Fernando Cedeno (foto), un comerciant de lemne in varsta de 46 de ani, regizeaza si produce astfel cu regularitate lungmetraje cu bugete ridicole, fara sa fi frecventat vreodata cursurile unei scoli de cinema si fara sa obtina vreo subventie, informeaza AFP. In orasul Chone, o localitate de 132.000 de locuitori de pe coasta ecuadoriana, povestile de violenta, dragoste sau de razbunare i-au inspirat pe acesti pasionati ai celei de-a saptea arte. "I-am spus «cinema guerillero» pentru ca suntem in afara oricaror reguli", a declarat Fernando Cedeno, potrivit Mediafax.

"Actorii profesionisti nu ar accepta niciodata sa lucreze in aceste conditii", a adaugat el. De fapt, majoritatea protagonistilor sunt in realitate soferi de taxi, zugravi si profesori, ei filmeaza doar in weekend, adeseori contra unor sume modice sau fara sa fie platiti deloc, in ciuda scenelor periculoase de actiune. Nu exista dubluri pe "platourile" de filmare: multi dintre actori s-au ales cu diverse rani, din cauza unui foc de arma prost cadrat sau a taponarii cu un automobil. Comerciantul convertit in regizor isi aminteste ca a fost foarte aproape de a-l "ucide" pe un prieten cu un foc de arma, in timpul unei scene de urmarire, de-a lungul unui rau. "Am ajuns sa imi doresc sa ii vad spatele, pentru a verifica daca nu sangera. Cand a iesit din apa, mi-am spus: «Bine ca nu l-am omorat». Nu am indraznit sa-i spun ce facusem, pentru a nu-l speria".

Citeste si:

Din 1994, Fernando Cedeno a regizat deja cinci lungmetraje de amatori. Este un numar deloc neglijabil, in conditiile in care anul trecut, in aceasta tara andina, au avut loc 13 lansari nationale pentru filme profesioniste, majoritatea acestora fiind finantate de stat. Potrivit directorului Consiliului national al cinematografiei din Ecuador, regizorul Juan Martin Cueva, "cinema-ul guerillero cunoaste o difuzare masiva", adaugand ca este totusi dificil sa cuantifice cu precizie acest fenomen. In conditiile in care circa 250.000 de spectatori, in medie, merg in fiecare an la cinematograf, Fernando Cedeno spune ca una dintre productiile sale s-a vandut in peste 1,2 milioane de copii, majoritatea pirat, si deci fara sa-i aduca beneficii financiare. El crede ca numarul "cineastilor guerilleros" din Ecuador este de aproximativ 20.

In orasul sau Chone, regizorul amator, caruia ii place sa spuna ca actorii lui sunt "soldati", nareaza adeseori in filmele sale povestile unor reglari de conturi violente si vicioase, care nu au lipsit deloc in trecutul acestei tari. Cu ocazia celui mai recent film al sau, Milton Escobar, un politist chel si cu burta, cu un fals aer de Bruce Willis, a acceptat sa joace rolul unui raufacator care jefuieste o banca. El se declara dispus sa joace din nou si in alte filme. "Chiar gratuit", spune el. Scena fugii raufacatorilor dupa acel atac, filmata cu ajutorul colaborarii cu doi politisti pe motociclete, a fost pe punctul sa se transforme intr-o mica drama, intrucat trecatorii nu stiau ca era vorba de o fictiune.

Uneori, oamenii din zona accepta sa isi puna la dispozitia regizorilor "guerillero" fermele, automobilele si caii, pentru ca filmarile sa semene cat mai mult cu realitatea. Aceasta preocupare l-a facut pe Cedeno sa contacteze un asasin platit cu scopul de a-i cere sa il ajute sa scrie scenariul pentru unul dintre filmele sale, "Asasinii platiti din Manabi". Manabi este numele provinciei in care se afla orasul Chone. Lansat in 2004, filmul, turnat cu o camera de amatori, a costat 1.000 de dolari. O mie de copii au fost produse si vandute, in principal in autobuze, desi, potrivit autorului sau, peste 1 milion de copii ilegale au fost distribuite dupa aceea. In ceea ce il priveste pe asasinul platit, acesta a acceptat sa colaboreze, cu o singura conditie: ca identitatea lui sa nu fie dezvaluita. In caz contrar, regizorul risca "pedeapsa" cu moartea.

Sursa foto: contul de twitter Sasha Cine