Guvernul va reintroduce jocurile de noroc de tip bingo organizate prin intermediul sistemelor retelelor de televiziune in categoria jocurilor de noroc reglementate, potrivit unui proiect de ordonanta de urgenta prin care se modifica OUG 77/2009 privind organizarea si exploatarea jocurilor de noroc, cu modificarile si completarile ulterioare.

Organizatorii jocurilor bingo televizate vor plati o taxa de licenta anuala de 300.000 de lei si o taxa pentru autorizarea de exploatare a acestor jocuri de 5 % din veniturile totale obtinute din vanzarile de bilete de participare la joc, dar nu mai putin de 500.000 lei.

Totodata, operatorii trebuie sa aiba un capital minim de un milion de lei atunci cand solicita obtinerea licentei de organizare.

Mijloacele de joc utilizate la jocurile bingo organizate vor fi vizate si controlate de Biroul Roman de Metrologie Legala. O firma care organizeaza astfel de jocuri trebuie sa distribuie biletele prin minim 48 de agentii, cate una in fiecare resedinta de judet si in fiecare sector al Capitalei.

Jocurile bingo televizate au fost permise in perioada 1992-2002, dupa care au fost interzise pana in iunie 2009, cand s-a reintrodus organizarea si desfasurarea acestui tip de joc de noroc odata cu intrarea in vigoare a OUG 77/2009. In vara anului trecut, Guvernul a interzis derularea jocurilor bingo televizate printr-o hotarare care elimina prevederile referitoare la reglementarea acestora.

Statul vrea sa le reintroduca in categoria jocurilor de noroc reglementate pentru armonizarea sistemului de reglementare, crearea de noi locuri de munca, cresterea veniturilor la bugetul de stat prin plata de taxe de licentiere si autorizare, de impozite pe veniturile din jocurile de noroc, impozitul pe profit platit de organizatorii de jocuri de noroc, precum si de impozite pe salariile platite de organizatori angajatilor.

Interzicerea jocurilor bingo televizate a condus la crearea unui mediu neconcurential, intrucat in legislatia actuala a fost mentinuta organizarea de jocuri de noroc tip bingo in sali, se arata in nota de fundamentare a proiectului de ordonanta de urgenta. Totodata, autoritatile doresc sa evite migrarea participantilor catre jocurile de noroc nereglementate.