Claudiu Saftoiu (foto), presedintele-director general al TVR, a semnat deciziile de concediere pentru cei 627 de angajati care au fost disponibilizati in urma selectiei personalului din televiziunea publica, acestia urmand sa primeasca, esalonat, salarii compensatorii in cuantum de circa 2.750.000 de euro.
Astfel, in medie per angajat TVR va plati salarii compensatorii de peste 4.380 euro.

Potrivit unui comunicat remis Mediafax, procesul de restructurare a Societatii Romane de Televiziune (SRTv) s-a incheiat.
Presedintele-director general, Claudiu Saftoiu, a semnat deciziile individuale de concediere pentru cei 627 de angajati care au fost disponibilizati in urma selectiei personalului din SRTv, dupa ce, la 1 februarie 2013, au fost emise preavizele de concediere.

Deciziile individuale de disponibilizare sunt insotite de adeverinte de venit pentru a fi depuse la Agentia Locala pentru Ocuparea Fortei de Munca (ALOFM), respectic Agentia Judeteana pentru Ocuparea Fortei de Munca (AJOFM).

"Am incheiat o etapa importanta in procesul de redresare a TVR, demarat inca de la preluarea mandatului", a declarat Claudiu Saftoiu, presedintele-director general al TVR. "Urmeaza insa o perioada de provocari, in care ne dorim sa recastigam atentia publicului prin productii de calitate. Am inceput deja sa difuzam editii premiera ale unor emisiuni consacrate, iar in curand vom lansa programe noi", a adaugat Saftoiu.

Potrivit comunicatului, concedierea colectiva din SRTv a fost una dintre masurile necesare pentru reducerea cheltuielilor televiziunii publice, restabilirea echilibrului financiar si plata datoriilor acumulate. "Obiectivul administratiei Televiziunii Romane in urma concedierii colective a fost reducerea fondului de salarii al SRTv cu pana la 30 de procente", se spune in comunicat.

Potrivit sursei citate, in privinta angajatilor disponibilizati, SRTv isi va respecta obligatiile de angajator, conform legii, in astfel de situatii. "Salariile compensatorii vor fi platite esalonat. Cuantumul salariilor compensatorii este de aproximativ 2.750.000 de euro", se spune in comunicatul TVR.

O lista cu salariatii TVR care sunt preavizati de la 1 februarie in vederea concedierii colective a fost publicata, pe 28 ianuarie, pe pagina de intranet a TVR. Lista cuprinde 627 de nume, intre care se regasesc Gianina Corondan, Elise Stan, Sanda Visan, Irninis Miricioiu Radulescu, Dan Radu, Adriana Titieni, Cezar Ion, Horia Romanescu, Constantin Trofin si Tudor Calin Zarojanu.

TVR are in momentul de fata o pierdere cumulata de circa 130 mil. de euro, in timp ce datoriile fiscale acumulate de televiziunea publica la bugetul de stat sunt in cuantum de 65 mil. de euro. Astfel, din luna februarie, TVR trebuie sa plateasca in fiecare luna la bugetul de stat in jur de un milion de euro, pentru a-si achita datoriile, dupa cum a declarat, intr-un interviu acordat MEDIAFAX si publicat in 25 ianuarie 2013 Claudiu Saftoiu, presedintele-director general al TVR.

Pe de alta parte, in comunicatul TVR se precizeaza ca, sub imperativul termenelor prevazute in Hotararea Guvernului nr. 617/2012 privind suspendarea executarii silite a creantelor fiscale administrate de Agentia Nationala de Administrare Fiscala fata de SRTv si in OUG nr. 33/2012, Consiliul de Administratie (CA) al TVR avea obligatia de a pune in aplicare un program de redresare economica, cu masuri organizatorice, restructurari economice si de personal necesare functionarii eficiente a SRTv, in vederea platii datoriilor fiscale si a reesalonarii prin negociere a celorlalte datorii.

Astfel, prin HCA nr. 110/2012, Consiliul de Administratie al SRTv a adoptat Programul de redresare economica a Televiziunii Romane. Pe 1 septembrie 2012, in baza Programului de redresare, Guvernul a aprobat Memorandumul referitor la esalonarea datoriilor SRTv pe o perioada de sapte ani.

Pe 21 decembrie 2012, ANAF a emis acordul de principiu privind esalonarea la plata a obligatiilor fiscale ale SRTv.

Conform Memorandumului, din luna februarie 2013, TVR a inceput sa achite datoriile fiscale, in cuantum de aproximativ 1 milion de euro/luna.

