Daca cifra de afaceri a editurilor a crescut semnificativ, in schimb profitul net a fost usor mai mic, cu aproximativ 620.000 de lei (140.000 de euro). Pe de alta parte, numarul mediu de angajati a fost mai mare cu 15 persoane anul trecut.

Principalul jucator a ramas Grupul Editorial Litera, o companie lansata in 1989 in Republica Moldova de familia Vidrascu, iar din anul 1998 este prezenta si in Romania. Compania a crescut foarte mult in ultimii ani datorita oferirii a diferite titluri de carte alaturi de ziare. Anul trecut cifra de afaceri a celor de la Litera a crescut cu 3,1 milioane de lei (0,7 mil euro) pana la 39,5 milioane de lei (8,89 mil. euro). Profitul net a inregistrat o crestere mica de doar cateva zeci de mii de euro, in timp ce numarul mediu de angajati a scazut cu doua persoane.

Citeste si:

Pe locurile urmatoare in top se afla cei de la Grupul Editorial Art, Polirom, Humanitas si Paralela 45.

Piata locala de carte este la jumatate fata de 2008, cand a ajuns in varf la un business de circa 120 de milioane de euro. La acel moment, jumatate din aceasta suma, adica 60 de milioane de euro, o reprezentau vanzarile de carti cu diferite ziare ori reviste.