Foarte mult, cu bune si cu rele” s-a schimbat industria romaneasca de advertising in 20 de ani, spune Felix Tataru. Lucrurile bune au venit odata cu revolutia digitala care a facut posibila o explozie a recunoasterii creativitatii la nivel international, mai ales in contextul in care investitiile sunt cele mai mici din Europa. Insa acest lucru nu inseamna ca publicitatea romaneasca este aliniata la standardele globale, cel putin din perspectiva canalelor traditionale.

“Nu stiu daca s-a luat vreun premiul la Cannes cu un spot TV si asta arata ca inca avem mult de lucrat pana la asemenea productii. Dar asa e romanul, atunci cand nu are resurse, gaseste solutii si asta stimuleaza creativitatea. Si nu doar in industria noastra. Vad o ambitie foarte mare in ciuda faptului ca investitiile in advertising sunt mult sub nivelul la care economia romaneasca si-ar permite. Raportat la PIB suntem foarte jos si asta in ciuda faptului ca e dovedit statistic ca fiecare euro investit in publicitate genereaza alti sase euro in economie. E e o investitie care atrage dezvoltarea si aici cred ca mai avem de lucru”, spune Felix Tataru.

Vor creste totusi aceste investitii in urmatorii ani? Si cum se vor reflecta in industria de advertising? “Daca ne uitam la tendinta din ultimii ani si mai ales la evolutia economiei si la pozitia strategica a Romaniei, cred ca multi sunt interesati sa investeasca aici si automat vor creste si investitiile in publicitate, nu am nicio indoiala. Ce mi-as dori eu sa se intample este sa crestem nivelul creativitatii pentru ca avem potential si de la Bucuresti sa facem export de creativitate in regiune si in lume. Daca investitiile cresc, la fel si competentele si salariile si nu va mai fi un decalaj intre noi si tarile din Vest. Poate sunt prea optimist, cel mai usor e sa nu crezi, e atat pesimism in jurul nostru, dar uitandu-ma la ultimii 20 de ani mare parte din ce am crezut s-a intamplat”, spune fondatorul grupului GMP.

Cei mai mari spenderi in publicitate sunt retailul, pharma, telecom si FMCG-ul, considera Felix Tataru. Daca telecomul a fost mereu un domeniu fruntas in ceea ce priveste investitiile, in FMCG acestea sunt justificate de dorinta companiilor de a-si creste sau mentine vanzarile. In schimb, bugetele alocate de retaileri au crescut foarte mult in ultima vreme datorita tendintei acestora de a comunica mai inteligent si de a renunta la comunicare pe pret si promotie.