Prin Ordinul PDG nr. C/576/05.09.2012 a fost infiintata Comisia pentru reprezentarea SRTv in cadrul consultarilor cu partenerii de dialog social, parte a implementarii Programului de redresare economica a SRTv. Comisia a sustinut interesele SRTv, conform celor cuprinse in programul de redresare economica a SRTv, iar rezultatele consultarilor au fost aprobate de CA in data de 28.09.2012.

Prin Ordinul PDG nr. C/592/11.09.2012 a fost aprobat Proiectul planului de restructurare de personal in cadrul SRTv, intocmit de Comisia infiintata prin ordin PDG nr. C/576/05.09.2012 si care a facut obiectul procedurii de consultare cu partenerii de dialog social.

Prin Ordinul PDG nr. C/661/02.10.2012 au fost infiintate comisiile de selectie a personalului din SRTv in vederea stabilirii ordinii prioritatii la concediere (anulat prin adresa nr. 175/07.10.2012), iar prin HCA nr. 121/29.10.2012 a fost aprobat Regulamentul privind organizarea si desfasurarea selectiei salariatilor Societatii Romane de Televiziune. Ulterior, prin Ordinul PDG nr. C/709/01.11.2012, au fost infiintate comisiile de selectie a salariatilor, comisia de solutionare a contestatiilor precum si mandatul acesteia.

Procesul de restructurare a personalului din Televiziunea Romana a inceput pe 5 noiembrie 2012, cu selectia salariatilor, pe criterii profesionale. La selectie au participat toti salariatii SRTv, notificati in acest sens, cu exceptia situatiilor prevazute de legislatia incidenta in materia concedierii colective. Selectia a presupuns trei etape - depunerea unui memoriu de activitate, sustinerea unui test grila si a unui interviu - care, in punctajul final, au contat cu ponderi de 50, 20, respectiv 30%. La procesul de selectie au participat 2.562 de salariati, din cei 2.784 de angajati notificati, adica un procent de 92%.

Pe 11 decembrie 2012 au fost anuntate rezultatele. Angajatii au putut depune contestatii conform regulamentului aplicabil, termenul de solutionare fiind prelungit prin hotarare a Consiliului de Administratie, adoptata in sedinta din 20 decembrie 2012.

Pe 17 ianuarie 2013 au fost afisate rezultatele finale ale procesului de selectie, iar pe 23 ianuarie 2013 a avut loc o noua runda de consultare cu partenerii de dialog social.

In data de 1 februarie 2013 au fost emise preavizele de concediere, la 1 februarie 2013, noua organigrama a SRTV devenit operationala, iar pe 1 martie 2013 au fost semnate deciziile individuale de concediere.

Conducerea TVR a trebuit sa elaboreze o strategie de restructurare a Televiziunii Romane, dupa ce, pe 27 iunie 2012, Guvernul a adoptat o ordonanta de urgenta (OUG) potrivit careia Consiliul de Administratie al TVR trebuie sa aprobe, in termen de 45 zile (de la publicarea in MO a OUG, n.r), un program de redresare economica, cu restructurari economice, de personal si plata datoriilor fiscale in sase luni.

Pe 10 august 2012, fostul CA al TVR a adoptat raportul grupului de lucru care sta la baza Programului de redresare economica a Televiziunii Romane, care a prevazut ca TVR Info si TVR Cultural trebuie sa isi inceteze emisia, iar misiunea TVR Cultural va fi preluata de TVR 2 (care se va redenumi TVR 2 Cultural) si de TVR 3.

TVR Info si-a suspendat emisia pe 15 august 2012, la ora 23.59, in timp ce TVR Cultural si-a suspendat emisia pe 15 septembrie 2012, de la ora 23.59.

Pentru TVR Info, conducerea Televiziunii Romane a gasit o solutie. Astfel, Societatea Romana de Televiziune a primit, pe 13 noiembrie 2012, aprobarea Consiliului National al Audiovizualului (CNA) de a transforma TVR Info in TVR News. Noua televiziune a inceput sa emita din 15 noiembrie 2012 si difuzeaza in mare parte programe ale Euronews, dar si continut produs de Televiziunea Romana.

In schimb, SRTv a informat Consiliul National al Audiovizualului ca renunta la licenta TVR Cultural, ca urmare a situatiei financiare critice a televiziunii publice. Licenta TVR Cultural a expirat pe 15 decembrie 2012.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online. Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară. În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:

Mai multe articole din secțiunea Media & Pub »


Setari Cookie-uri