lui Betty Ann Ong pentru The New York Times.

Acesta a cerut ca, in cazul in care filmul este castigator al unui premiu Oscar, echipa sa isi prezinte scuze public, in cadrul galei. Totodata, el le-a mai cerut producatorilor lungmetrajului sa faca donatii fundatiei infiintate in numele lui Betty Ann Ong, dar si sa publice pe site si in comunicatul de lansare a DVD-ului informatia potrivit careia familia Ong nu este de acord cu tortura, asa cum este prezentata in film.

Intr-un comunicat comun al studiourilor de film Sony si Annapurna Pictures se precizeaza ca scenaristul Mark Boal si regizoarea Kathryn Bigelow au fost tot timpul intr-o relatie directa si stransa cu familiile victimelor, chiar din momentul lansarii productiei.

"'Zero Dark Thirty' este, intr-o mica masura, un tribut adus celor care vor fi mereu afectati de aceste atacuri", se arata in comunicat.

Astfel, ca urmare a solicitarilor familiei lui Betty Ann Ong, link-uri catre site-ul Fundatiei Betty Ann Ong, catre organizatia Voices of September 11th si catre site-ul memorial 9/11 au fost postate pe pagina oficiala de internet a filmului "Zero Dark Thirty".

Lungmetrajul regizat de Kathryn Bigelow s-a aflat in centrul a numeroase controverse inca de la lansarea sa, intrucat prezinta scene de tortura a unor persoane care ar fi contribuit la localizarea fostului lider al retelei Al-Qaida. Mai multe voci au spus despre "Zero Dark Thirty" - care, duminica seara, a primit un Oscar pentru cel mai bun montaj de sunet - ca ar fi fost un instrument de propaganda electorala pentru realegerea presedintelui american Barack Obama.