Jeremy Clarkson a aparut, vineri seara, pentru prima data la un eveniment public, dupa ce BBC a anuntat, pe 25 martie, ca va renunta la colaborarea cu starul show-ului "Top Gear", care a fost suspendat pe 10 martie, ca urmare a unei dispute violente a acestuia cu producatorul Oisin Tymon. Clarkson, in varsta de 55 de ani, a fost vineri amfitrion al unei licitatii caritabile si a multumit invitatilor la eveniment ca au venit "sa vada un somer". "Unii dintre voi stiu ca a existat un program, denumit 'Top Gear'. A fost difuzat de BBC", a spus Clarkson. "Dar am putea sa fim din nou impreuna in alta parte. Sau poate nu in alta parte, cine stie?", a adaugat acesta, relateaza Mediafax.

Pe de alta parte, bbc.com a anuntat pe 1 aprilie, ca Jeremy Clarkson se va intoarce in universul "Top Gear", alaturi de colegii sai Richard Hammond si James May, pentru o serie de show-uri care se vor desfasura sub titulatura "Clarkson, Hammond si May Live". Aceste show-uri live, care nu vor fi organizate sub egida BBC, au fost programate inaintea izbucnirii conflictului dintre Jeremy Clarkson si producatorul Oisin Tymon, altercatie care a dus initial la suspendarea lui Clarkson si ulterior la decizia radiodifuzorului public britanic de a renunta la colaborarea cu acesta.

Astfel, compania BBC Worldwide, "bratul comercial" al corporatiei BBC, a fost de acord ca acest turneu de show-uri live cu Jeremy Clarkson, Richard Hammond si James May sa continue, pentru ca fanii acestora sa nu fie dezamagiti. Primul show live cu Jeremy Clarkson, Richard Hammond si James May va avea loc in Belfast, pe 22 mai. Totodata, astfel de show-uri urmeaza sa se desfasoare in mai multe locuri din lume, inclusiv Australia, Norvegia, Africa de Sud si Marea Britanie.

Jeremy Clarkson, fara contract cu BBC din 25 martie

BBC a decis, pe 25 martie, sa nu reinnoiasca contractul lui Jeremy Clarkson cu BBC, potrivit unui anunt facut la momentul respectiv de Tony Hall, directorul general al corporatiei britanice de media. Tony Hall a spus ca nu a luat cu usurinta aceasta decizie, precizand insa ca "a fost depasita o limita" si acest lucru nu poate fi "trecut cu vederea". Potrivit bbc.com, este de asteptat ca show-ul "Top Gear", unul dintre cele mai apreciate si populare programe difuzate in Marea Britanie, la televiziunea BBC Two, sa continue si fara Jeremy Clarkson.

Nu a fost inca stabilit daca James May si Richard Hammond, coprezentatori ai "Top Gear" alaturi de Jeremy Clarkson, vor continua sa realizeze aceasta emisiune. La fel ca si in cazul lui Clarkson, contractele lui James May si Richard Hammond cu BBC s-au incheiat si trebuie renegociate. Jeremy Clarkson este celebru pentru remarcile sale explicite si atitudinea acerba impotriva conceptului de "corectitudine politica".

Citeste si:

Anul trecut, Jeremy Clarkson a primit un avertisment final din partea BBC, dupa ce a fost acuzat ca a folosit o expresie rasista in timp ce filma un episod din emisiunea "Top Gear". Acel incident a fost cel mai recent dintr-o serie mai lunga de momente controversate - intens comentate si criticate - in care a fost implicat starul britanic. Dupa suspendarea lui Jeremy Clarkson, emisiunea "Top Gear" nu a mai fost difuzata de BBC, in Marea Britanie. La randul lor, Richard Hammond si James May, coprezentatori ai "Top Gear", au refuzat sa mai realizeze acest show fara Jeremy Clarkson. Totodata, o serie de show-uri live programate in Marea Britanie si care se desfasurau sub brandul "Top Gear" au fost anulate.

Pe de alta parte, radiodifuzorul public britanic ar putea avea pierderi estimate la 67 de milioane de lire sterline pe an daca va renunta definitiv la Jeremy Clarkson, dupa cum a relatat recent dailymail.co.uk. BBC Worldwide, "bratul comercial" al corporatiei BBC, castiga o suma estimata la 50 de milioane de lire sterline pe an din vanzarea drepturilor de difuzare ale show-ului "Top Gear", la nivel international. Acest show este difuzat in 214 tari din lume (inclusiv in Romania, n.r.).

In plus, BBC Worldwide castiga milioane de lire sterline din revista Top Gear, care este editata de asemenea in mai multe tari din lume, dar si din show-uri live care folosesc brandul "Top Gear" si care sunt realizate atat in Marea Britanie, cat si in strainatate. Acestora li se adauga vanzarile de DVD-uri care folosesc de asemenea brandul "Top Gear".