Datoriile totale ale Societatii Romane de Televiziune (SRTv) erau la sfarsitul anului 2014 de 700 de milioane de lei, dintre care 440 de milioane de lei la bugetul de stat, a anuntat Camelia Patru, directorul economic al TVR intr-o conferinta de presa.

Din cele 440 de milioane de lei, 240 de milioane de lei reprezinta obligatiile efective catre bugetul de stat, iar restul sumei este reprezentata de penalitati si majorari, a spus Camelia Patru, coordonatorul cu atributii de director al Departamentului Economic al SRTv. In acest context, prezent la aceeasi conferinta de presa organizata la sediul SRTv, Stelian Tanase, presedintele-director general al TVR, a spus ca "o anumita institutie (ANAF, n.r.)" ar putea sa nu mai inchida restaurante si sa vina sa inchida Televiziunea Romana.

"In 2014 am platit toate datoriile curente. Marea problema sunt datoriile istorice si tot timpul se adauga penalitati pe care nu le mai putem sustine", a mai spus Stelian Tanase, citat de Mediafax.

El a reamintit ceea ce a spus si cu un an in urma, tot intr-o conferinta de presa, respectiv faptul ca datoriile istorice ale TVR au inceput sa se formeze in 2005, odata cu introducerea TVA-ului la achizitia de licente si programe. "Solutia radicala, din punctul meu de vedere, este stergerea acestor datorii, intr-o forma sau alta", a spus Stelian Tanase, precizand ca a avut discutii in acest sens, insa fara rezultat, atat cu ministrul Finantelor, cat si cu premierul Victor Ponta.

Tanase a spus ca argumentul pentru aceasta propunere a stergerii datoriilor este acela ca ele nu sunt produsul unui management defectuos, ci al masurilor gresite luate de mai multe guverne. "Cred ca este o problema la nivelul clasei politice (...) in ce priveste misiunea publica si utilitatea televiziunii publice", a spus Tanase, precizand ca nu crede ca este inteleasa de decidentii politici aceasta misiune publica a TVR.

"TVR sufera de o subfinantare cronica, ca si spitalele, ca si scolile din Romania. Au acelasi destin", a spus Stelian Tanase, vorbind si despre "tratamentul de Cenusareasa" al Televiziunii Romane. "Daca legea te obliga la anumite servituti (...), autoritatea trebuie sa iti creeze si resursele pentru a indeplini acele obligatii, ceea ce nu se intampla", a spus Stelian Tanase.

El a mai spus ca o alta solutie ar putea fi indexarea taxei TV cu 50 de bani, de la 4 lei la 4,5 lei. "Din punctul meu de vedere, sunt dispus sa renunt la publicitate, (...) si am discutat lucrul acesta cu mai multi patroni de televiziuni private, in schimbul unei majorari a taxei cu macar 50 de bani. Eu sunt adeptul modelului BBC, unde nu se percepe publicitate (...) Dar taxa trebuie sa acopere realizarea programelor pe care chiar autoritatea si legea le cer (...) As privi relaxat renuntarea la publicitate, dar taxa trebuie sa fie la nivelul obligatiilor pe care le avem", a spus Tanase.

Totodata, Stelian Tanase a amintit ca TVR si Guvernul au semnat un memorandum in urma cu trei ani. "Acest memorandum prevedea restructurarea Televiziunii Romane (...), dar prevedea din partea Guvernului obligatia de a indexa taxa (...). Guvernul nu si-a indeplinit aceasta obligatie", a spus Tanase.

El a precizat ca aceasta indexare a taxei garanta imprumutul pe care doua banci l-au acordat TVR. "Efectele neindexarii taxei TV sunt de 500 de milioane de euro (...) Daca s-ar fi indexat taxa TV cu indicele de inflatie, pe care toata economia il asuma, inclusiv sindicatele noastre il solicita (...), am fi avut astazi incluse in buget 500 de milioane de euro", a spus Tanase.

In plus, Tanase a spus ca o alta solutie care a fost vehiculata anul trecut in cazul TVR, respectiv intrarea in insolventa, nu mai este de actualitate. "Anul trecut, pe vremea asta, se discuta intens despre insolventa (...) S-a renuntat la aceasta idee, in principal din cauza inconvenientelor legislative. Statutul TVR face ca ea sa nu poata intra in insolventa", a spus Stelian Tanase, precizand ca este nevoie de o noua lege a TVR, "care sa limpezeasca statutul ei".

Pe de alta parte, Stelian Tanase a spus ca TVR a elaborat chiar si un proiect de modificare a actualei Legii de functionare a SRTv, acesta urmand sa fie discutat cu specialistii.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Media & Pub »


Setari Cookie-uri