Guvernul va autoriza operatori locali de jocuri de noroc si pariuri online, odata cu infiintarea Oficiului National pentru Jocuri de Noroc, institutie care va asigura si suportul tehnic pentru astfel de activitati, statul estimand ca va realiza venituri suplimentare pentru buget.
"Pana in prezent, desi exista cadrul legal de autorizare si desfasurare a activitatii de jocuri de noroc online in Romania, nu a fost acordata nicio autorizatie de operator de monitorizare si raportare in vederea realizarii controlului tehnic, monitorizarii si raportarii pentru jocurile de noroc on-line. De asemenea, nu a fost identificata o autoritate sau o institutie de stat careia sa-i fie atribuite competentele de monitorizare si raportare pentru jocurile de noroc on-line. Modelul implementat in o serie de state membre ale Uniunii Europene, care exploateaza cu succes jocurile de noroc, este cel al autoritatii de monitorizare si raportare pentru jocurile de noroc", se arata in nota de fundamentare a unui proiect de ordonanta de urgenta privind infiintarea Oficiului National pentru Jocuri de Noroc (ONJN).

Cu alte cuvinte, statul va investi in crearea infrastructurii pentru monitorizarea jocurilor de noroc, intrucat nicio companie privata nu a fost atrasa de aceasta activitate, conform Mediafax.

Proiectul de ordonanta prevede ca ONJN va "exercita controlul tehnic, monitorizarea si supravegherea pentru jocurile de noroc de tip pariuri on-line organizate prin intermediul sistemelor de comunicatii de tip internet, sisteme de telefonie fixa sau mobila, jocurile bingo organizate prin intermediul sistemelor de comunicatii de tip internet, sisteme de telefonie fixa sau mobila, jocuri de noroc on-line organizate prin intermediul sistemelor de comunicatii de tip internet, sisteme de telefonie fixa ori mobila, astfel cum aceste activitati sunt reglementate de Ordonanta de urgenta a Guvernului nr.77/2009 privind organizarea si exploatarea jocurilor de noroc, cu modificarile si completarile ulterioare".

Noua entitate va asigura autorizarea, supravegherea si monitorizarea, inclusiv tehnica, a tuturor tipurilor de jocuri de noroc reglementate de legislatia in vigoare, inclusiv jocurile si pariurile online si jocurile tip bingo transmise prin televiziuni sau internet. Guvernul a revenit asupra deiciziei de a interzice jocurile tip Bingo televizate, pe care le-a interzis la jumatatea anului trecut.

Oficiul National pentru Jocuri de Noroc se va infiinta in subordinea Guvernului, va avea patrimoniu si buget propriu, finantat de la bugetul de stat prin bugetul Secretariatului General al Guvernului, precum si din fondul de stimulente constituit cu destinatie speciala.

Oficiul constituie lunar un fond de stimulente cu destinatie speciala prin retinerea unei cote de 20% din sume reprezentand valoarea amenzilor stinse prin incasare, 20% din sume reprezentand valoarea bunurilor confiscate cu titlu definitiv si valorificate sau 25% din sumele incasate pentru prestatiile catre organizatorii de jocuri de noroc on-line.

Institutia va fi condusa de un Comitet de Supraveghere format din 9 membri, 2 executivi (presedintele si vicepresedintele) si 7 neexecutivi, care vor fi numiti prin decizia prim-ministrului pana la 15 aprilie.

Presedintele are rang de secretar de stat si este propus si numit direct de premier. Vicepresedintele are rang de subsecretar de stat si este propus de ministrul Finantelor.

Ceilalti membri vor fi propusi de presedintele Oficiului National de Prevenire si Combatere a Spalarii Banilor, ministrul Afacerilor Interne, presedintele Comitetului Olimpic si Sportiv Roman, presedintele Agentiei Nationale de Administrare Fiscala, secretarul General al Secretariatului General al Guvernului, ministrul Culturii si ministrul Finantelor Publice.

Membrii comitetului nu pot ocupa functii in structurile sau organele de conducere ale partidelor politice.

"Oficiul se infiinteaza cu un numar maxim de 200 de posturi, prin diminuarea corespunzatoare a numarului de posturi aprobat pentru Ministerul Finantelor Publice acest numar putand fi modificat ulterior cu incadrarea in numarul total de posturi atribuit Secretariatului General al Guvernului, prin hotarare a Guvernului", se arata in proiectul de lege.

Angajatii din aparatul propriu al Ministerului Finantelor Publice cu atributii in domeniul jocurilor de noroc vor fi preluati prin transfer in interesul serviciului in cadrul Oficiului de la 15 aprilie 2013 si isi pastreaza toate drepturile.

ONJN va fi investit prin lege cu atributii de a solicita date si informatii sau pentru efectuarea unor activitati oricarei institutii publice, autoritati de supraveghere sau oricaror operatori
economici, care detin competente directe ori indirecte referitoare la aceasta activitate, indiferent de nivelul si forma de implicare. La o prima vedere, acest lucru va implica printre altele Banca National a Romaniei, Oficiul pentru Prevenirea si Combaterea Spalarii Banilor si bancile comerciale sau alte institutii de plata.

"Deciziile si/sau solicitarile oficiului, formulate in scris in conformitate cu prevederile legale in vigoare, sunt obligatorii pentru operatorii a caror activitate, chiar ocazionala, are incidenta asupra domeniului jocurilor de noroc, precum si pentru operatorii care pot oferi sau exista premise ca pot oferi date si/sau informatii relevante", se mai arata in proiectul de ordonanta.

Potrivit notei de fundamentare publicate de MFP, statul estimeaza ca dupa modificarea legislatiei si infiintarea ONJN se va realiza la buget un supliment de venituri de 87 milioane lei in acest an si cate 117 milioane lei in fiecare din urmatorii cinci ani.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online. Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară. În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:

Mai multe articole din secțiunea New Media »


Setari Cookie-uri