Annie Leibovitz a fost preferata de juriul care acorda aceste premii jurnalistei Christiane Amanpour, prezentatoare si reporter special al posturilor de televiziune americane CNN si ABC News, si agentiei fotografice Magnum, infiintata in anii 1940 de Robert Capa.

"Fotografia este o modalitate de a spune povesti", spunea Annie Leibovitz in 2009, intr-un interviu acordat cotidianului spaniol El Mundo.

Annie Leibovitz, considerata unul dintre cei mai talentati fotografi din generatia actuala, este cunoscuta in special pentru portretele facute unor artisti si politicieni precum Richard Nixon, John Lennon, Andy Warhol, Mihail Gorbaciov si sotii Obama.

In varsta de 63 de ani, originara din statul american Connecticut, Annie Leibovitz si-a inceput cariera in 1970, lucrand pentru revista Rolling Stone, unde s-a afirmat publicand pe coperta fotografiile unor persoane celebre.

In 2012, acest premiu a fost atribuit japonezului Shigeru Miyamoto, creatorul jocului Mario Bros., considerat "parintele jocurilor video moderne".

Fundatia "Printul Asturiei", prezidata de printul mostenitor Felipe al Spaniei, decerneaza anual, incepand din 1981, opt premii - "Comunicare si umanitate", "Cercetari stiintifice si tehnice", "Stiinte sociale", "Arte", "Litere", "Cooperare internationala", "Sport" si "Concordia" -, fiecare in valoare de 50.000 de euro, alaturi de cate o sculptura a artistului catalan Joan Miro.

In acest an, au fost deja acordate premiul "Printul Asturiei" pentru Arte, care a revenit cineastului austriac Michael Haneke, si cel pentru Stiinte Sociale, care a revenit sociologului olandez Saskia Sassen.

Aceste premii sunt inmanate oficial printr-o ceremonie organizata in luna octombrie in orasul spaniol Oviedo.