Serviciu francez de informatii, acuzat de suprimarea Wikipedia

Wikimedia Foundation a acuzat sambata un serviciu francez de informatii, Directia Centrala de Informtii Interne (DCRI), ca a dispus suprimarea "sub amenintare" a unui articol din enciclopedia online gratuita Wikipédia, apreciind ca aducea atingere secretului apararii nationale, relateaza AFP.

Ministerul francez de Interne a contestat sambata seara, pentru AFP, orice "amenintare". "Intr-un stat de drept, nu poate fi asimilata unei amenintari angajarea unei proceduri judiciare" cu privire la un "pasaj care ridica probleme securitatii nationale", a subliniat ministerul, potrivit Mediafax.

Articolul respectiv, creat la 24 iulie 2009, este dedicat unei statii radio militare din departamentul Puy-de-Dôme, in centrul Frantei.

Wikimedia Foundation, cu sediul in Statele Unite, care detine servere ce gazduiesc Wikipedia, afirma pe site ca a fost contactata la 4 martie de catre DCRI, care cerea "suprimarea" articolului. Serviciile franceze relevau ca acesta continea "informatii militare clasificate" si ca "publicarea unor asemenea informatii incalca Codul Penal" francez, potrivit aceleiasi surse.

"Am solicitat DCRI mai multe informatii (...). Din nefericire, aceasta a refuzat sa ofere precizari suplimentare si a cerut din nou ca articolul sa fie sters integral", afirma Wikimedia Foundation, care a refuzat.

Pasajul vizat privea "organizarea componentei nucleare a apararii nationale", precizeaza Ministerul de Interne.

"La 30 martie, am descoperit ca DCRI (...) a contactat un voluntar (...) cu resedinta in Franta", afirma Wikimedia Foundation. Directia a "insistat" ca acesta sa isi foloseasca "drepturile administrative cu scopul de a suprima imediat articolul". "Sub amenintare, acesta a suprimat articolul", adauga sursa citata.

Potrivit Ministerului francez de Interne, "la solicitarea Parchetului, sub controlul autoritatii judiciare", acasta persoana, in urma unui refuz initial de a sterge articolul, "a fost avertizata ca risca angajarea unor proceduri judiciare" impotriva sa, "in calitate de responsabil juridic al Wikipédia France".

Wikimédia France declara, la randul sau, ca voluntarul, care "nu are nicio legatura cu articolul incriminat", a fost amenintat cu plasarea in arest preventiv in vederea unei inculpari. "Pagina a fost refacuta in noaptea de vineri spre sambata de catre o persoana ce locuieste in Elvetia", adauga Wikimédia France.

Wikimedia "Fondation se opune cu ferimitate unor tentative guvernamentale de a intimida voluntari care isi consacra timpul si energia construirii" Wikipedia, "unul dintre cele mai mari proiecte educative, pe care toata lumea il poate accesa gratuit".

Wikimedia Fondation este "sensibila la problemele de securitate nationala, dar in cazul in care nu exista o amenintare aparenta (...), cere mai multe informatii inainte de a suprima continutul". "A proceda altfel ar insemna autorizarea cenzurii (...), ceea ce ar reprezenta un atac direct la adresa valorilor Comunitatii Wikimedia", scrie aceeasi sursa.

Articolul, postat pe Wikipedia in franceza, a fost tradus in engleza sambata.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Media & Pub »


Comunicate de presă

Vrei ca informatia ta sa ajunga la publicul tau tinta? Publica un comunicat de presa →


Setari Cookie-uri