Intr-un anunt publicat recent pe site-ul propriu, CNA transmite radiodifuzorilor solicitarea Oficiului National pentru Jocuri de Noroc (ONJN) "de a consulta ONJN in situatia in care intocmesc, cu diferite societati comerciale, contracte de publicitate/ reclama/ marketing privind jocuri de noroc, pentru a putea fi informati daca acestea se desfasoara legal pe teritoriul Romaniei si pot fi promovate".

Potrivit articolului 89, alineatul 1 din Codul de reglementare a continutului audiovizual, "Jocurile de noroc pot fi difuzate in cadrul unui program audiovizual sau pot fi subiect al unei comunicari comerciale audiovizuale numai daca sunt autorizate in conditiile legii".

Totodata, CNA invoca si articolul 26 din Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr. 77/2009 privind organizarea si exploatarea jocurilor de noroc, potrivit caruia "(1) Reclama, publicitatea sau orice activitate cu caracter promotional privind activitatile si jocurilor interzise, potrivit prezentei ordonante de urgenta, constituie contraventie si se pedepseste cu amenda de la 50.000 lei la 100.000 lei. (2) Desfasurarea activitatilor de marketing, reclama, publicitate sau orice alte activitati cu caracter promotional privind jocurile de noroc definite la art. 10 alin. (1) lit. g) - i) ori activitatile si serviciile conexe acestora, care nu sunt autorizate pe teritoriul Romaniei, constituie contraventie si se pedepseste cu amenda de la 50.000 lei la 100.000 lei".

Conform prevederilor aceleiasi OUG, "controlul respectarii regimului legal al activitatilor din domeniul jocurilor de noroc, precum si aplicarea sanctiunilor se fac de catre persoanele imputernicite din cadrul Oficiului National pentru Jocuri de Noroc".

Citeste si:

Pe de alta parte, mai multe spoturi publicitare pentru jocurile de poker online Fulltilt si Pokerstars au fost interzise de la difuzarea pe posturile de televiziune si radio, potrivit unor decizii luate in sedinta din 5 noiembrie 2013 de CNA, care a considerat ca acestea incalca legislatia audiovizualului.

La sedinta CNA din 5 noiembrie a participat si Odeta Nestor, presedintele Oficiului National pentru Jocuri de Noroc, care a precizat ca, la momentul respectiv, in Romania nu exista niciun operator de jocuri de noroc online licentiat. Totodata, ea a mai spus ca, potrivit legislatiei in vigoare, "marketingul, reclama si publicitatea sunt strict interzise pentru jocurile de noroc nelicentiate in Romania".

Odeta Nestor a mai spus ca Oficiul National pentru Jocuri de Noroc a actionat deja pe partea contraventionala impotriva acestor operatori de jocuri de noroc nelicentiate, precizand insa ca aceste contraventii sunt nesemnificative, avand in vedere nivelul incasarilor pe care le produc acestia in Romania. "Oamenii si le asuma (...) Mi se pare chiar o sfidare", a mai spus atunci Odeta Nestor.