Cel de-al doilea sezon al emisiunii online de educație financiară din România “La Taclale şi Parale Show" s-a încheiat. Câstigătorul a fost Andrei Păsălău din Cluj care a primit cei 1000 de euro, premiul oferit de Asociația Română a Băncilor.

Show-ul online este moderat de Cabral și s-a desfășurat pe platforma Dreptul la banking. Acesta are forma unui concurs ce testează noțiunile generale financiare ale participanților, dificultatea întrebărilor crescând progresiv de la o întrebare la alta. Finala „La Taclale și Parale”, în care participanții au concurat pentru câștigarea premiului de 1000 de euro, s-a încheiat cu victoria lui Andrei Păsălău din Cluj, o fire curioasă pasionată de banking.

Curiozitatea – pe prim plan

Unul din atuurile cheie al lui Andrei ce l-au ajutat să învingă competiția „La Taclale și Parale” a fost pura curiozitate și dorința de a-și însuși informații utile, dar totodată și inevitabila nevoie de a folosi serviciile bancare: „Cele mai multe cunoștințe de educație financiară le-am dobândit prin folosirea instrumentelor bancare. Am fost nevoit să îmi deschid un cont bancar, să folosesc cardul, să aflu ce e un card de credit, cum se poate lua un credit,și așa mai departe. Sunt curios, de obicei, și când aud un termen nou îmi place să caut informații despre el, să îl înțeleg,și eventual să văd dacă e avantajos pentru mine„, detaliază Andrei Păsălău.

Cât despre surse de informare, Andrei este de părere că acestea sunt omniprezente în viața noastră: „Resurse cred că sunt foarte multe acum. Majoritatea oamenilor au access la internet și acolo sunt foarte multe informații, numai că trebuie avut grijă să nu cădem în capcane. Aș recomanda cu încredere site-urile băncilor, majoritatea au o secțiune de explicații și întrebări, site-ul dreptul la banking, unde există o multitudine de materiale. De asemenea, să urmarească show-ul „Taclale și parale" și să participe răspunzând la intrebări, dacă nu live, măcar când urmăresc emisiunea.”

Educația financiară în școli

Realist și conștient de nivelul de educație financiară în mediile ce nu dispun de internet și de numeroase surse de informare, Andrei vede beneficiile implementării acesteia în școli „În acest moment cred că băncile contribuie la educația financiară a românilor, într-o oarecare măsură, de exemplu și prin acest show sunt convins că sunt oameni care au căpătat cunoștințe noi, eu fiind unul dintre ei. În aceeași măsură cred că băncile au o putere mult mai mare și ar putea propune și insista pentru a avea o educație financiara benefică în școli. Acest show este un «barometru»relevant pentru cei din zona urbană sau care dispun de utilități moderne (internet). În zona rurală, mai ales în zone fară utilități cred că nivelul educație financiară e mult mai scăzut, pentru că informația nu ajunge acolo.”

Sfaturi câștigătoare”

Întrebat de ce sfaturi poate da celor ce sunt încă nesiguri în comunicarea cu banca, acesta a recomandat informarea constantă: „Să aibă încredere în ei, să citească cu multă grijă orice contract sau act pe care îl semnează, să înțeleagă foarte bine termenii și condițiile și să se informeze, pentru că resurse cu informații sunt nelimitate. Dacă sunt informați pot să își aleagă produsele bancare în așa fel încât să fie foarte avantajos pentru ei.”

Făcând un scurt rezumat al concursului, odată întrebat ce parte a competiției i s-a părut cea mai dificilă acesta a răspuns:au fost cele legate de Centrul de Soluționare Alternativă a Litigiilor și cele legate de Biroul de Credite, deoarece nu m-am lovit niciodată de acestea și sper nici să nu ajung.”

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Media & Pub »


Setari Cookie-uri