Aceasta carte politica in doua volume, scrisa de Adolf Hitler intre anii 1924 si 1926, care acuza existenta unei conspiratii evreiesti la scara planetara, este considerata unul dintre principalele instrumente ale propagandei naziste, informeaza Reuters. Volumul a fost reeditat sub forma unei versiuni adnotate de 2.000 de pagini, dupa expirarea drepturilor de autor asupra cartii, scrie Mediafax.

Directorul Institutului de Istorie Contemporana din Munchen, institutia care a publicat aceasta editie adnotata, spune ca a primit comenzi pentru 15.000 de copii ale volumului, in conditiile in care tirajul primei editii a acestui proiect editorial a fost de doar 4.000 de exemplare.

De asemenea, institutul in cauza a primit cereri de traducere a cartii in limbile italiana, franceza si engleza, alaturi de cereri de distribuire a volumului in Turcia, China, Coreea de Sud si Polonia, a precizat Andreas Wirsching, directorul institutiei citate, intr-o conferinta de presa organizata vineri.

Republicarea "Mein Kampf" a generat dezbateri aprinse in Germania, o tara care este inca profund marcata de trecutul nazist si responsabilitatea uciderii unui numar de peste 6 milioane de evrei in timpul Holocaustului. Liderii unor comunitati germano-evreiesti spun ca acest volum, pe care il considera "o diatriba antisemita", ar trebui sa ramana interzis.

Citeste si:

In Institutul de Istorie Contemporana din Munchen, care a adaugat aproximativ 3.500 de adnotari textului original din "Mein Kampf", isi apara acest proiect editorial. "Aceasta editie reeditata demasca acuzatiile false ale lui Hitler, musamalizarile sale si minciunile sale fatise", a spus Andreas Wirsching. Adolf Hitler a scris cea mai mare parte din primul volum al cartii "Mein Kampf", o lucrare profund autobiografica, in timp ce se afla in inchisoarea

Landsberg, dupa esecul "Puciului de la berarie", o tentativa esuata de lovitura de stat organizata de Partidul Nazist in 1923. Dupa ce a fost eliberat din inchisoare, Hitler a scris si cel de-al doilea volum al cartii, in timp ce se afla in cabana sa din regiunea montana Berchtesgaden.

In aceasta carte, un amestec de experiente personale si de ideologie politica, fostul lider nazist si-a prezentat strategia. Devenit bestseller dupa ce Hitler a fost numit in functia de cancelar al Germaniei in 1933, volumul "Mein Kampf" s-a vandut, pana in 1945, in peste 12 milioane de copii si a fost tradus in 18 limbi. Dupa incheierea celui de-Al Doilea Razboi Mondial, cartea a fost interzisa in Germania.

Sursa foto: Everett Historical/Shutterstock.com