In spatele unor banderole si in urma manifestatiilor organizate cu o zi inainte, dupa ce Guvernul a anuntat ca va inchide posturile publice gestionate defectuos, studiourile incercau sa continue sa functioneze miercuri dimineata la sediul ERT din Aghia Paraskevi, la periferia de nord-est a Atenei.

Pe ecran, accesibil pe www.ert.gr si pe postul local 902 apartinand partidului comunist KKE, sunt transmise dezbateri cu jurnalisti din cadrul postului despre lovitura pe care au primit-o cu o zi inainte, care lasa fara locuri de munca aproximativ 2.700 de salariati, in contextul in care Guvernul este somat de creditorii tarii sa reduca numarul de salariati in functia publica.

Presedintele sindicatului salariatilor Panayotis Kalfayanis a indemnat la ocuparea cladirii si a anuntat ca va "sesiza justitia europeana si justitia greaca". "Chiar daca vor sa distruga democratia, legile se aplica in continuare, iar eu ma voi lupta", a declarat el pentru AFP.

El spera, la fel ca Alexis Tsipras, liderul Syriza (stanga radicala, opozitie), sa obtina retragerea decretului de urgenta, semnat marti doar de ministri din cadrul Noii Democratii (ND), unul dintre cele trei partide din cadrul coalitiei guvernamentale.

El incearca sa obtina intalniri, miercuri la pranz, cu liderul Partidului Socialist PASOK Evangelos Venizelos si al micii formatiuni proeuropene de stanga Dimar Fotis Kouvelis, ceilalti doi lideri ai coalitiei, existand riscul provocarii unei crize politice in cazul in care cei doi refuza sa semneze textul.

"Nu exista o majoritate in Parlament", subliniaza liderul sindical, in biroul sau, in mijlocul unor sustinatori abatuti, dupa o noapte de stupoare. O noua manifestatie in fata sediului este prevazuta pentru miercuri.