“5 G este o imbinare intre reteaua mobila si cea fixa. Internetul fix de acasa este consumat tot pe dispozitive mobile chiar daca utilizatorii sunt conectati prin Wi-Fi. 5G fara fibra optica nu functioneaza, de aceea este foarte important demersul ANCOM pentru stabilirea tarifelor de utilizare pentru domeniul public. Acestea iti permit sa dezvolti intr-un mediu predictibil mai departe retelele de fibra optica. Astfel putem ajunge la toti utilizatorii si le vom oferi viteze 5G peste cativa ani. Daca nu se intelege acest aspect vom ramane in urma altor tari, iar avansul pe care il avem va disparea”, a declarat pentru Capital, Valentin Popoviciu, vicepresedinte grupul Digi|RCS & RDS.

In luna mai a acestui an, oficialii Orange, Vodafone si RCS&RDS au transmis autoritatilor ca procesul de acordare a licentelor 5G ar trebui finalizat cat mai devreme in cursul anului 2019, in contextul cresterii explozive a consumului de date si a nevoii de pregatire a retelelor pentru noile aplicatii: “In Romania traficul mediu este de 1 GB si ceva pe luna, in reteaua noastra este undeva la peste 4 GB si se estimeaza ca va ajunge la 17-18 GB pe luna in 2023. Tehnolgia 5G ne va ajuta sa tinem pasul cu cresterea de trafic, dar trebuie sa fim pregatiti inainte de aceasta data”.

Vrei sa citesti articolul complet?

Aboneaza-te la Wall-Street!

Prin abonamentul Wall-Street devii parte a comunitatii de afaceri de top din Romania. Toate informatiile noastre sunt create pentru a te ajuta sa fii mai bun in activitatea ta zilnica.

Aboneaza-te! Am deja cont
Sursa foto: Shutterstock / Shaynepplstockphoto