Nascut pe 15 februarie 1933, Octavian Lazar Cosma este muzicolog, profesor si membru corespondent al Academiei Romane din anul 2011.

La sectiunea de Muzica instrumentala si multimedia au fost decernate: premiul pentru lucrare simfonica - lui Calin Ioachimescu, pentru "Concerto for flute and orchestra"; premiul pentru lucrare multimedia - Dianei Rotaru, pentru "Hypnagogia", pentru grup solistic, orchestra de camera si sunete preinregistrate; premiul pentru lucrare camerala - lui Carmen Carneci, "Doiniri", pentru 2 flaute; premiul filialei Cluj - lui Adrian Borza, pentru "If", pentru oboi solo si calculator interactiv.

In cazul subsectiei de fanfara, premiul UCMR a fost acordat lui Octavian Luncan, pentru "Rapsodia Dorului".

La sectia de Muzica vocala au fost acordate mai multe distinctii. Astfel, premiul pentru lucrare vocal-simfonica a fost primit de George Balint, pentru "Opera MAIISM", premiul pentru lucrare vocal-instrumentala - Alexandra Cherciu, pentru "5 Rondeluri pe versuri de Alexandru Macedonski", premiul pentru lucrare corala ampla - Dan Buciu, pentru "Frica - pe versuri de Marin Sorescu".

Totodata, premiul pentru creatie didactica (sectia Didactica) a fost primit de Irina Odagescu Tutuianu, pentru "Continuum Y, pentru voce si pian (orga)".

La sectia de muzica jazz/ pop, au fost acordate trei distinctii: premiul pentru un grupaj de melodii - Jolt Kerestely, pentru "Anii mei flori de tei", "Lacrima", "Printesa mea", "De cate ori", pe versuri de Carmen Aldea Vlad; premiul pentru spectacol - Dumitru Lupu, pentru "Catun Fericit" (comedie muzicala); premiul pentru muzica de jazz sau muzica instrumentala - Mircea Tiberian, pentru "Inside out" (proiect ce cuprinde partituri, comentarii, analize si un suport audio).

La sectia de muzicologie au fost acordate: premiul pentru istoriografie - Florinela Popa, pentru "Serghei Prokofiev"; premiul pentru sistematica muzicala - Dinu Ciocan, pentru "O teorie semiotica a interpretarii muzicale" (volumul al II-lea, partea I); premiul pentru publicistica - critica muzicala - Alexandru Badulescu, pentru activitatea publicistica si pentru volumul "Cultura muzicala pe teritoriul Jud. Prahova in sec. XIX- XX".

Uniunea Compozitorilor si Muzicologilor din Romania a fost infiintata in urma cu 90 de ani, la 2 noiembrie 1920, sub numele de Societatea Compozitorilor Romania. Primul presedinte al institutiei a fost George Enescu. In prezent, presedintele UCMR este compozitorul Adrian Iorgulescu.