Operatorul de cablu si internet RCS&RDS sustine ca va oferi tututor clientilor acces la servicii 5G la un pret accesibil. Vicepresedintele grupului Digi|RCS & RDS a precizat ca 5G fara fibra optica nu functioneaza, de aceea este foarte important demersul ANCOM pentru stabilirea tarifelor de utilizare pentru domeniul public.

“5 G este o imbinare intre reteaua mobila si cea fixa. Internetul fix de acasa este consumat tot pe dispozitive mobile chiar daca utilizatorii sunt conectati prin Wi-Fi. 5G fara fibra optica nu functioneaza, de aceea este foarte important demersul ANCOM pentru stabilirea tarifelor de utilizare pentru domeniul public. Acestea iti permit sa dezvolti intr-un mediu predictibil mai departe retelele de fibra optica. Astfel putem ajunge la toti utilizatorii si le vom oferi viteze 5G peste cativa ani. Daca nu se intelege acest aspect vom ramane in urma altor tari, iar avansul pe care il avem va disparea”, a declarat pentru Capital, Valentin Popoviciu, vicepresedinte grupul Digi|RCS & RDS.

In luna mai a acestui an, oficialii Orange, Vodafone si RCS&RDS au transmis autoritatilor ca procesul de acordare a licentelor 5G ar trebui finalizat cat mai devreme in cursul anului 2019, in contextul cresterii explozive a consumului de date si a nevoii de pregatire a retelelor pentru noile aplicatii: “In Romania traficul mediu este de 1 GB si ceva pe luna, in reteaua noastra este undeva la peste 4 GB si se estimeaza ca va ajunge la 17-18 GB pe luna in 2023. Tehnolgia 5G ne va ajuta sa tinem pasul cu cresterea de trafic, dar trebuie sa fim pregatiti inainte de aceasta data”.

Cum a evoluat numarul de clienti RCS&RDS in primul semestru

Grupul Digi Communications NV, compania mama a RCS&RDS, a anuntat o crestere a veniturilor cu 4,8% in raport cu aceeasi perioada a anului trecut, de la 454 milioane euroo la 475,8 milioane euro. EBITDA ajustata a fost de aproximativ 153 milioane euro, in crestere cu 9,1% fata de aceeasi perioada a anului 2017 (140,1 milioane euro).

Romania se mentine ca piata principala a grupului, generand 70 % din veniturile acestuia, pe locul al doilea fiind Ungaria (cu 15 %), urmata de Spania (12 %) si Italia (2 %). In total, pe cele patru piete, compania inregistreaza o crestere a numarului de unitati generatoare de venit (RGU) de 6%, ajungand la 13,7 milioane RGU de la 12,9 milioane, in primul semestru al anului 2017.

Citeste si:
Compania mamă a RCS&RDS, venituri de 1,2 miliarde de euro în 2019
Compania mamă a RCS&RDS,...

Totodata, grupul a afisat indicatori in evolutie pentru principala activitate generatoare de crestere – serviciile de telefonie mobila (+ 10 %, de la 4,3 milioane RGU, in total Grup, la 4,7 milioane RGU).

In Romania, grupul a raportat cresteri pe segmentul serviciilor fixe, cu un progres de 7,7% al abonamentelor la serviciile de televiziune prin cablu (3,15 milioane abonati, la 30 iunie 2018) si, respectiv, de 9,4 % la abonamentele pentru serviciile de internet si date fixe. Spania si Italia au inregistrat o crestere importanta, de 51%, a numarului de unitati generatoare de venit, ajungand de la 0,9 milioane RGU, in primul semestru 2017, la 1,3 milioane RGU. Pe cele doua piete, Digi Communications se adreseaza atat diasporei romanesti, cat si clientilor locali, deruland activitati de operator de retele virtuale mobile (MVNO).

Sursa foto: Shutterstock / Shaynepplstockphoto

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Media & Pub »


Comunicate de presă

Vrei ca informatia ta sa ajunga la publicul tau tinta? Publica un comunicat de presa →


Citește și
Grupul Digi donează echipamente medicale de peste 1,6 milioane de euro
Setari Cookie-uri