Cele mai mari edituri de pe piata locala au avut afaceri de 156,8 milioane de lei anul trecut (35,2 mil euro), mai mult cu 16 milioane de lei (3,6 mil. euro) fata de 2013, conform datelor publicate pe site-ul Ministerului de Finante.

Daca cifra de afaceri a editurilor a crescut semnificativ, in schimb profitul net a fost usor mai mic, cu aproximativ 620.000 de lei (140.000 de euro). Pe de alta parte, numarul mediu de angajati a fost mai mare cu 15 persoane anul trecut.

Principalul jucator a ramas Grupul Editorial Litera, o companie lansata in 1989 in Republica Moldova de familia Vidrascu, iar din anul 1998 este prezenta si in Romania. Compania a crescut foarte mult in ultimii ani datorita oferirii a diferite titluri de carte alaturi de ziare. Anul trecut cifra de afaceri a celor de la Litera a crescut cu 3,1 milioane de lei (0,7 mil euro) pana la 39,5 milioane de lei (8,89 mil. euro). Profitul net a inregistrat o crestere mica de doar cateva zeci de mii de euro, in timp ce numarul mediu de angajati a scazut cu doua persoane.

Pe locurile urmatoare in top se afla cei de la Grupul Editorial Art, Polirom, Humanitas si Paralela 45.

Citeste si:
INTERVIU cu scriitorul care a transformat in carte o replica a...
INTERVIU cu Radu...

Piata locala de carte este la jumatate fata de 2008, cand a ajuns in varf la un business de circa 120 de milioane de euro. La acel moment, jumatate din aceasta suma, adica 60 de milioane de euro, o reprezentau vanzarile de carti cu diferite ziare ori reviste.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Media & Pub »Citeste si
Avocat, despre cat de "neloiala" este concurenta Bookster fata de edituri
Setari Cookie-uri